Advertentie

Vraag naar m/v verdwijnt van gemeentelijke formulieren

In meer gemeenten zijn vragen gesteld over de sekseregistratie. Amsterdam is de eerste waar deze nu afgeschaft wordt.

23 augustus 2015

De gemeente Amsterdam gaat nog voor het eind van het jaar alle gemeentelijke formulieren screenen op genderaanduiding. Daar waar het wettelijk niet noodzakelijk is om aan te vinken of de invuller ‘m/v’ is, zal deze optie worden verwijderd. 

Onnodig
In meer gemeenten zijn vragen gesteld over de sekseregistratie. Amsterdam is de eerste waar deze nu afgeschaft wordt. Volgens D66 vragen veel formulieren in de gemeente inwoners onnodig zich als vrouw of man te registreren, bijvoorbeeld wanneer mensen een afspraak willen maken met de gemeente, een parkeervergunning aan wil vragen of een sportzaal wil huren. Jan-Bert Vroege: ‘het verwijderen van onnodige sekseaanduiding in formulieren is een stap in de goede richting’.

Aanspreektitel
In Amsterdam wordt sinds 2012 op nieuw ontwikkelde gemeentelijke formulieren de aanduiding heer/mevrouw als ‘niet verplicht’ veld opgenomen. Deze aanpassing werd doorgevoerd na een klacht hierover van een burger. Op formulieren van vóór 2012 staat soms nog wel een genderaanduiding als verplicht. Die zal nu verdwijnen op formulieren waar het niet wettelijk noodzakelijk is. De vraag naar een aanspreektitiel ‘de heer/mevrouw’ wordt wel gehandhaafd. De gebruiker is echter niet verplicht hierop te antwoorden.

Meisjesnaam
Ook in Utrecht en Westland zijn raadsvragen gesteld over de sekseregistratie bij gemeentelijke procedures. Of het college daar ook gaat besluiten hiermee te stoppen, is nog niet bekend. Overigens wil D66 in Westland ook dat de gemeente stopt met het vragen naar de ‘meisjesnaam’. Zeker gezien het feit dat sinds 1998 iedereen mag kiezen of hij na een huwelijk de eigen achternaam of die van de partner gebruikt maakt de vraag naar de meisjesnaam ‘onzinnig’, aldus het raadslid Maxim van Ooijen.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen
Nou graag ook nog een heleboel andere zinloze vragen verwijderen uit formulieren... het is een goede start. Suggesties:

- telefoonnummer niet als verplicht veld

- geboortedatum vervangen door de vraag "bent u boven de 18" of gewoon weglaten

- en de vraag naar "meisjesnaam" is al helemaal stompzinnig, daar heeft D66 gelijk in. Het is nog ouderwetser dan alle bedragen ook even in guldens vermelden.

-

Post
Klinkt sympathiek, maar dan weet je niet met wie je maken hebt en dat lijkt me voor een aantal zaken niet handig.
Anoniem / Bezorgde burger
Onnodige zaken weglaten is goed. Maar hier speelt wat anders.



Waar het hier om gaat is dat dit het begin is van wat de lobbyclub van de LHBT-ers (T van transgenders) wil bereiken. 99,8% van de mensen moet volgen wat de 0,2% wil. De 0,2% heeft sekseproblemen en wil dit probleem projecteren op de rest van de bevolking.



De discussie speelt ook al bij paspoort en ID bewijzen. Hier speelt ook het sekseprobleem van de transgenders en daarom willen ze de aanduiding ook van het paspoort en ID kaart afhebben. Dit kan toch niet de bedoeling zijn?



De LHBT club is al jarenlang aan het opdringen, op meerdere vlakken. Je moet homo's en het obscene homogedrag accepteren en omarmen, anders word je kapot gemaakt door hun lobby (publiekelijk uitgemaakt als homofoob). En dit alles ook nog op basis van het argument 'iedereen moet kunnen doen wat hij of zij wil doen'. Zo lang het maar homovriendelijk is of LHBT vriendelijk (en dat zeggen ze er niet bij).



Kortom, wat dat betreft lijken de LHBT lobby en de Islam meer gemeen te hebben dan ze denken. Beide streven ze dominantie na. En beide dwingen dit af op een agressieve wijze.



En in het berustende Nederland tieren beide welig, omdat we hier geen mening hebben of mogen hebben. Spijtig. Wanneer staat er in Nederland eens een echte wijze leider op? (leider en geen politicus)

Marina de Horn / Projectleider e-Formulieren.
ha Ellen,

Je geeft aan het telefoonnummer niet als verplicht veld te willen hebben.

