Advertentie

Waarnemer Schokker wordt burgemeester

Tineke Schokker (CDA) blijft burgemeester van Vlieland. Ze was al geruime tijd waarnemend burgemeester. De gemeenteraad besloot maandagavond haar de komende zes jaar op haar plaats te laten zitten.

25 juli 2017

Vast
Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat Vlieland een 'vaste' burgemeester krijgt. In 2013 kreeg burgemeester Yorick Haan ruzie met een eilandbewoner die escaleerde, waarna de gemeenteraad het vertrouwen in hem opzegde. Een procedure in 2015 draaide op niets uit; de vertrouwenscommissie vond geen van de kandidaten die door de Friese commissaris van de Koning waren geselecteerd goed genoeg.

Kleinste

Met zo’n 1100 inwoners is Vlieland een van de kleinste gemeenten van Nederland. Alleen Schiermonnikoog telt nog iets minder zielen. Op de functie hadden elf mannen en één vrouw gesolliciteerd. De gemeenteraad had Schokker 'nadrukkelijk verzocht’ te reageren op de vacature. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Zou het niet een goed idee zijn om altijd burgemeesters één jaar op proef aan te nemen in plaats van meteen al voor zes jaar te benoemen? Dan kun je er gemakkelijk vanaf als ze niet door de praktijktest komen. Veel ambtenaren worden ook op die manier aangenomen.
Cornelis
@Jan: In dit geval was Schokker al lange tijd waarnemend burgemeester, waarmee ze die proef denk ik wel doorstaan heeft. Verder worden burgemeesters doorgaans niet out of the blue aangesteld en mag je daar best wat vertrouwen in hebben, hoe makkelijk het ook is om het tegengestelde te roepen.
Jan
@Cornelis. Toch gaat het nogal eens mis, ondanks de inderdaad goede sollicitatieprocedure. Waarom niet zoals bij ambtenaren een proeftijd?
Advertentie