Advertentie

VVD-Kamerlid Verheijen declareerde te veel in oude baan

Het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft als gedeputeerde in de provincie Limburg ten onrechte declaraties ingediend. Volgens de NRC gaat het om ‘duizenden’ euro's voor de jaren 2011 en 2012.

11 februari 2015

Het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft als gedeputeerde in de provincie Limburg ten onrechte declaraties ingediend. Een woordvoerder van de VVD-fractie bevestigt woensdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. De zaak zal geen gevolgen hebben voor de positie van Verheijen, aldus de woordvoerder.

Terugstorten
Volgens de krant gaat het om ‘duizenden’ euro's voor de jaren 2011 en 2012. Verheijen heeft laten weten het te veel ontvangen bedrag terug te storten, laat de woordvoerder weten. Die kon niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat. Verheijen zit sinds 2012 in de Kamer.

Dienstauto
Verheijen, die woordvoerder Europa is, heeft volgens de krant onder meer voor een bijbaan zich vijf keer in de provinciale dienstauto van Limburg naar de Randstad laten rijden. Van de bijbaan ontving hij ook een reiskostenvergoeding. ‘Dat was gewoon stom’, zegt hij tegen de krant.

Geen heilige
NRC heeft inzage gehad in de declaraties die Verheijen heeft ingediend in de zestien maanden dat hij gedeputeerde was. Een aantal onterechte declaraties houdt verband met zijn plaatsvervangend voorzitterschap van de VVD en zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer. ‘Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos’, citeert de krant hem.

Sensatiezucht
Verheijen spreekt van een ‘tendentieus artikel met aanwijsbare fouten’. Hij voegt eraan toe: ‘De enkele gevallen waar zaken onbewust door elkaar zijn gelopen moeten door mij worden rechtgezet en terugbetaald. Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten.’

Limburg
Het Kamerlid kwam vorig jaar in opspraak door een artikel in Elsevier. Het weekblad meldde toen dat Verheijen in zijn periode dat hij in de Limburgse politiek actief was geld zou hebben aangenomen van de omstreden vastgoedontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen noemde de berichtgeving ‘feitelijk onjuist’.

Integriteitsregels binnen VVD
In het recente verleden zijn verschillende VVD-politici in opspraak gekomen. De partij heeft daarna de integriteitsregels aangescherpt. VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen en er werd een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt. (ANP)

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Deze man is een typisch voorbeeld van de huidige generatie VVD-politici. Het is allemaal niet zo erg wat hij heeft uitgevreten, vindt hij zelf. Kan gebeuren. Als ik dit op werk doe en het komt uit kan ik mijn computer afsluiten en op zoek gaan naar ander werk. Per direct.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Het is natuurlijk opvallend dat hij er pas achter komt - en zegt terug te gaan betalen - als de zaak in de publiciteit komt. Als NRC niets had gemeld, dan was het niet bij hem opgekomen! Dat doet op zijn minst de vraag rijzen of er bij de provincie niet iemand hem al eerder heeft gewezen (althans dat zou hebben moeten doen) op onjuist handelen. Maar ook al is dat niet gebeurt, dan nog is het laakbaar handelen. Dat doe je niet af met 'naïef'. Zo iemand wordt geacht verstandige besluiten te nemen in naam van het volk. Simpele zielen horen niet thuis in de 2e Kamer.

Even erg is trouwens de reactie van Rutte en Zijlstra. Omdat een akkefietje de partij niet goed uitkomt en Verheijen 'het maatje' is van Rutte wordt het met de mantel der liefde bedekt. Willekeur???

En dan zelf zeggen 'ik ben integer'!

De boodschapper niet zuiver in de berichtgeving, wordt als argument aangevoerd. Maar met integriteit is het zoiets als met zwangerschap. Je bent het of je bent het niet. Een beetje integer bestaat niet. Wat mij betreft opzouten met dit soort lui, die alleen maar bevestigen wat we allemaal vermoeden.
Paul / projectleider
een Co Verdaasje doen heet zoiets toch?



He tis overigens typisch dat vooral de provinciale declaratieregels vaak zo ingewikkeld zijn...
Toine van Bergen / Lid Provinciale Staten Gelderland
Dezelfde VVD- politici zoals Rutte die dit goedpraten en bagatelliseren staan vooraan om uitkeringsgerechtigden te korten als ze 1 euro hebben bijverdiend en dit niet hebben gemeld. Hypocrisie ten top. Op 18 maart kan de VVD ook hierop worden afgerekend.
Janet / beleidsadviseur
ongelooflijk dat hij niet hoeft op te stappen. Boevenbende bij de VVD.
Annette
Heb ik goed begrepen dat deze Verheijen de bijstandswetten heeft gemaakt? Zo'n wet waarin staat dat ik, als bijstander, gekort moet worden wanneer ik ergens (terecht!) 'nee' op zeg? (waarbij ik overigens weer in mijn gelijk gesteld ben, na alle rompslomp met advocaat enz). Eruit met die man! De doodgewone burger moet ook bloeden wanneer hij iets op zijn (werk-) geweten heeft! In de bijstand met die kerel.
criticus
"Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten.’"

