Advertentie

Via voedselbank gratis vuurwerk voor minima

VVD-raadslid Kees Kraanen maakte zich meteen zorgen over de veiligheid van de opslag toen hij las dat via de voedselbank gratis vuurwerk zou worden weggegeven aan minima. Initiatiefnemer Vrolijk Vuurwerk stelt hem gerust, al ziet Kraanen liever dat via de voedselbank speelgoed dan vuurwerk wordt weggegeven.

25 december 2013

Vuurwerk weggeven aan de minder bedeelden lijkt misschien mooi, maar dat moet dan wel veilig gebeuren, vindt de VVD Amersfoort naar aanleiding van het weggeven van ruim 300 vuurwerkpakketten via de lokale voedselbank. ‘En geef liever speelgoed weg.’

Coupons voor vuurwerk

Op Twitter las het Amersfoortse VVD-raadslid Kees Kraanen dat bij de voedselbank coupons worden uitgedeeld aan klanten om gratis een pakket vuurwerk op te halen bij een gecertificeerde vuurwerkhandel. ‘Als dat inderdaad zo is, sta ik nergens met mijn verhaal, maar ik wil ook van het college horen dat dit zo is.’


Veilige opslag

Kraanen is afkomstig uit het veiligheidswezen en maakt zich zorgen over de opslag van het vuurwerk. ‘Aan de verkoop en opslag van vuurwerk zijn veel regels verbonden, onder meer het Vuurwerkbesluit. Er zijn speciale bunkers nodig voor opslag. Ik vraag me af of het weggeven van vuurwerk via de voedselbank wel op een veilige manier gebeurt en of ze daarvoor wel zijn toegerust. Natuurlijk krijg ik pas over drie weken antwoord, maar ik wil hier ook aandacht voor vragen en dan is het tenminste voor volgend jaar duidelijk. Straks gaan nog meer ondernemers vuurwerkpakketten doneren en ligt er nog meer opgeslagen. Dan kom je op een hellend vlak en daar kan weer allemaal ellende van komen.’ 


Doorgeefluik Vrolijk Vuurwerk

Het initiatief om vuurwerk uit te delen aan klanten van de voedselbank komt van Vrolijk Vuurwerk oftwel Sebastiaan Oudshoorn. Hij noemt zich“doorgeefluik” en vindt dat kinderen van minima ook een vrolijke jaarwisseling moeten kunnen beleven. Vrolijk Vuurwerk brengt voedselbanken en de vuurwerkbranche met elkaar in contact. Het vuurwerk wordt gratis geleverd door importeurs en worden vanuit vuurwerkwinkels in Meppel en Amersfoort verstrekt. ‘Ze gaan vergezeld met veiligheidsbrillen, een aansteeklont en veiligheidstips’, aldus organisator Oudshoorn. Volgens hem mag de VVD zich eerst wel even laten informeren voor ze vragen stellen. ‘Het vuurwerk wordt niet op de voedselbank verkocht. Ik deel bonnen uit bij de voedselbank voor een vuurwerkpakket dat ze dus bij een winkel kunnen afhalen.’


Voedselbank geeft voedsel weg
Maar Kraanen heeft ook een moreel bezwaar. ‘Ik vind het weggeven van vuurwerk niet de core business van de voedselbank. Vuurwerk vind ik een luxeartikel. De voedselbank geeft voedsel weg.’  Niet dat Kraanen de boze boeman wil spelen. ‘Natuurlijk wil ik mensen geen vuurwerk ontzeggen. Zelf houd ik er niet van, maar ik gun mensen hun plezier. Het moet wel veilig gebeuren en geen discussie over zijn.’ Liever ziet Kraanen toch dat het vuurwerk wordt omgezet in financiële middelen. ‘Of in duurzame dingen, zoals speelgoed. Dat lijkt me toch belangrijker dan een avondje knallen. Minima hebben toch hele andere prioriteiten.’


Meten met twee maten
Luxeartikel? Als het om vuurwerk gaat, wordt met twee maten gemeten, vindt Oudshoorn. ‘Kaartjes weggeven aan minima voor een schaatsbaan of voetbalwedstrijd is wel goed, maar met vuurwerk wordt het altijd negatief uitgelegd. We geven gewoon vuurwerkpakketten weg, zodat teleurgestelde kinderen waarvan de ouders geen geld hebben voor vuurwerk toch een vrolijke jaarwisseling krijgen. Mensen zijn ons dankbaar. Ze hoeven niet allemaal een pakket, nee. Dat is hun goed recht. Net als het wel afsteken van vuurwerk.’


