of 59232 LinkedIn

Vergunning coffeeshop Nieuwegein ten onrechte ingetrokken

De burgemeester van Nieuwegein had in juli 2012 de exploitatievergunning voor coffeeshop Poolcentrum Zuidpool niet mogen intrekken.

De burgemeester van Nieuwegein had in juli 2012 de exploitatievergunning voor coffeeshop Poolcentrum Zuidpool niet mogen intrekken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Handelsvoorraad
De burgemeester trok de vergunning in, omdat volgens hem een 'ernstig gevaar bestond dat de exploitatievergunning mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen'. Daarbij was voor de burgemeester van belang dat de coffeeshop volgens hem structureel een handelsvoorraad softdrugs aanhield die het maximum van 500 gram, zoals voorgeschreven in de gedoogverklaring, fors overschreed. Dit leidde de burgemeester af uit de cijfers die de coffeeshop aan de gemeente had verstrekt om de exploitatievergunning te krijgen. Uit die cijfers bleek dat de dagelijkse verkoop van softdrugs boven de 500 gram per dag lag.


Geen bewijs
De Raad van State meent echter dat de burgemeester er ten onrechte vanuit is gegaan dat het verkopen meer dan 500 gram softdrugs een overtreding van de gedoogverklaring inhoudt. Het feit dat er meer dan 500 gram per dag werd verkocht, bewijst volgens de Raad niet dat er op enig moment ook meer dan 500 gram aanwezig was in de coffeeshop.

Strafbare feiten
Ook bestond er volgens de Raad geen 'ernstig gevaar dat de exploitatievergunning gebruikt zou worden voor het plegen van strafbare feiten anders dan onlosmakelijk is verbonden met de exploitatie van de gedoogde coffeeshop', zoals de burgemeester stelde. Er zijn geen verdachte geldstromen gevonden of andere overtredingen vastgesteld. Reden voor de Raad van State om het intrekkingsbesluit te herroepen, waarmee de exploitatievergunning van Poolcentrum Zuidpool weer geldig is geworden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.