Advertentie

Verkiezingsborden plaatsen niet verplicht

Gemeenten zijn niet verplicht om verkiezingsborden te plaatsen. Het is wel aan te raden. De gemeente Weert besloot ze niet meer te plaatsen. Gennep heeft ze juist vergroot.

22 augustus 2012

Gemeenten hoeven geen verkiezingsborden te plaatsen. Maar het is wel aan te raden. De gemeente Weert heeft besloten te bezuinigen op verkiezingsborden. Het levert 15 duizend euro op.

Bezuiniging
In Weert heeft de raad in het najaar van 2011, zonder te weten dat dit jaar alweer verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, besloten te bezuinigen op het plaatsen van verkiezingsborden. Het levert de gemeente 15 duizend euro op. D66 en de SP willen de bezuiniging terugdraaien, maar vinden een meerderheid van de raad tegenover zich. Tegen de NOS zegt burgemeester Heijmans dat hij niet vreest voor wildplakkerij. Hij ondersteunt de bezuiniging ook. Partijen hebben inmiddels andere manieren gevonden om hun geluid kenbaar te maken, zoals via internet en sociale media, zegt Heijmans.

VNG
Critici stellen dat het plaatsen van verkiezingsborden ook uit democratisch oogpunt gefaciliteerd moet worden door de gemeente. De VNG heeft nog niet van andere gemeenten vernomen dat zij hierop bezuinigen. Woordvoerder Asha Khoenkhoen wijst er wel op dat gemeenten niet verplicht zijn om verkiezingsborden te plaatsen. Het is wel aan te raden. ‘Gemeenten zijn vanwege het recht op vrije meningsuiting wel verplicht om standaard plakplaatsen of -zuilen te hebben. Er zijn regels voor hoeveel borden er moeten staan en hoeveel per aantal inwoners. Maar ze zijn niet verplicht extra borden te plaatsen voor de verkiezingen.’

Doorberekenen kosten
Ze wijst ook op een uitspraak van minister Donner uit 2011 over het doorberekenen van de kosten voor het wel plaatsen van verkiezingsborden door gemeenten aan politieke partijen. ‘Hij zei toen dat het aan de betreffende gemeenteraad is om zich uit te spreken over de wenselijkheid en over de hoogte van de kosten. Op grond van de Gemeentewet kan de gemeente de kosten voor het plaatsen doorberekenen tegen een kostendekkend tarief, bijvoorbeeld als de politieke partijen de gemeente verzoeken de borden te plaatsen.’

Te klein
D66 in de gemeenten Gennep, Bergen en Mook en Middelaar heeft zich bij de gemeente beklaagd over het formaat van de verkiezingsborden. Ze zijn te klein. Op de borden is plaats voor 8 partijen, terwijl meer dan 20 partijen meedoen aan de verkiezingen. De partij heeft de gemeente gevraagd meer borden te plaatsen, zodat alle partijen hun posters op A1-formaat kunnen ophangen.

Gennep
Het college van Gennep had deze vraag nooit eerder gekregen, vertelt een gemeentewoordvoerder. ‘We gebruiken deze borden al twaalf jaar. Er passen acht posters op A1-formaat op en we hebben ze nu op zeven locaties geplaatst.’ Toch heeft het college zich meteen gebogen over de vraag van D66 en besloten dat de borden worden vergroot in de breedte, zodat er 16 posters op passen. ‘Dat was de meest praktische oplossing op korte termijn, zonder dat het teveel kost. Morgen worden de borden al geplaatst.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
"In Weert heeft de raad in het najaar van 2011, zonder te weten dat dit jaar alweer verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden, besloten te bezuinigen op het plaatsen van verkiezingsborden."



Ik snap deze inleiding niet want bij mijn weten zijn verkiezingen geen eenmalig gegeven, maar terugkerend, dus of het dit jaar, volgend jaar of over 4 jaar is, verkiezingen komen er.



Dat borden plaatsen niet verplicht is, is al jaren bekend maar ze worden geplaatst om te voorkomen dat op die wettelijk verplichte 'vrij plakplaatsen' (borden/zuilen), door de plakoorlog van politieke partijen (met allemaal zo groot mogelijke posters), het recht van vrije meningsuiting verstoort wordt. Gemeenten die naast de verkiezingsborden de plakplaatsen voor vrije meningsuiting niet op orde hebben, zijn overigens verplicht wildplak toe te staan door de plakkers van de verschillende politieke partijen (daarom komen bij dit soort discussies vaak alsnog borden) of om borden geplaatst door die partijen te dulden.
Advertentie