of 59221 LinkedIn

VNG heimelijk over opvolging Jorritsma

De VNG zocht kandidaten voor in totaal negen vacatures, waaronder die dus van voorzitter. Omdat de VVD-bestuurster Jorritsma geen nieuwe ambtsperiode als burgemeester van Almere ambieert, komt daarmee in juni ook automatisch een einde aan haar voorzitterschap van de VNG.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hult zich in stilzwijgen over het aantal kandidaten dat zich heeft gemeld voor de opvolging van voorzitter Annemarie Jorritsma.

De VNG zocht kandidaten voor in totaal negen vacatures, waaronder die dus van voorzitter. Omdat de VVD-bestuurster Jorritsma geen nieuwe ambtsperiode als burgemeester van Almere ambieert, komt daarmee in juni ook automatisch een einde aan haar voorzitterschap van de VNG. Jorritsma was sinds 1 januari 2008 het gezicht van de VNG.

Kandidaatstellen voor de vrijkomende post van VNG-voorzitter kon tot uiterlijk 31 maart, 12.00 uur. Bij de koepelorganisatie houden ze de kaken stijf op elkaar op de vraag hoeveel sollicitaties er zijn binnengekomen. ‘Dit alles gaat vertrouwelijk. Ook het aantal kandidaten blijft vertrouwelijk, dit omdat het niet om heel grote aantallen mensen gaat’, aldus directiesecretaris Philip van Veller en tevens hoofd van het VNG-bestuursbureau. ‘Van tevoren is vertrouwelijkheid aangegeven; dat willen we natuurlijk gestand doen.’

In de profielschets voor de voorzitter staat met name dat deze affiniteit moet hebben ‘met de grote uitdagingen voor de gemeenten met name in het sociaal domein.’ Namen worden intussen volop genoemd. De gedoodverfde kandidaat is volgens de meeste ingewijden burgemeester Arno Brok van Dordrecht. De VVD-bestuurder zit als secretaris al in het bestuur van de koepelorganisatie.

Tegenkandidaten
Het wachten is op wat de adviescommissie governance onder leiding van voorzitter Peter Noordanus voor een selectie maakt. Die adviescommissie stelt op 22 april haar voordracht vast, waarna die wordt voorgelegd aan het VNG-bestuur en de leden. Uiterlijk 29 april worden de kandidaten voor de bestuursfuncties bekend gemaakt. Vanaf dan is er ook de mogelijkheid om tegenkandidaten te stellen. Die kunnen overigens alleen worden gesteld door de eigen gemeente en de kandidatuur moet worden ondersteund door minimaal tien andere gemeenten.

In de Algemene Ledenvergadering van 3 juni kunnen de leden zich vervolgens uitspreken over de kandidaten op de enkelvoudige voordracht van de adviescommissie en eventuele tegenkandidaten .

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel op
Ik vind de vng volledig overbodig
Door Drs. Brouwers op
De VNG is in 1912 opgericht en sindsdien niet echt van karakter veranderd. De doelstelling zijn nog even vaag als toen (Een van de belangrijkste doelstellingen van de VNG is de belangenbehartiging van alle gemeenten bij andere overheden, waaronder de provinciale overheden, de Tweede Kamer en het kabinet.). Niet meetbaar dus en zo kan deze club (vereniging) nog jaren blijven bestaan (of zichzelf in stand houden).
Het jaarlijkse congres heeft nog weleens wat geld gekost:Het VNG Congres is een jaarlijks tweedaags evenement waar met name burgemeesters en wethouders komen. Uiteraard komen er ook zakenmensen zoals adviseurs en er zijn bedrijven die sponsoren om de kosten nog een beetje laag te houden. De totale kosten van dit tweedaagse evenement zijn in het verleden wel eens 3 miljoen euro geweest. Eerlijk is eerlijk, er is onderzoek gedaan om het VNG Congres wat soberder te maken. Want als werkend Nederland niet meer zeker is van zijn baan vanwege de crisis, dan moet de overheid ook een tandje minder met de feestjes.
Ik ben blij dat de kosten van de hotelkamers op modaal nivo zijn gekomen. En misschien kan al het eten dat overblijft hierna naar de voedselbank. Iereeen blij :(
Door P op
@henk Ja een hoop taken van VNG zou bzk er zo bij kunnen doen, ik zou zeggen overdragen met een efficiencykorting van 41%??

Overigens zou het niet logischer zijn als iemand met een democratisch mandaat, wethouder/raadslid voorzitter zou worden?
Door Roffel (mederwerker) op
De VNG wordt door zwakke geesten bestuurd.
Door peter jansen op
Op het vng jaarcongres (2 en 3 juni) zal de benoeming definitief worden geregeld bij een borreltej en etentje. Enig idee wat dit weer gaat kosten.......? Bij de reservering van de kamers kunnen ze gaan tot 250 euro. En dat van ons gemeenschapsgeld :(
Door henk op
Hier kun je weer duidelijk zien dat de vng een politiek bedrijf is als verlengstuk van de regering. Een soort ministerie van binnenlandse zaken, maar dan als eigen koninkrijk onder de vlag van vereniging....... Jawel Vereniging :)
Van transparantie en heldere doelen hebben ze nog nooit gehoord. Het is een politiek lobby circus.