Advertentie

‘Vijf raadsleden in elke vakcommissie’

In alle vakcommissies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten minimaal vijf raadsleden worden benoemd. Hiertoe heeft Raadslid.Nu opgeroepen. Daarmee wordt onderstreept dat de gemeenteraad er toe doet, zeker nu gemeenten meer budget en taken in het sociaal domein krijgen, zo stelt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

30 juni 2014

In elke vakcommissies van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moeten minimaal vijf raadsleden worden benoemd. Hiertoe heeft Raadslid.Nu opgeroepen. Daarmee wordt onderstreept dat de gemeenteraad er toe doet, zeker nu gemeenten meer budget en taken in het sociaal domein krijgen, zo stelt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Benoeming

Deze week stelt het VNG-bestuur een voorlopige indeling vast van bestuur en commissies, op basis van de voordracht die de commissie-Noordanus maandag doet. Later dit jaar, tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering, volgt de definitieve benoeming van 227 nieuwe bestuurs- en commissieleden.

Belangrijk signaal

Er hebben zich in totaal 700 kandidaten aangemeld. Onder hen zijn volgens Raadslid.Nu ruim tweehonderd raadsleden. ‘Een belangrijk signaal dat de VNG niet kan negeren’, vindt Raadslid.Nu. Eerder stelde de voorzitter van de Vereniging van Griffiers (VvG) – de Apeldoornse griffier Arjan Oudbier –  dat raadsleden in elke commissie zitting moeten hebben.

Discussiepunt

De positie van raadsleden in de VNG is al jaren punt van discussie. Vooral wethouders en burgemeesters zijn in de VNG-commissies actief; zo ook de afgelopen collegeperiode. De VNG-commissies tellen nu tien raadsleden. Eind vorig jaar ontstond  gedoe rondom de voorstellen voor de – nieuwe - bemensing van de VNG-vakcommissies. Onder leiding van Arno Brok, burgemeester van Dordrecht, zijn door de commissie Governance voorstellen gedaan voor vergroting van de ledenbetrokkenheid en versterking van de bestuurlijke organisatie van de VNG. Een van de voorstellen uit het rapport ‘Governance en de kunst van het relatie onderhoud’ was om beleidscommissies niet meer vanzelfsprekend open te stellen voor raadsleden en griffiers, maar een apart orgaan voor raadsleden en griffiers binnen de gemeentekoepel VNG op te richten. Dit leidde tot een hoop onrust. Onnodig, bezweerde Brok destijds in een reactie. ‘Iedereen kan zijn ambitie kenbaar maken’, zo stelde hij, en ‘Kwaliteit moet leidend zijn, niet waar je vandaan komt’.  

Kwaliteit voorop

Centraal uitgangspunt bij de selectie nu is de kwaliteit van de kandidaten. Anders dan in het verleden wordt niet langer gestreefd naar een representatieve vertegenwoordiging naar gemeentegrootte en partijpolitieke kleur.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie