Advertentie

Weinig zicht op commerciële activiteiten semi-overheid

Er is te weinig toezicht op de commerciële activiteiten van semi-overheidsinstellingen als de Kiesraad, keuringsinstellingen, Sociale Verzekeringsbank, OPTA, rijksmusea en universiteiten.

20 juni 2012

Er is onvoldoende toezicht op publieke organisaties en hun commerciële activiteiten. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een woensdag gepubliceerd onderzoek. Kabinet en parlement kunnen nu onvoldoende controle uitoefenen over tientallen miljarden euro's.

Te veel uitzonderingen
De Kaderwet Zelfstandige Bestuursorganen die voor het toezicht op de 172 publieke instellingen moet zorgen, kent volgens de rekenmeesters te veel uitzonderingen. Een reeks instellingen valt zelfs niet onder de wet. Ook wordt te veel aan de publieke organisaties zelf overgelaten.

47 miljard van Rijk

Onder het toezicht van de kaderwet vallen bijvoorbeeld de Kiesraad, keuringsinstellingen, Sociale Verzekeringsbank, OPTA, rijksmusea en universiteiten. Die ontvingen in 2010 in totaal 47 miljard van het Rijk en incasseerden daarnaast nog eens voor 85,6 miljard euro aan premies en tarieven.


Risicovol
Uit een aparte studie naar commerciële activiteiten van vier semipublieke organisaties (ROC Midden Nederland, Wageningen University, Rijksdienst Wegverkeer en het Kadaster) komt naar voren dat ,,ondernemen in de publieke sector een complexe en risicovolle onderneming'' is. Bovendien kunnen zij niet altijd aantonen dat deze activiteiten hun publieke taak ten goede komt.

Meer commerciële activiteiten

De Algemene Rekenkamer vreest dat publieke organisaties als gevolg van de enorme bezuinigingen van het kabinet meer geld uit commerciële activiteiten gaan proberen te halen, waarmee de risico's ook zullen toenemen. Het ministerie van Economische Zaken stelt echter dat de regels voor publiek ondernemerschap duidelijk genoeg zijn. De Algemene Rekenkamer bestrijdt dat. De regels zijn ,,globaal, er zijn veel uitzonderingen en verschillende definities van publiek en privaat worden door elkaar gebruikt''.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Voor meer duidelijkheid en een goedkopere overheid moeten de ZBO's weer rechtstreeks onder de overheid komen. Bij een ministerie of als onderdeel van een provincie of grote gemeente. De salarisstructuur kan dan direct conform de Balkenendenorm komen zodat de directeur nimmer meer kan verdienen dan een staatssecretaris, CdK of Toptien burgemeester. Organisaties waar de overheid toch invloed op wil houden maar om dringende reden afzonderlijk moet blijven, kan via de BV of NV structuur met de Staat als aandeelhouder.
Advertentie