of 59221 LinkedIn

'Wethouder schoffeert hardwerkende ambtenaren'

Het college van Hellendoorn met midden (met rood jasje) burgemeester Raven en rechts (zittend) wethouder Walder.
Het college van Hellendoorn met midden (met rood jasje) burgemeester Raven en rechts (zittend) wethouder Walder.

Wethouder Thomas Walder van Hellendoorn is door burgemeester Anneke Raven van die gemeente ter verantwoording geroepen voor zijn uitlatingen in Binnenlands Bestuur. Hij gaat volgens haar te ver in zijn kritiek op een deel van zijn ambtenarenkorps. Eerder al had Hellendoorns teamleider communicatie zich op Facebook over de uitspraken opgewonden.

Ongemakkelijk 

Aanleiding voor het interview was het Nijverdalse centrumplan dat buiten ambtenaren, raadsleden en bestuurders om door een groep ondernemers werd vlot getrokken. ‘We hebben hier twee soorten ambtenaren’, liet Walder optekenen. ‘De jonge garde die begrijpt wat een samenleving wel en niet kan. En de ouderwetse categorie die een project als dit gewoon niet trekt. Alsof je de bondscoach van het Nederlands elftal vervangt door een groepje mensen dat toevallig langs komt fietsen. Een aantal ambtenaren werd daar echt heel ongemakkelijk van. Ik heb er niks aan kunnen doen om dat gevoel weg te nemen. Zo werkt het nu eenmaal.’


Niet chic
‘Niet chic’ en ‘not done’, aldus teamleider communicatie Nanne Dorren van de gemeente Hellendoorn in een reactie op Facebook. Walder overschreed volgens haar een grens door ‘deze hardwerkende en gepassioneerde ambtenaren zonder reden te schofferen’. Al noemde Walder in het interview geen namen, volgens haar waren de ambtenaren om wie het ging makkelijk te herleiden.

 

Te ver
Burgemeester Raven stelt in De Twentsche Courant Tubantia dat Walder te ver is gegaan. De maandag na zijn vakantie moest de wethouder bij haar op het matje komen. ‘Het moet nu wel stoppen.’ Walder trekt het boetekleed aan. Hij had het BB-artikel bij de autorisatie beter moeten lezen. ‘Ik heb nooit willen zeggen dat oudere ambtenaren niet geschikt zijn voor hun taak.’  

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de Vries (ambtenaar) op
Ambtenaren kunnen zich vaak niet verweren tegen dit soort kritiek van bestuurders omdat ze zich dan vaak tegelijkertijd publiekelijk mengen in een politieke discussie. En dat ligt moeilijk want politiek is het domein van de democratisch gekozen functionarissen. In ruil daarvoor moeten die functionarissen hun problemen met het ambtelijk apparaat door en/of via de gemeentesecretaris oplossen of aankaarten. Dan blijft het werkbaar.
Door K. de Beer (adviseur) op
Als het hier ging om het klassieke geval van de nieuwe wethouder die het bedje wel even komt opschudden en ambtenaren verplicht om regels te schenden, ben ik er snel mee klaar. De overheid en ook een ambiteuze gemeente, moet consequent en consistent zijn. Daar passen heldere regels en procedures bij, vast te stellen door bestuur en politiek. Ambtenaren moeten die uitvoeren. Als de regels niet meer voldoen, zal bestuur en politiek die eerst moeten wijzigen om betrouwbaar te blijven.
Door Jan op
Haar zaak bedoel ik.
Door Jan op
Waarom de gemeentesecretaris niet reageerde toen deze wethouder dit uitbraakte? Heel eenvoudig: bang voor zijn baantje. Gemeentesecretarissen worden tegenwoordig al snel gewipt. De burgemeester voelde zich blijkbaar zekerder van zijn zaak,
Door Jannie op
Als buitenstaander heb ik het eerdere artikel met enige verbazing zitten lezen en heb het zonder meer geschaard onder de categorie 'politieke borstklopperij over de rug van ambtenaren'.
Nu ik dit artikeltje lees, blijf ik daarbij.
Als gemeente-secreteris had ik dergelijke publieke uitingen over mijn organisatie niet gepikt... Even opvoeden...
Door t. faber op
De zoveelste bestuurder/politicus die sneller praat dan zijn hersens werken.
Door Daan op
Mooi hoe hij in die laatste zin BB de schuld geeft:

Als hij het artikel van BB bij autorisatie eerst zorgvuldiger had gelezen, dan had hij DE FOUT VAN BB wel opgemerkt...
Door Lia Trentelman (burger Hellendoorn (lid Wmoraad)) op
Storm in een glas water. Interne kwestie gemeentehuis. Hoe de verhoudingen daar echt zijn weet ik niet. Wat ik wel weet is dat de jonge garde wat meer aanspreekbaar is dan de oude. Walder doet het goed als wethouder. En heeft nu ook zijn woorden betreurd. Netjes toch? Volgende verkiezingen is Walder weg. Burgemeester (net herbenoemd) en ambtenaren blijven.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Volgens de foto (was dat bij aantreden?) kon men lachen. Nu als een boer die kiespijn heeft. Inderdaad waar was de primair verantwoordelijke gemeentesecretaris. Overigens communiceren via de pers/feestboek enz. over zoiets is een teken van zwakte.
Door W.F.Willems (pensioen) op
Waar was de gemeentesecretaris?