Advertentie

Weggestuurde wethouders weigeren op te stappen

De raad heeft het vertrouwen in ze opgezegd, maar wethouders Franklin Monteban en Mark Jan Prins van Landsmeer gaan niet weg. Ze willen dat de raad het besluit heroverweegt.

20 oktober 2012

De wethouders Franklin Monteban en Mark Jan Prins van Landsmeer weigeren op te stappen. Dit hebben zij bekendgemaakt. De twee kregen vorige week van de gemeenteraad een motie van wantrouwen aan hun broek.

Raad wil vertrek

In Landsmeer is al maanden sprake van een bestuurscrisis doordat de wethouders lijnrecht tegenover burgemeester Astrid Nienhuis kwamen te staan. Half september zegde de gemeenteraad het vertrouwen in Nienhuis op, die daarop voorlopig haar functie neerlegde.

Toen de raad enkele weken later stemde over de ontslagaanvraag voor Nienhuis, sprak een meerderheid zich plotseling alsnog uit voor het vertrek van de wethouders en boden ze de burgemeester de mogelijkheid terug te keren. Nienhuis geniet steun onder de bevolking in Landsmeer.

Geloofwaardigheid in geding

Wethouder Monteban meldde eerder deze week al uit zijn partij - de VVD - te stappen vanwege de perikelen in Landsmeer. De wethouders lieten vrijdag in een reactie weten zich te verbazen over het verzoek om op te stappen, aangezien de raad het duo een paar weken eerder nog steunde. Volgens Monteban en Prins komt daarmee de geloofwaardigheid van de Landsmeerse raadsbeslissingen ernstig in het publieke geding. Monteban was zo verontwaardigd dat hij eerder deze week zijn lidmaatschap bij de VVD opzegde. De twee wethouders verzoeken de raad om hun besluit nogmaals te heroverwegen.

Peter Tange

De wethouders blijven hun taken sowieso uitvoeren tot de raad de knoop definitief doorhakt. De taken van Nienhuis zijn voorlopig overgenomen door waarnemend burgemeester Peter Tange. Het is nog niet bekend of Nienhuis eventueel bereid is terug te keren als burgemeester.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Samenvoegen met Roermond en zet er een frauderende burgemeester bij.... Hebben we er ook nog wel een paar van
Alfred
Het lijkt wel Curacao... dat Landsmeer.

Ellen
Hebben de wethouders de raad echt gevraagd om HUN besluit te heroverwegen of om ZIJN besluit te heroverwegen? Want hun eigen besluiten kunnen ze toch wel zelf heroverwegen, daar hebben ze de raad niet voor nodig.
chesnedy
Dorpje Landsmeer snel opheffen en toevoegen aan Amsterdam. Scheelt hoop (VVD) wethouders en raadsleden.
Advertentie