Advertentie

Waterschap start online platform voor ideeën inwoners

Via internet meedenken over waterprojecten in de buurt. Sinds kort is dat bij Waterschap Limburg mogelijk. Op het online platform ‘Met elkaar’ kunnen inwoners onder meer op een kaart van een specifiek project aangeven waar knelpunten zitten of kansen liggen. Het waterschap onderzoekt vervolgens samen met de gemeente in hoeverre de suggesties in de plannen meegenomen kunnen worden.

14 maart 2018

Via internet meedenken over waterprojecten in de buurt. Sinds kort is dat bij Waterschap Limburg mogelijk. Op het online platform ‘Met elkaar’ kunnen inwoners onder meer op een kaart van een specifiek project aangeven waar knelpunten zitten of kansen liggen. Het waterschap onderzoekt vervolgens samen met de gemeente in hoeverre de suggesties in de plannen meegenomen kunnen worden. 

‘Bewoners kennen het gebied het beste’

Het Waterschap liet zich voor de tool inspireren door een goed voorbeeld van Waterschap Rivierenland dat een soortgelijke kaart al langer in gebruik heeft, zo vertelt waterschapbestuurder Josette Van Wersch. ‘Ik ben heel erg blij dat dit gerealiseerd is. We zijn al langere tijd op zoek naar creatieve manieren om problemen met water nog beter aan te pakken. De bewoners kennen uiteindelijk het gebied het beste en weten precies waar zwakke plekken zijn en waar kansen liggen.’ Het platform is voor drie projecten behorende tot het klimaatprogramma Water in Balans in gebruik: Gebied Kwistbeek en de wateroverlastprojecten in Meersen en Oirsbeek.


Input van bewoners krijgen is lastig

Uit veel online participatietools zoals discussieforums van lokale overheden wordt snel de stekker weer uitgetrokken, zo bleek uit een eerdere rondgang van Binnenlands Bestuur bij diverse gemeenten. Ook al zijn er ook succesvollere tools gerealiseerd. Dat het een flinke uitdaging kan zijn om genoeg input te verzamelen, geeft Van Wersch toe. ‘Maar we hebben er vertrouwen in dat er veel ideeën binnen gaan komen. De eerste respons is er al en de resultaten zijn veelbelovend.’ Niet ieder idee is haalbaar om ook uit te voeren, maar de indieners van ideeën kunnen achteraf altijd teruglezen met welke suggesties we aan de slag gaan.

Draagvlak creëren voor oplossingen
De stap naar een online tool voor burgers bij een Waterschap is volgens Van Wersch logisch. ‘Het is al lang niet meer zo, dat we onze projecten tot in de puntjes voorbereiden om vervolgens tegen betrokkenen te zeggen: ‘Zo gaan we het doen’. Wanneer je de omgeving in een vroeg stadium betrekt bij de opgave die er ligt, krijg je meer draagvlak voor de uiteindelijk gekozen oplossingen. Dit doen we nu vooral door publieksbijeenkomsten te organiseren. Een online tool is daar een mooie aanvulling op.’ In eerste instantie is Met elkaar een pilot. Als de werkwijze in de praktijk positief uitpakt, worden snel meerdere projecten aan de site toegevoegd waarover bewoners hun licht kunnen laten schijnen. De kosten voor het realiseren van de tool bedragen 7000 euro, met structurele kosten van 3000 euro per jaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie