Advertentie

VVD-schandalen breiden uit als olievlek

De integriteitskwesties rond VVD'ers blijft zich uitbreiden. Het OM verdenkt Rob Bats, voormalig burgemeester van Haren en Terschelling en Piet Ploeg, ex-wethouder van Stichtse Vecht van niet-integere zaken. Ze zouden de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht hebben willen beïnvloeden.

10 maart 2015

Ex-wethouder Ploeg van Stichtse Vecht en voormalig burgemeester Bats van Haren, beide VVD’ers, zijn in opspraak gekomen. Het NRC meldt dat ze worden verdacht van het beïnvloeden van de benoemingsprocedure voor burgemeester in Stichtse Vecht. De zaak kwam aan het licht doordat de politie de telefoongesprekken afluisterde van VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif in in diezelfde gemeente.

Hennepteelt
De Kruif werd vorige maand aangehouden op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. 

In dit onderzoek werd zij afgeluisterd en stuitte de politie onverwacht op de corruptiezaak met Bats en Ploeg. Ze hoorden gedetailleerd hoe de VVD pogingen ondernam om Rob Bats op de burgemeesterspost te krijgen. Overigens heeft De Kruif, die nog steeds vastzit, vandaag officieel ontslag genomen als raadslid. 


Passieve ambtelijke omkoping
De Kruif speelde als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg. Hij kreeg onder meer te horen welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Die informatie diende ervoor om te zorgen dat Rob Bats, bekend van de rellen in Haren, zou worden benoemd. Die poging is overigens niet gelukt, begin dit jaar werd Marc Witteman als burgemeester geïnstalleerd. Rob Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping. 

Klokkenluider afgekocht
Bats speelt momenteel ook een rol in andere integriteitskwestie op Terschelling. Hij was daar tot voor kort interim-burgemeester en in deze periode zou een klokkenluider zijn afgekocht met 155 duizend euro. Het ging om de boekhouder die zou hebben geweigerd een gat in de begroting te verdoezelen. 


Huiszoeking
Volgens het NRC is er bij Ploeg, momenteel voorzitter stichting Vliegramp MH17, huiszoeking gedaan. De hele zaak wordt behandeld door het Openbaar Ministerie Oost-Nederland omdat Ploeg tot voor kort een hoge functie bekleedde bij het OM in Utrecht.
 

Van Rey
De kwestie lijkt op de zaak van Jos van Rey en Ricardo Offermans, ook VVD’ers. Offermans zou tijdens de race om het burgemeesterschap van Roermond vertrouwelijke informatie hebben gekregen van de eveneens van corruptie verdachte oud-wethouder van Roermond Jos van Rey. Die was adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester moest voordragen.

Opstelten en Teeven
Ruim een week voor de Provinciale Statenverkiezingen is dit het zoveelste schandaal waar VVD'ers bij zijn betrokken. Tweedekamerlid Mark Verheijen stapte twee weken geleden op wegens onterecht ingediende declaraties. Gisteren eiste het OM vier jaar cel tegen voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53). Volgens de aanklagers staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. En als klap op de vuurpijl stapten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven gisteravond ook op vanwege een integriteitskwestie.

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Griffier
Ik ben het met edith schippers eens die zegt dat het gaat om een bewuste aktie van buiten om de vvd te beschadigen. Zij denkt aan Krachten van links of elementen in het volk. Zie telegraaf 14 maart
Johan
Eens met griffier. Ik schreef dit ook al op 10 maart. Linkse krachten bij de NRC zitten hierachter. Is eigenaar Derk Sauer niet van de SP ?
Mr R.M. Dalmijn
Dit artikel van mevrouw Walstra is klachtwaardig. Zij schrijft 10 maart een bijdrage in BB waarin zij melding maakt van een verdenking , Hennepteelt , jegens mevrouw K. die al sinds 6 maart niet meer van toepassing is. Evenzo wordt zij niet langer verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Dat mevrouw Walstra het op 10 maart schrijft duidt op een beperkte dossierkennis, dat zij het niet corrigeert onder aanbieding van excuses is een persoonlijkheidsstoornis die bij kwaaddenkende voeding geeft aan de geachte dat BB bewust ten nadele van de VVD de lezers informeert.

