of 59232 LinkedIn

Zeker negentien gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in

Negentien gemeenten stellen rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod in. Zes andere gemeenten overwegen dat. Dit blijkt uit een rondgang van Nu.nl onder alle Nederlandse gemeenten.
4 reacties

Negentien gemeenten stellen rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod in. Zes andere gemeenten overwegen dat. Dit blijkt uit een rondgang van Nu.nl onder alle Nederlandse gemeenten.

Vuurwerk vrije zones
Eerder maakte Amsterdam, Rotterdam en Hilversum al bekend vuurwerkvrije zones in te stellen. Onder meer Den Helder, Vlaardingen, Vianen, Barendrecht, Geldermalsen en Terschelling dat hebben zich daar nu ook bij aangesloten.

Strafbaar

Het afsteken van vuurwerk wordt in die gemeenten strafbaar op plekken die zijn aangewezen als vuurwerkvrije zone. Het gaat daarbij met name om gebieden bij winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos op
Heel simpel op te lossen. Alleen nog vuurwerk afsteken voor je eigen voordeur of in je achtertuin. Verder overal verboden. Is feest zo afgelopen.
Door Willem op
Mooi. Graag ook bijhouden of de aantallen weggeknalde ogen en vingers in deze gemeenten daadwerkelijk gedaald zijn. Dit als 'munitie' voor landelijke navolging.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: met de huidige wet- en regelgeving kan maximaal de overlast bestreden worden, en beperkt worden tot een zeer korte acceptabele periode.

Maar dan moet er wel gehandhaafd worden. Het gelabbekak van het blauw op straat, van BOA's en andere handhavers is de oorzaak van de overlast. Overigens: ik kan me de vuurwerkperiode niet herinneren dat ik hier pliesies zag, of andere handhavende ambtenaren.

Nieuwe en strengere regels hebben dus vooral een symboolkarakter, als er niet evenhard bij gezegd wordt dat er in de overlast periode een zerotolerance beleid wordt uitgevoerd, en dat overtreding leidt tot strenge(re) straffen, lik-op-stuk-beleid en inbeslagname van alle materiaal.

Ik hoop op de uitvoering van een keiharde zero-tolerance. Maar dan kun je die nieuwe regelgeving eigenlijk wel achterwege laten.

Ik vrees dat de praktijk zal uitwijzen dat er niet veel gaat veranderen. Maar dat is politiek in Nederland.