Advertentie

Vooral VVD, PvdA en PVV verliezen

De VVD, PvdA en de PVV moeten de meeste zetels inleveren na de Provinciale Statenverkiezingen.

18 maart 2015

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag verliezen de regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartij de PVV zetels. Alle andere partijen winnen zetels of blijven gelijk, zoals GroenLinks en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Van de elf partijen in de Senaat verliezen er drie, boeken er zes winst en blijven er twee gelijk.

PvdA verliest meest

Het verlies is het grootst bij de PvdA. De partij van Diederik Samsom houdt van de huidige veertien Senaatszetels er acht over. Voor Samsom is het het derde verlies op rij (gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen), na de winst die hij boekte bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012. Ook de VVD verliest: vier van de zestien zetels.

D66 wint
De PVV is de derde verliezer: twee van de tien zetels gaan er af. Bij de winnaars boekt D66 de grootste winst. Die partij verdubbelt, van vijf naar tien zetels. De SP boekt twee zetels winst (naar tien), het CDA boekt een zetel winst (naar twaalf) en is daarmee samen met de VVD de grootste partij. De combinatie ChristenUnie/SGP boekt ook flink winst: van drie naar vijf. 50Plus en de Partij voor de Dieren verdubbelen: van een naar twee. De Onafhankelijke Senaatsfractie behoudt haar zetel.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Normaal had ooit eens een nummer getiteld: "Oeh, wat 'n volk". Die titel zou ik nu graag loslaten op de Nederlandse bevolking. Deze Nederlandse bevolking moet haast wel uit sadomasochisten bestaan, anders zijn de uitslagen zoals ze zijn echt niet meer te verklaren

De VVD en D66 hadden allebei tot nul gereduceerd moeten worden.

Ik wens de Nederlandse bevolking veel succes in hun eenvoudige leventjes, waarin niets mogelijk is, en ze maar wat graag de ellende over zich heen zien komen.

Flipper
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
Hebben we nu in electoraal opzicht een light versie van Griekenland gekregen? Een deel van electoraat dat meent dat een politiek leider Harry Potter is, die op alle fronten diens kiezers kan bedienen en het doet er niet toe hoe en waarvan?



Dit is een zeer onverdiend verlies bij PvdA.

Fortuyn is na 15 jaar vertrokken bij de PvdA in 1989, toen Nieuw Links daar begon te domineren en het wezen van PvdA aantastte. Totaal onrealistisch werd.



Dit is ook een merkwaardige uitslag.

Alle partijen van de zogeheten constructieve oppositie winnen. Overige oppositie, behalve GroenLinks, eveneens. De coalitie verliest. Er is een bepaald eindresultaat en ontwerpers in regering worden afgestraft en de mede ontwerpers in oppositie niet.

Roemer meent nu dat provinciale verkiezingen inhouden, dat coalitieakkoord van VVD en PvdA nu verscheurd kan worden en liefst zijn partijprogramma daarvoor in de plaats. Provinciale verkiezingen zijn ineens, bij winst voor SP, Tweede Kamer verkiezingen geworden. Bij verlies van SP natuurlijk niet.



Dat de coalitie verliest kun je helaas wel verwachten, als die van start gaat in volle crisistijd en veel moet bezuinigen en hervormen.

Als je aan de kant staat als oppositie en roept dat (onpopulaire) maatregelen niet deugen, win je. Dat is ook te verwachten helaas: het kiezerssyndroom, gepaard gaande met kort geheugen , ziet alleen wat niet deugt, totaal geen oog voor context en wat wel deugt.



Als het electoraat zo enorm blijft zwabberen bij verkiezingen, krijgt men dus het resultaat ook daarvan en gaat men de volgende keer nog meer versnipperd kiezen. Oppositie wint, gaat in een regering, die regering deugt weer niet en wordt weer oppositie en zo maar door en dat met steeds moeizamere coalitievormingen.



Het wordt tijd dat Provinciale staten en Tweede Kamer op dezelfde dag gekozen worden, of Eerste Kamer opgeheven wordt en voor hun eigenlijke taak een andere vorm komt. Het land wordt niet te besturen zo.

Eerste Kamer wordt teveel een Tweede, Tweede Kamer nu en een nieuwe regering moet haast-je-rep-je in 2 jaar de coalitieakkoord uitvoeren, want daarna kan men vleugellam worden door Provinciale Verkiezingen, want haastige spoed heeft onbedoelde gevolgen voor deel burgers, dus voer voor oppositie en raakt Nederland dieper en dieper verstrikt in die negatieve spiraal!





Na vroegtijdig einde van een paar (vecht) kabinetten ervoor, blijken VVD en PvdA tot elkaar veroordeeld.

Samson, Dijsselbloem, Asscher etc. vertegenwoordigen de rechtervleugel bij PvdA. Volgens mij had Fortuyn, bij leven en welzijn, zo weer lid van deze PvdA kunnen worden.

Rutte vertegenwoordigt in wezen de linkervleugel van VVD, al moest hij na het gedoe met Verdonk zich rechtser gaan profileren.



Al met al is er een breed midden aan de macht en daarbij vormen D66, CU en SGP de constructieve oppositie, zoals dat genoemd wordt. Geen wekelijks gezeur als nu in de Belgische federale regering, waar Christendemocraten, als veel kleinere partij, een te grote dominantie wil hebben en coalitieakkoorden vanaf dag een naar hun kant toe willen oprekken en nooit opgehouden zijn met campagne voeren.



Deel kiezers zijn het interne gedoe met de laatste kabinetten Balkenende totaal vergeten die de rit niet uitzaten. Dualisme heeft nog nooit zo kunnen floreren als nu. Democratisch gezien de beste tijd en geen onderling gebakkelei alsmaar binnen de coalitie.



Bij de start van dit kabinet geen meerderheid in Eerste Kamer, maar desondanks komen er hervormingen (met veel gemors door de haast denk ik vanwege deze verkiezingen). Wil men bij de volgende Tweede Kamer verkiezingen er beter voorstaan, zal men de onbedoelde neveneffecten en niet voorziene onrechtvaardige uitvloeisels moeten gaan corrigeren.



Toch hebben Samson en Rutte destijds hun verantwoordelijkheid genomen m.b.t. uitslag en verkiezingen. Er is veel en snel hervormd, maar gedwongen door context. Ze hebben politieke moed getoond en niet voor de gemakkelijke weg gekozen.

Kiezers hebben met deze verkiezingen, besturen nog meer bemoeilijkt dan het al was. Goh, wat 'n volk, dat is de enige opmerking, waar ik het mee eens ben met de vorige reageerder.





Advertentie