of 59232 LinkedIn

VNG zoekt nieuwe voorzitter; Jorritsma stopt

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Annemarie Jorritsma vertrekt volgend jaar zomer als burgemeester van Almere. Daarmee eindigt in juni 2015 ook haar voorzitterschap van de VNG.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Annemarie Jorritsma vertrekt volgend jaar zomer als burgemeester van Almere. Daarmee eindigt in juni 2015 ook haar voorzitterschap van de VNG.

Stoppen na twee ambtstermijnen in Almere

De gemeente Almere maakte donderdag aan het eind van de dag bekend dat Jorritsma na afloop van haar tweede ambtsperiode wil stoppen. Jorritsma vindt het tijd om het stokje over te dragen. ‘Als deze termijn verloopt, ben ik twaalf jaar burgemeester, twee volle ambtsperiodes. In deze tijd heb ik mijn hart aan deze stad verpand. En dat verandert niet als mijn burgemeesterschap ten einde is. Mijn echtgenoot en ik blijven dan ook zeker in Almere wonen.’

 

Drijvende kracht achter samenwerking

Gelijktijdig maakte de VNG bekend dat daarmee ook een eind komt aan het voorzitterschap van Jorritsma.  Annemarie Jorritsma is sinds 1 januari 2008 het gezicht van de VNG en de drijvende kracht achter samenwerking van gemeenten binnen de VNG, zo meldt de vereniging in een verklaring. Jorritsma: 'Het is een waar voorrecht om je te mogen inzetten voor het belang van alle gemeenten en hun inwoners', ook het komende half jaar zal ik dat met plezier blijven doen'.

 

Afscheid op het jaarcongres

Volgens Jantine Kriens, voorzitter van de VNG-directieraad, zijn de tomeloze energie en het enorme netwerk van Jorritsma van grote waarde geweest voor alle gemeenten. 'Onder haar leiding heeft de VNG veel voor gemeenten bereikt. Daar zijn we trots op en dankbaar voor.' De VNG neemt tijdens het jaarcongres 2015 (2 en 3 juni) afscheid van Jorritsma als voorzitter.

 

Procedure nieuwe voorzitter

Het VNG-bestuur stelt in februari de profielschets voor de nieuwe voorzitter vast. De kandidaatstellingsprocedure start in maart. In de Algemene Ledenvergadering van 3 juni kiezen de leden de nieuwe voorzitter, die wordt benoemd voor een periode van vier jaar.

 

Volgend station: Eerste Kamer

Eerder werd al bekend dat Jorritsma de Eerste Kamer in wil. Ze staat derde op de voorlopige kandidatenlijst van de VVD voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De lijst wordt 23 december definitief vastgesteld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door APV op
Vorig bericht te snel verzonden. Had moeten zijn:
"(..) met wat minder valse insinuaties reageren."
Door APV op
@Henk, sinds wanneer is een burgemeester een hoge ambtenaar? Is dit nu een serieuze opmerking, dat Jorritsma biij haar aantreden als burgemeester zou hebben bedongen ...?
@Jan, vrijwillig opstappen? Gewoon einde 2e termijn.
Je zou wensen dat mensen op een forum als dit met wat valse insinuaties reageren.
Door henk op
@Krijn en @Jan
Dat hangt sterk af van de afspraken die ze bij binnenkomst heeft weten te maken. Er zijn hoge ambtenaren (bijvoorbeeld sommige gemeentesecretarissen) die bij aanstelling direct bedingen om te stoppen als ze 63 en dan uiteraard met behoud van fraaie tegemoetkoming(en)
Door Krijn Krijger op
@Jan: Mw. Jorritsma gaat helemaal geen wachtgeld trekken. Als ze stopt krijgt ze pensioen. En vanaf 1-9-2015 komt daar bij de AOW. De EK-vergoeding vormt daar bovenop nog voor een extra aanvulling.
Door Jan op
Door voor haar 67e vrijwillig op te stappen als burgemeester kan ze tot haar 67e lekker wachtgeld trekken. Als Eerste Kamerlid verdient ze nl. minder.
Door henk op
Ik ben blij dat ze nu één van haar vele baantjes opzegt. Dit is de kans voor het VNG om schoon schip te maken binnen eigen gelederen (en KING)!
Door p op
Een vakvrouw, die zich al jaren inzet voor het openbaar bestuur.

@Pluim, als u nu zo hard had gewerkt als mw. Jorritsma dan was u misschien ook gevraagd. Zoiets komt je echt niet aanwaaien.
Door Saskia (zzp) op
In tegenstelling tot de vorige reactie, vind ik dat mevrouw Jorritsma het top heeft gedaan. Ze heeft binnen Almere en in de VNG rust gebracht en structuur, acceptatie. Ga lekker een nieuwe uitdaging aan in de Eerste Kamer of ding nog 1 x mee aan als prime minister? Het ga haar goed.
Door P. Pluim op
Een slechte bestuurder, die niet kan communiceren. Waarom krijgen dat soort figuren altijd baantjes toegespeeld? Bestuurlijk nepotisme.