Advertentie

Wethouders Wassenaar treden af

Vier wethouders van Wassenaar zijn opgestapt vanwege kostenoverschrijding bij de bouw van een fietstunnel. Wassenaar kampt al lange tijd met een bestuurscrisis.

12 december 2012

De twee VVD-wethouders in Wassenaar zijn dinsdag opgestapt. Hun collega's van het CDA en van D66 stelden daarna hun portefeuille ook ter beschikking.

Kostenoverschrijding fietstunnel
Volgens VVD-fractievoorzitter Anouk van Eekelen is de aanleiding voor de bestuurscrisis een kostenoverschrijding van een project waar onder meer een fietstunnel werd aangelegd. Vorige week had de VVD-fractie er nog vertrouwen in dat het college van B en W ervoor kon zorgen dat dat niet meer zou gebeuren, aldus Van Eekelen. Nu hebben de VVD-wethouders alsnog gezegd er geen vertrouwen meer in te hebben.

NIet goed georganiseerd
In oktober werd een onderzoek ingesteld, toen er aanwijzingen waren dat een fietstunnel duurder zou uitvallen dan de 7,4 miljoen die was begroot. Uit het onderzoek bleek niet alleen dat het project 1,8 miljoen duurder wordt, maar ook dat het niet goed was georganiseerd.

Bestuurscrisis duurt voort
Wassenaar kampt al langere tijd met een voortschrijdende bestuurscrisis. Vorige maand werd oud-PvdA-senator en professor parlementaire geschiedenis Joop van den Berg aangetrokken om onderzoek te doen naar de verstoorde bestuurlijke verhoudingen in de gemeente. 

Aangifte smaad en laster
In februari dit jaar deden enkele raadsleden aangifte tegen een wethouder wegens seksuele intimidatie. Uit een onderzoek van het Bureau Intergriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bleek daarvan geen sprake te zijn. Vervolgens deed de wethouder aangifte tegens smaad en laster tegen enkele raadsleden. Het OM seponeerde die zaak echter, omdat de uitlatingen van de raadsleden onder de vrijheid van meningsuiting zouden vallen. 

Samenvoeging Voorschoten
De bestuurscrisis valt net in een tijd dat het ambtenarenapparaat van Wassenaar wordt samengevoegd met dat van de gemeente Voorschoten. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Waar zou die toenemende desinteresse van burgers in hun bestuur toch vandaan komen?
een regioburger / consultant
Hopelijk betekent dit niet dat nou ook die sekssoap van de baan is. Dat zou namelijk jammer zijn. Menigeen zal na de voorgaande berichten toch wát graag de precieze maat weten van het Wassenaarse geslachtsdeel wat in het nieuws was. Met dat onderzoek ("Meten is weten"?) is oud-PvdA-senator Van den Berg toch bezig? Het lijkt nuttig als hij forensisch betrouwbaar vast laat stellen of de ex-wethouder enkel seksistische grootspraak heeft gebezigd of dat hij inderdaad bovengemiddeld veel liberale centimeters kon inzetten bij de voorgenomen speciale wijze van de maat nemen van kritische raadsleden. Zeg maar of het slechts een slappe zak is als het erop aan komt of dat hij echt een hele grote jongen is, wat tot dusver boven het verhaal bleef hangen, ook nadat hij zijn gelijk kreeg via een integriteitonderzoek "op maat".

Hopelijk zorgt de heer Van den Berg in het belang van de democratie en de anti-verruwing van de politiek toch nog voor transparantie, vóórdat belangrijk bewijsmateriaal verschrompeld is.
Advertentie