Cadeautje

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amersfoort wordt de voedselbank niet door de gemeente aangestuurd en mogen ze verder weggeven wat ze willen. ‘Ik heb van de voedselbank begrepen dat kinderen van 6 tot 16 een bon krijgen en bij een vuurwerkwinkel een pakket met kindervuurwerk mogen ophalen. Het is een cadeautje.’

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Een voedselbank moet primaire levensbehoeften geven geen vuurwerkpaketten.
August Biels / gewezen ambtenaar
Me dunkt dat het weggeven van zoiets zinledigs als vuurwerkpakketten als eerste levensbehoefte toch wel enigszins van de pot gerukt is.
Meekijkend argusoog
De voedselbank is sowieso een uit de hand gelopen communistische zaak. Lees de reacties van voorstanders eens onder artikelen over voedselbanken. Je zou ze een draai om de oren gaan geven voor de onuitstaanbare, hondsbrutale reacties.



Een voedselbank in een land met goede sociale voorzieningen is het bederf van de goede mentaliteit.

Als de oprichters dan zo begaan zijn met de verhongerende medemens kunnen ze die ook vanuit hun eigen voorraadkast iets te eten geven.

De overheid zou geen cent subsidie moeten geven aan de voedselbank.
Meekijkend argusoog
Die 'draai om de oren' druist natuurlijk wel een beetje in tegen de vredesboodschap van de koning vandaag, maar daarvoor ben ik dan ook een oud-medewerker van Defensie.

Vrede en waarachtige samenhang moeten helaas altijd opnieuw bevochten worden en die verkrijg je niet door projecten als de voedselbank en alle andere valse 'lief-voor-elkaar-zijn'-initiatieven.





JJMoes
Ik ben gek, jij (misschien) ook , wij allen in elk geval...Overigens , ruim 5 jaar geleden kreeg een huis-aan-huis bezorger al te horen dat de ïnhoud"van het pakket niet naar de zin was. Men wenste op vele adressen meer (halal) vlees van de echte (uiteraard islamgerichte)slager
Frans
Vreemde reactie van de VVD Amersfoort en ook van lezers. Wat kan het ons nou schelen wat een ander weggeeft? Als we ons daarmee gaan bemoeien, hebben we echt niets anders te doen en slaan we echt de communistische weg in.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
DE voedselbank zou zich moeten beperken tot de eerste levensbehoeften en zich niet met milieu onvriendelijke artikelen bezig moeten houden. Vuurwerk moet ontmoedigd worden niet gepromoot ! Wie vuurwerk afsteekt moet niet zeuren over luchtvervuiling
Alfred Blokhuizen
Met stijgende verbazing lees ik dit artikel en de onderstaande reactie.



Ik ben zelf al bijna 9 jaar chauffeur bij de Voedselbank. Het is door politieke keuzes dat deze vrijwilligersorganisaties zijn ontstaan. De maatschappelijke keuze is geweest en is nog steeds om de basisvoorzieningen zo laag te maken dat je er eigenlijk niet meer van kan leven.



Met grote verbazing lees ik dan ook wat mensen vinden dat de functie van een Voedselbank moet zijn. Ik zou zeggen: daar gaat u niet over! Als u daar iets over te zeggen wilt hebben, dan had de overheid zelf de voorziening moeten treffen. Dan ga je er dus over, anders niet. Het lijkt er zelfs op dat de VVD gaat bepalen wat wel of niet leuk is voor gezinnen in de armoede of wat een ondernemer wel of niet mag schenken aan de Voedselbank. Schaamteloos! Als u invloed wilt in een kapitalistisch vrije markt systeem, waar de VVD fel voorstander van is en waar juist de mensen in de armoede slachtoffer van zijn, zorg dan dat de Voedselbank overbodig is.



Ik ben tegen consumentenvuurwerk, maar ik lees hier een staatje paternalisme die z'n weerga niet kent. Daarom reageer ik. En ik maar denken dat de VVD een liberale partij zou moeten zijn. Hier ontpopt men zich als domme bemoeial. Welke partij verzette zich zo tegen de "maakbare samenleving"? Dat was diezelfde VVD.



Misschien moet de V worden geschrapt uit de naam van de partij..
Meekijkend argusoog
Frans van der Zwaag,

Veel gemeenten geven subsidie aan de voedselbank. Daar zou in ieder geval een eind aan moeten komen.