En overigens is de Heer Opstelten decennia een voortreffelijk dienaar van de publieke zaak geweest. Dat zijn terugtreden zo perspectiefloos wordt neergezet duidt ook niet op respectvolle journalistiek.
Emile Janssens / Geen
Nu is er weer zo'n a sociale hufter in Venlo Stephan Satijn.



Ook dit heerschap heeft schijt aan de belastingbetaler.



10.000 euro taxi in een jaar 184 ritten.Wat een klote partijtje

Veel meer schandalen depan de socialisten

henk
We moeten niet zo zeuren. we hebben veel aan de vvd te danken. Hardwerkende ondernemers en zelfstandigen maken nederland groot. Ik vind dat vvd ers daarom mogen sjoemelen.
Tegendraads / zzp-er
....een bewuste aktie van buiten om de vvd te beschadigen....

hahahaha

.....ik zou zeggen een bewuste actie van de vvders, die menen dat ze boven de wet staan! Zie de hilarische column van Krapuul "de corrupte vvder du jour" die er werkelijk elke week in slaagde een vvder te vinden die perfect in het plaatje paste. Wanneer wordt lidmaatschap van een partij die aanzet tot corrupte iverboden?
henk
Alweer. .vvd .... Wat een bananen republiek.
Myriam
Weten VVD'ers in openbare functies eigenijk hoe je het woord integriteit spelt?

Het volk is er om de belazeren, de vrijheid om te graaien, de democratie om te misbruiken.

Voor volk en vaderland zei Teeven. Hoe durft hij.
herman Jansen
De stoelenruil van de fraudeurs:

NRC 10 maart 2015:

Het verdachte VVD-Kamerlid Johan Houwers overweegt terug te keren in de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft hem gisteren benoemd tot opvolger van Mark Verheijen, die anderhalve week geleden terugtrad na commotie over zijn declaraties als gedeputeerde in de provincie Limburg.
Johan
De NRC is al maanden bezig met een heksenjacht op VVDers. En natuurlijk wil ik hun gedrag niet goedpraten. Maar het seectieve zoeken van de media verbaast wel. Waarom niet naar andere partijen gekeken ? Ervaringen uit het verleden leren dat hun vertegenwoordigers evenmin brandschoon zijn. Dus loopt er vast nog wel meer "tuig" rond bij PvdA, D66, CDA en Groenlinks. Zelfs SPers, CUers en SGPers piesen af en toe buiten de pot. Alleen de PVV, daar kun je er zeker van zijn dat alle bestuurders en kandidaten uit en te na door de media zijn gescreend.
peter
Gelukkig is van rey op tv. Hij zegt dat alles door de ambtenaren komt
gerrie
Linkse spelletjes die ervoor zorgen dat moslim oorlogsmisdadigers hier vrij kunnen terug keren.
Jan
Ja hoor Gijs, het is natuurlijk de schuld van "de linkse media". Houd toch op, VVD-politici springen er gewoon bovenuit wat gesloemel betreft. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Ben je integer, dan voel je je bij de VVD niet thuis.
Janet / beleidsadviseur
Ja hoor, De linkse media hebben het gedaan. Sinds wanneer zijn Telegraaf, Elseviers en AD links? Ik herken dat niet. Als iemand gewoon integer en eerlijk is, dan heb je geen last van dit soort verhalen. Partij doet er niet toe, als je iets fout doet als politicus is het goed dat dat bekend wordt. Je hebt een voorbeeldfunctie. Zo moet je je ook gedragen. Maar het is wel heeeel veel VVD waaar het mis gaat. Mmmmmm misschien toch rekening mee houden met het stemmen?
dingemans / ambtenaar
Zo raar is dit niet. In de VVD-top vinden we veel politieke entrepreneurs, die hun functies en ambten zien als een manier om het vrije-marktdenken volledig uit te buiten. Niet verwonderlijk als je weet dat juist in die VVD-top lieden (handige jongens en meiden) die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven zich een plaats hebben verworven. Volgens die gedachten gang wordt Nederland gezien als een markt en burgers/kiezers zijn consumenten, het eigen gewin prevaleert boven gemeenschapszin en dan kom je vanzelf tot nieuwe dogma’s als: “de verzorgingsstaat moet plaats maken voor een participatiemaatschappij”, of anders gezegd: “allemaal voor ons eigen”, waar hebben we dat eerder gehoord…
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
@ Johan en Gijs. Als de boodschap je niet welgevallig is, kun je altijd de boodschapper de schuld geven. Probeer eens over je eigen bekrompen denkwijze heen te stappen en erken gewoon dat er fundamenteel iets mis is met de partij die op integriteitsgebied HET voorbeeld in Nederland wilde zijn. De geloofwaardigheid van de partij en 'teflon Mark' is er zeker niet mee gediend. En ja, het zal ook bij andere partijen gebeuren. Maar wie trok m.b.t. integriteit de grote broek aan? Juist...
Johan
@Adri: De NRC is bezig met een heksenjacht op VVDers. Prima, maar daarmee worden andere partijen wel bewust uit de wind gehouden. Het vertrek van Opstelten en Teeven heeft niets met integriteit van doen. Je kunt je zelfs afvragen hoe integer de krant zelf is: het zou niet verbazen als de tipgevers flink worden betaald voor hun onthullingen.
Johan
De NRC was ook de krant die met de "onthullingen" over Faber (Gelderland) kwam. Dit bleek achteraf een canard van jewelste te zijn.
hans wieser / senior project/programmamanager
@ johan zou prima passen bij de VVD omdat hij waarheden verdraait!! Helga Faber heeft inmiddels uit eigen portemonnee ruim € 8000 terugbetaald aan de provincie Gelderland en dat was niet omdat NRC ongelijk had hahahahaha. Gebleken is dat zij geen regels heeft overtreden, maar wel de bedoeling daarvan: Gij zult geen familie bevoordelen met overheidsgelden.

'Don't shoot the messenger' gaat nog steeds op. Kranten/journalisten zijn ervoor om misstanden aan het licht te brengen. Ook de krant voor rechts-Nederland meldt uitgebreid het gedrag van VVD-ers. En geloof mij dat als een SP-er niet integer zou zijn, zou daarvan met chocoladeletters op de voorpagina melding van worden gemaakt.Daaruit mag gerust worden geconcludeerd, dat corruptie en zelfbevoordeling met name onder VVD-ers speelt en niet bij andere partijen!
doeterniettoe / -
Wederom een hoop mensen die het niet kunnen hebben dat hun idolen niet integer blijken te zijn. Maar in plaats van zich af te vragen of ze dan toch een ander idool kunnen zoeken, wordt de schuld bij anderen gelegd.

Kinderachtig, populistisch, dom.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
@Johan. Het vertrek van Opstelten en Teeven heeft niks met integriteit te maken??? Goed lezen en zorgvuldig luisteren kun je wel trainen hoor!.

Feit: Teeven reageert in de richting van een journalist met de woorden: 'u weet van niks, maar ik (TEEVEN) weet er alles van'. Dan rijst op zijn minst de vraag waarom hij dat niet aan zijn baas heeft gemeld. Achterhouden van cruciale informatie is ook niet integer. En als hij het wel aan Opstelten heeft verteld, hetgeen voor de hand ligt, dan heeft Opstelten de kluit belazerd gedurende de afgelopen 9 maanden. Hoe je het ook wendt of keert, beiden handelden niet integer in deze kwestie.
Mark
Als jarenlange VVD stemmer ben ik zwaar teleurgesteld in alle wandaden van al die VVD ers. Ze beschadigen de partij, de democratie en geloof in politiek ter eigen faveur.

Ik heb vorige week de verkiezingsposter van mijn raam afgehaald en lidmaatschap van de VVD opgezegd. Daar wil ik niet meer bijhoren. De directe aanleiding is al dat gesjoemel met gemeenschapsgeld, maar diep in mijn hart schaam ik me ook diep voor het afbreken van de zorg en de gasboringen in Groningen. Dus ook het afbraak-beleid steun ik niet meer.
Dienstbare ambtenaar / Dienstbare ambtenaar
Vaak zijn het bestuurders van CDA en VVD die in opspraak raken. Zij hebben dan ook wel erg veel bestuurders. Een SP-er zal niet gauw op bv. belangenverstrengeling worden betrapt, want hij is geen bestuurder en zeker ook geen ondernemer.
Advertentie