Advertentie

Wethouder vanuit VS: zorgen maken als je niet reist

Carolien Gehrels vertelt over trip naar de Verenigde Staten.

16 maart 2012

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA) is in Amerika voor het International Visitors Leadership Program, een werkreis van drie weken voor toekomstige wereldleiders. De trip leidt tot ongenoegen bij gemeenteraadsleden, die gisteren op deze site hun kritiek uitten. Gehrels geeft  vanuit Amerika tekst en uitleg.

Hoe werd u voor deze trip gevraagd?
‘Ik ben 2,5 jaar geleden benaderd door de Amerikaanse consul-generaal en zou eigenlijk in september 2010 zijn gegaan. Dat ging niet door omdat mijn agenda te vol was en dus schoven we het op. Vanwege het voorjaarsreces bleek het beter om de reis nu te maken. Ook kunnen collega-wethouders Lodewijk Asscher en Eric van der Burg al mijn werk overnemen en is mijn staf hier nu helemaal op afgestemd. Verder kwam het op dit moment beter uit omdat er een internationale burgemeestersconferentie in Chicago gehouden werd die ik mocht bijwonen.’

Waarom wilde u gaan?
‘De Amerikanen hebben een reis voor me georganiseerd die aansluit bij mijn onderwerpen economie, watermanagement, kunst en cultuur. Het is een programma geworden langs steden die ik kan vergelijken met onze stad. Amsterdam is een internationale handelsstad die zich op allerlei gebieden wil meten met de beste steden in de wereld. Kijk naar de creatieve industrie en ICT, een belangrijke branche in onze stad. Daarin loopt San Francisco voorop. Ik ben daar dus geweest om kennis op te doen en contacten voor de stad te leggen. Ook ben ik in New York, Chicago, Washington en New Orleans geweest.”

SP-raadslid Laurens Ivens twijfelt aan de relevantie van uw reis. Hoe ziet u dit?
‘Je moet je zorgen gaan maken als je als wethouder economische zaken, cultuur en water niet reist. Het is ontzettend belangrijk dat je je als stad vergelijkt met andere steden en andersom. Dat is ook goed voor de handel. Zie maar eens wat het Nederlandse bedrijfsleven in New Orleans heeft gedaan. Ze hebben daar geholpen en geadviseerd over de nasleep van de orkaan Katrina. Ik zal Ivens dat graag vertellen als ik terug ben.’

Ivens stelt dat u een individuele reis maakt in uw werktijd zonder verlof op te nemen. Wat vind u?
‘Ik ga ervan uit dat mijn werkgever, de gemeenteraad, het op prijs stelt dat hun wethouder zich op de hoogte laat stellen van wat er in de wereld aan de hand is. De fracties van PvdA, VVD, D66 en Groenlinks vinden dat gelukkig ook. Zij zijn goed voor 38 van de 45 zetels, een ruime meerderheid.’

Wat vindt u van het idee om dienstreizen voortaan eerst met de raad te bespreken?
‘Ik heb mijn reis vorige maand in de raad meegedeeld. Niemand heeft toen iets gevraagd. Mensen zeiden zelfs: nou leuk voor je, wat goed voor de stad. Hoe meer de raad spreekt over internationale reizen, hoe beter. Dus als ze er de volgende keer meer over willen weten, dan zeg ik: heel goed, graag!’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
@Bas. Ze betaalt haar ticket zelf en de verblijfskosten zijn voor rekening van Amerika. Waar maak je je dan nog druk om? Om haar afwezigheid? Mag ze ook drie weken vakantie hebben?
Kaas !
Als de raad vooraf is ingelicht zie ik het probleem niet.
r van den hoff / directeur
"Je moet je zorgen gaan maken als je als wethouder economische zaken, cultuur en water niet reist. Het is ontzettend belangrijk dat je je als stad vergelijkt met andere steden en andersom" orakelt de wethouder.



Ooit wel eens van internet gehoord, PvdA wethouder?



Wij hebben net (15-16 maart) een 24 uurs conferentie georganiseerd waaraan meer dan 1000 mensen aan meededen uit 34 landen: compleet gestreamed via het web. Kosten voor het hele verhaal nog geen 5000 euro, waarschijnlijk net zoveel als het ticket van deze dame...

check http://tinyurl.com/7dovxlz
j.zwitser
Zij is bezig voor de stad.

Die stad heet: Carolien Gehrels
Bas / logicus
Als wethouder Carolien Gehrels (PvdA) werkelijk denkt dat een dergelijke trip relevant is voor het bedrijfsleven dan ga ik serieus mijn twijfels hebben over haar verstandelijke vermogens. Ze over kwalificeert zichzelf behoorlijk. Een eigenschap die over het algemeen voorkomt bij – narcistische- mensen die juist hun onkunde willen verdoezelen. Zo zou ze SP-raadslid Laurens Ivens wel even vertellen wat het bedrijfsleven in New Orleans heeft betekend na de orkaan Katrina. Blijkbaar beseft Carolien niet dat deze bedrijven zonder enige invloed van Nederlandse politici een enorm goede reputatie hebben opgebouwd. Die bedrijven vielen op door hun prestaties. Prestaties waar zij geen deel van uitmaakte en waar zij ook geen enkele bijdrage van toegevoegde waarde aan kan leveren. Wereldwijd zijn deze bedrijven al vele decennia lang bekend m.b.t. hun architectuur, ingenieurs, bergingswerk, baggeren, zandopspuiting, droogleggingen, bruggenbouw , dijken en de behaalde resultaten. De naam van de trip klinkt veel belangrijker dan dat het is en ze was toevallig ergens aanwezig en werd zodoende uitgenodigd door de Amerikaanse consul-generaal. Want deze man weet heus niet wie Carolien Gehrels is. Waarschijnlijk weet hij dat nog steeds niet want dergelijke mensen ontmoeten vele honderden onbekenden op jaarbasis. En het eigenlijk onbelangrijke Carolientje valt daartussen echt niet op. Hij krijgt enkel de opdracht om een X aantal Nederlandse politici uit te nodigen. En bij gelegenheid heeft hij haar daarbij uitgenodigd.
Jan
Al deze kritiek komt alleen maar doordat het a. een PvdA-er betreft en b. het een vrouw betreft. Kom nou toch, ze betaalt het zelf!
Sjoerd Visser
Iets veel dichter bij de deur...naar een land waar het béter geregeld is als in Amerika: dat kwam zeker niet in de gedachten op? En dan nog die tijdsduur: 3 weken !!!

Om nog maar niet te spreken over de drogreden: voor toekomstige wereldleiders. Je ziet steeds meer dat de overheid veel wil betalen voor toekomstgedachten waarvan die toekomst helemaal niet zeker is en die gedachten vaak tot helemaal NIET uitkomen. Terwijl men daardoor dat geld niet in de realiteit pompt om die toekomst waarvan men droomt vanaf de basis op te bouwen. De basis is het leven (de mens) en het onderhouden en ontwikkelen daarvan. Als je van de stabiele basis steeds meer wegneemt /"bezuinigd"...dan is die stabiele basis uiteindelijk weg...en stort alles wat daarop gebouwd is tóch in ! Ondanks dat je dát niet wilt zien. Scheel betalen aan dromen maar steeds minder betalen voor de realiteit: men jaagt dus een mooie toekomstdroom na die men door eigen beleidsvoering juist nooit zal bereiken...hoe hard je ook het tegenovergestelde roept. Daarom gaat het steeds meer mis in de maatschappij: het (levende) leven heeft niet de 1e prioriteit. En dat merkt u !!!
Bas / logicus
@Jan, ze betaald enkel haar ticket zelf. Een significant deel van de kosten komen voor rekening van de Nederlandse staat. En dan hebben we het gauw over vele duizenden Euro's aan kosten. Drie weken afwezig van haar werk omdat ze zo nodig rondleidingen wil hebben in bezienswaardigheden. En dat alles onder het mom dat dit van toegevoegde waarde zou zijn voor haar competenties. Laat me niet lachen.
Advertentie