Verder moet de overheid wel degelijk ingrijpen als particuliere zaken uit de hand lopen.

Zie de groep die vertroeteld wordt ooit nog maar eens gezond en op eigen benen te krijgen. Ze worden steeds brutaler en gemakzuchtiger.



Meekijkend argusoog
Ter verduidelijking: ik doelde in een eerder commentaar op de onuitstaanbare reacties onder artikelen over de voedselbank in diverse landelijke media.



Neem de stroom reacties van lezers in bijv. de Telegraaf eens door onder een artikel over de voedselbank. Eén en al gescheld en getier op de overheid.

En ook al valt er inderdaad wel wat aan te merken op het (pro-EU) beleid, wat men in die reacties doet, gaat over de schreef. Dat is de vrucht van o.a. de voedselbank.



Georganiseerd en structureel gratis spullen uitdelen aan mensen die gewoon geld en vrijwel alles hebben, zaait onvrede, anarchisme, haat jegens 'kapitalisten' en alles wat maar verkeerd is.
soesterkwartierder / vutter
DE Amersfoortse VVD is wel op meer dingen tegen, zo zijn zij ook tegen de weggeefwinkel waar minderbedeelde gratis spullen kunnen halen zowel kleding als ander huishoudelijk materiaal tot aan speelgoed en boeken. Maar ik lees de naam Kranen nou die zat eerst bij de VVD toen naar de Burger Partij Amersfoort waar hij voor in de raad mocht en het pluche toch wel lekker vond en na onenigheid daar toch maar weer naar de VVD overstapte. Dus men word vplgens mij nooit door een vigalant maar altijd door een str...kar
Janet / beleidsadviseur
Vooral vind ik het een schande dat we in een land als Nederland voedselbanken nodig hebben omdat niet iedereen voldoende geld krijgt (uitkering of werk) om zelf voor eten te zorgen. Dat is echt om je kapot voor te schamen. Daarnaast ben ik absoluut tegen het vuurwerk dat zomaar door iedereen afgestoken kan worden. Maar als de voedselbank vuurwerk krijgt voor mensen die het zelf niet kunnen betalen dan denk ik dat ik, hoewel ik het tegen het milieu vind en het liefst zou zien dat vuurwerk verboden wordt, toch prima dat het dan op deze manier wordt uitgedeeld. En vraag de bedrijven waar je het vuurwerk van gekregen hebt om dit de volgende keer te wijzigen in andere cadeaus.
Govert Apol / Juridisch adviseur / Consultant
Het lijkt wel alsof de VVD sreeds meer de weg aan het kwijtraken is. Belachelijk plan. De voedselbank is er voor primaire levensbehoeften. Vuurwerk behoort daar m.i. niet toe.
Bep
Helemaal eens met Alfred Blokhuizen. Wat een geneuzel over een vuurwerkpakketje! Het is ze van harte gegunt! Gelukkig 2014!
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Iedereen zijn eigen mening ! Dat zijn er nogal wat. Aan de ene kant vind ik dat het prachtig is dat deze mensen , die door omstandigheden moeilijk kunnen rondkomen ook de kans krijgen mee te draaien in de samenleving. Aan de andere kant erger ik me kapot dat de politiek niet ingrijpt !. Het is te zot voor woorden, miljarden gaan de grens over, corruptie omkoping, ver zwalken van gemeenschap gelden. Het moet niet nodig zijn, dat wij hier in dat kleine Nederland voedselbanken nodig zijn. Een droevige situatie ! Dit toont wel aan hoe het gesteld is met de mentaliteit van onze bestuurders ! Bestuurders die zich dan ook nog willen bemoeien met de werkwijze. Te walgelijk voor woorden ! . Ik gun u allen fijne feestdagen. Vriendelijke groet, klokkenluider misbruik gehandicapten Alescon Hoogeveen Drenthe. H. Okken.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het idee achter de Voedselbank is goed, maar het concept past niet meer bij deze tijd, vind ik. Tegenwoordig wordt er ook al geld opgehaald om voedsel te kopen. Dat is ridicuul, evenals het geven van susidie. Ik vind het erg regentesk om mensen afhankelijk te maken en het komt niet altijd bij degene terecht die het nodig hebben. Ik zou zeggen : 'Houd de Voedselbank in stand, maar laat de gebruikers zelf meewerken". Overigens bleek bij een experiment om klanten zelf mee te laten helpen bij het verbouwen van biologische groente en fruit, dat de animo ineens flink daalde. Laat mensen die keuze, maar wie met een vette pens de hele dag voor zijn flatscreen wil hangen, moet zijn cola en chips maar betalen. En wie halal wil eten, maar daar ook zelf maar voor zorgen, tenzij een halal winkelier zijn overschot aflevert bij de Voedselbank. Alle lof voor mensen die zelf de handen uit de mouwen willen steken.