Ik laat dat vaak uitvragen om snel in contact te kunnen komen met de burger als er nog een vraag is mbt het verstrekken van het product of dienst. Dus ik ben wel benieuwd naar jouw reden (daar leer ik dan weer van!)



- geboorte-datum is bekend bij de gemeente, dus gemeenten moeten wel een heel goede reden hebben om dat alsnog uit te vragen.



- Meisjesnaam: helemaal met je eens. GRUWEL!
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het komt er dus op neer 99,8% van de Amsterdamse bevolking zich laat koeieneren door 0,2% transgenders. Straks beginnen ook de P van pedofielen en de G van Geronto's zich in Amsterdam te roeren. Dan wordt Amsterdam een grote 'open lucht inrichting' en kunnen we entree gaan vragen bij bezoek aan dit Amsterdam
Ellen
@Marina, wat jij noemt is een service naar de burger. Dat is prima, maar moet niet verplicht zijn doch een keuze van de burger zelf.

Door velden verplicht te stellen krijg je ook eerder vervuiling: wie bepaalde gegevens niet wil verstrekken zal dan bogus data invullen om toch verder te kunnen met de aanvraag. Dan schiet je je doel voorbij.

Wat de een "handig om te weten" vindt, ervaart de ander als een schending van de privacy. Dus beter kun je zo minimaal mogelijk uitvragen, dus zoveel mogelijk optioneel laten.
Pipadekloon / Voorlichter
Dat krijg je ervan als je met mensen met psychische problemen in gesprek gaat.
eric / ambtenaar
Grappig Marina e.a., ik dacht dat het begrip meisjesnaam allang was afgeschaft, we hebben nu toch allemaal een geboortenaam? (behalve volgens D66 in het Westland?) De overheid kent overigens ook geen vaders en moeders meer, maar alleen 'ouder1' en 'ouder2'. Ik wil graag aangesproken worden met mijn (burgervolg-)nummer), en de volgende keer geboorteaangifte kunnen doen zonder een geslacht en een naam op moeten geven, wat moet de overheid daar mee?, dat beperkt alleen maar mijn vrijheid en die van mijn kind! Hé wat heerlijk om in Nederland te wonen en vooral in Amsterdam waar we massa's mensen trekken die komen kijken hoe normaal we zijn!
T / medewerker
Ik vraag me af waar de felheid vandaan komt. Vanuit mijn taak als toezichthouder kwam ik aan de deur bij een burger en vroeg of haar man thuis was. (Ging over een bouwcontrole) Kreeg ik te horen dat zij mij ook wel te woord kon staan. Prima, geen probleem. De volgende dag bij een ander sprak ik de mevrouw aan op illegale bouw, kreeg ik s avonds de heer des huizes aan de telefoon en kreeg ik de wind van voren. Ik had hem moeten aanspreken. Als ik een meisjesnaam zie, dan weet ik dat ik met mevrouw te maken heb, zie ik dat niet dan kan het de mevrouw of meneer zijn. Telefoonnummer is gewoon praktisch, datums ook. Weet u hoeveel we al op moeten zoeken om ons werk te kunnen doen. Laten we toch niet overdreven geëmancipeerd lopen doen. Ik zie ook geen vrouwen beton storten, bij hoogovens bij de ijzersmelterijen of in de mijnen werken. Sommige zaken zijn gewoon handig om te weten en houden het niet zo afstandelijk, als of we alleen maar nummers zijn. Een beetje persoonlijkheid is wel prettig.
Anoniem / Bezorgde burger
@T: Helemaal mee eens. In 40-45 werden mensen tot een nummer gedegradeerd, dat moeten we nu niet meer willen. Je hebt een naam, een achternaam en een geslacht. Punt.



Maar in Nederland zijn we de laatste jaren sowieso nogal 'overgevoelig'. Homo's en andere soorten (LHBT) moeten we verplicht knuffelen ondanks publiekelijke obceniteiten, zwarte piet mag niet meer aanschuiven, Europa wordt door de strot geduwd, wetenschappelijke onderzoeksresultaten over Marokkanen / Antilianen / Roma zijn onbespreekbaar etc. etc.



Vroeger leerden we nog op school dat we eerlijk moesten zijn. Alleen dan kun je e.e.a. bereiken en oplossen. Onze politici, belangengroeperingen en groepen journalisten hebben deze waarden blijkbaar overboord gegooid.
Advertentie