Advertentie

Wiebes niet vervangen tot aan verkiezingen

De Amsterdamse VVD gaat de wethouderspost die Eric Wiebes achterlaat door zijn overstap naar het Rijk niet meer invullen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

04 februari 2014

De Amsterdamse afdeling van de VVD zoekt geen vervanger meer voor Eric Wiebes als wethouder Verkeer en Vervoer. Dinsdag werd bekend dat de liberaal is benoemd tot staatssecretaris van Financiën.

Afrondende fase
Door de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart is het einde van de bestuursperiode van het huidige college van burgemeester en wethouders in zicht. Volgens de partij laat Wiebes goed werk achter en de laatste nog lopende zaken in zijn portefeuille bevinden zich in een afrondende fase. Het college kan die goed zelf afhandelen, meent de VVD. De liberalen menen verder dat de bijkomende financiële lasten, zoals een vergoeding en wachtgeld, die bij benoeming van een nieuwe wethouder komen kijken niet de moeite waard zijn.

Zeer trots
De partij is ,,zeer trots'' op de aanstelling van Wiebes in Den Haag. ,,De afgelopen 4 jaar heeft hij in Amsterdam bewezen een bekwaam bestuurder te zijn'', schreef de partij in een verklaring op zijn vertrek. ,,De 'effectiviteit per euro' die door hem is geïntroduceerd, is synoniem geworden voor een betere kwaliteit tegen lagere kosten. Op belangrijke onderwerpen zoals de Noord-Zuidlijn, de parkeerproblematiek, de verbetering van de luchtkwaliteit en het openbaar vervoer heeft hij onder het motto 'meer voor minder' grote resultaten weten te boeken.'' Wiebes schreef ook het programma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Hij stond als lijstduwer op de 50e plaats van de lijst.

Van der Laan

Volgens de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zal Eric Wiebes veel kunnen betekenen in Den Haag. ,,Amsterdam gaat hem missen en is hem dank verschuldigd.'' De burgemeester noemt Wiebes een ,,creatieve en intelligente bestuurder'' en ,,iemand die niet schrikt van lastige dossiers''. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. Schuwer / Juridisch adviseur
Is eraan gedacht, artikel 39 Gemeentewet hierop na te slaan: een wethoudersvacature moet de gemeenteraad zo spoedig mogelijk vervullen, tenzij hij (de raad) besluit het aantal wethouders te verminderen. Geldt ook in Amsterdam.

Hier gaat de VVD-fractie dus niet over.
willem
Los van het feit dat ik het wat onzinnig vind om voor anderhalve maand nog een wethouder te benoemen, is de opmerking van Toeschouwer volkomen terecht. De VVD-fractie toont weer eens haar onkunde aan, daar waar het gaat om kennis van het gemeenterecht.
Advertentie