Ik zal zelf nooit iets geven aan een collecte, dan ondergraaft het hele idee. Graag zou ik meehelpen of iets willen doneren voor de opzet van biologische stadstuinen waar groente en fruit worden verbouwd.

Juist omdat het politiek bestuur het contact met de samenleving kwijt is, zijn private initiatieven zo belangrijk.





gerrie
In dit land is voedsel spotgoedkoop. Is er ook een huur, verzekering of waterbak? Het wordt ook eens tijd dat er sigaretten en drank worden weggegeven.
Vrijwilliger VFA
Sorry mensen, ik kom toevallig op deze pagina en als super-vrijwilliger van VFA (Voedselbank Amersfoort) ergert me dit gedoe van de heer Kraanen mateloos! Wat een prutser.



Want wat zegt hij? Ik pak er 2 dingen uit.



(1)

"Ik vraag me af of het weggeven van vuurwerk via de voedselbank wel op een veilige manier gebeurt [...] Natuurlijk krijg ik pas over drie weken antwoord [...].



Allemachtig zeg, als u even naar de Voedselbank belt, nummer 033 - 472 19 37, dan hoort u hoe het in elkaar zit. Men krijgt een bon mee om bij een positief ingestelde ondernemer (VVD!) wat vuurwerk gratis mee te kunnen nemen. En dat had u BINNEN 5 MINUTEN gehoord, niet na 3 weken.



Waarom bent u zo formeel bezig? En dom ook nog.



(2)

"Als dat inderdaad zo is, sta ik nergens met mijn verhaal,"

Dat klopt ja,u staat nergens. Maar waarom stelt u de vraag eigenlijk? Is dit een poging om u eruit te redden, omdat u al heeft gelezen/gehoord dat u een flater heeft begaan?



Als u de website leest, en als u had gebeld, dan had u kunnen zien wat een buitengewoon professionele organisatie VFA eigenlijk is.



En last but not least: niemand heeft er ook maar IETS mee te maken wat wij voor bonnetjes van aardige middenstanders accepteren en in de pakketten stoppen. Want wij zijn puur particulier, staan los van alles, en kunnen zelfs (als we dat zouden willen) morgen onmiddellijk stoppen met alles.



U had zich eerst eens moeten informeren.

Vrijwilliger VFA
Aan Hannes Haganum.



U bent net als de VVD-er, niet goed geinformeerd.

En dat is dieptreurig want met de eerste de beste zoekactie op Google vindt u onze site.



Wat VFA doet, is op de eerste plaats het voedsel OPVANGEN dat over is. Dat weggegooid zou worden.

En we sorteren dat, en geven het weer weg.

Wat is daar mis mee? Wat is daar mis mee?



En dan het geld ophalen. Er wordt wel eens wat van gekocht, maar 99% gaat naa de exploitatie. En momenteel naar de verhuizing. Een NOODGEDWONGEN verhuizing, wist u dat?



Over de exploitatie: wist u hoeveel electriciteit een voedselbank verbruikt? Alleen al de verlichting in de voorraadhallen: tientallen euro's per week. De koelers en de vriezers (die zijn noodzakelijk): tientallen euro's per week. Er is geen verwarming in de spreekkamers, want die zijn niet door een luxe architect, maar door enkele goedwillende amateurs in elkaar getimmerd. Daar moeten we kosten maken voor kacheltjes. En zo gaat het maar door.



We zijn geen overheid, we moeten het allemaal zélf bij elkaar schrapen.



Wat is nu uw reactie?



Ik geef u een voorstel. Uw reactie ZOU kunnen zijn: "Tjezus doen ze dat allemaal? En het zijn allemaal vrijwilligers, particulieren dus? En dat doen ze zomaar, voor 400 gezinnen, elke week weer? Allemachtig. Hoe bestaat het".



Dat zou uw reactie kunnen zijn.

0000
Echt onzin dat ze vuurwerkpakketten weg willen geven. Daar is de voedselbank toch niet voor bedoeld of ligt het aan mij? Het gaat er om dat de mensen die daar komen te eten krijgen en geen vuurwerk... In plaats van voorwerk kan je er beter oliebollen bij doen of zo.
Advertentie