Wellicht dat dhr Verheijen dan met feiten naar buiten kan komen in plaats van met zijn mening...
a. middelveld / senior adviseur
Ik las het artikel in de NRC en daar ook de reactie van deze persoon. Deze man begrijpt werkelijk niet dat hij met publieke gelden wordt betaald en dat zijn gedrag, te meer gezien de kortingen die overal worden toegepast, uiterst bedenkelijk en immoreel is. Niet op stemmen dus!
Jan
De enige oplossing om dit soort VVD-praktijken in de hand te houden, is declareren helemaal te verbieden. De salarissen en vaste onkostenvergoedingen van bestuurders zijn hoog genoeg om daaruit alle kosten te betalen. En kom je een maand daarmee niet uit, dan ga je maar met het openbaar vervoer en ga je in een wat eenvoudiger restaurant dineren (of helemaal niet). Maar dan ook verbieden de rekening rechtstreeks naar de provincie, de gemeente of het ministerie te sturen. Dat is nl. de nieuwste truc om declaraties te verstoppen.
Willem Kamps
Alleen al het feit dat deze man uit de periferie van Van Rey en Van Pol (en dus het malafide Limburg) komt, zou bellen moeten doen rinkelen. Integriteit lijkt in deze prachtige provincie niet te bestaan. Vele politieke vertegenwoordigers komen niet verder dan 'ons-kent-ons' en zakkenvullen. Dan hoor je eenvoudigweg niet thuis in het politieke bestuur want die gaat over het algemeen belang, niet je eigen en je vriendjes belang.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
"foutje bedankt" en terugbetalen vergoedt de grove integriteitsschending?!??!; dacht het niet! Gewoon behandelen zoals ook een medewerker in een dergelijk geval behandeld zou worden! Voorkom het beeld van integriteit geldt tot een bepaalde functie|schaal|salarishoogte en laat zien dat met name deze lagen een voorbeeldfunctie hebben en voorbeeldgedrag dienen te vertonen!
H. Wiersma / gepens.
Alles draait hier om de feiten (gaat het om een enkele per abuis dubbel gedeclareerde rit of om een reeks ritten, gaat het om een publieke bijbaan of een particuliere bijbaan, ging het wel om reizen voor een goedgekeurde publieke bijbaan etc.). Kortom, het artikel geeft onvoldoende duidelijkheid om alle in en outs goed te beoordelen. Als er bewust verkeerd is gedeclareerd in een grotere omvang past er m.i. maar één straf: kamerlid af. Zo werkt het nou eenmaal bij politieke (publieke) functies.
Jan H
Gek eigenlijk: Een paar voorbeelden: Wethouder Huub Eitjes (VVD) wordt door de landelijke partijtop gedwongen op te stappen omdat de subsidie voor het bedrijf van zijn broer ook voor zijn eigen bedrijf blijkt te zijn. Kamerlid René Leegte moet een deel van zijn portefeuille inleveren omdat hij op de verkeerde plaats telefoneerde. Benk Korthals en Mark Rutte hebben met veel tamtam in 2012 op het congres in Maarssen gezegd dat de VVD voorop moet lopen als het om integriteit gaat en stelde bovendien een zware commissie integriteit in en vonden dat in alle kamercentrales vertrouwenspersonen moesten komen. Maar een hoofdbestuurslid en gedeputeerde, nu kamerlid, dat verkeerd declareerde toen hij die functies nog bekleedde, is geen heilige, maar een politicus en mag dus op gezag van Mark Rutte en Halbe Zijlstra blijven zitten omdat Verheijen nu zegt dat hij het verkeerd gedeclareerde terug betaalt. Benieuwd wat het hoofdbestuur nu met een advies van de commissie integriteit gaat zeggen.
Stef
Het komt de VVD nu even niet uit. Maar na de PS van 18 maart zal dit Kamerlid gewieberd worden.
P.Pluim
Dus wegwezen uit de Tweede Kamer met die corrupte Limburger. Er zijn ministers en staatssecretarissen voor veel minder moeten aftreden.
gerrie
Ook bij de VVD schrijven ze met een vork. Net zoals bij andere partijen.
Jennie
Sjoemelen met declaraties is wijd verbreid onder bestuurders: gedeputeerden, wethouders, burgemeesters. Velen doen het, vooral als er ook nevenfuncties zijn. En ik weet waarover ik praat...

Nu is Verheijen tegen de lamp gelopen. Maar hij is slechts het topje an een hele grote ijsberg !

Advertentie