Advertentie

Verbazing over tonnen aan spirituele cursussen Heemskerk

Gemeente Heemskerk heeft sinds 2012 voor meer dan 400.000 euro uitgegeven aan cursussen bij opleidingsinstituut Itip, dat veelal spirituele cursussen aanbiedt. Dat blijkt uit gegevens die Noordhollands Dagblad heeft opgevraagd.

02 december 2016

Gemeente Heemskerk heeft sinds 2012 voor meer dan 400.000 euro uitgegeven aan cursussen bij opleidingsinstituut Itip, dat veelal spirituele cursussen aanbiedt. Dat blijkt uit gegevens die Noordhollands Dagblad heeft opgevraagd.

Winterretraite

Karel Rozemeijer, fractievoorzitter van Liberaal Heemskerk geeft tegen de krant aan dat hij geschrokken is van de hoge bedragen die voor de cursussen zijn betaald. Het gaat om ruim veertig ambtenaren die diverse cursussen, opleidingen en masterclasses  hebben gevolgd. De titels van de cursussen luiden bijvoorbeeld 'De juiste maat' (8.770 euro), 'Werken vanuit eigen kracht' (4.390 euro) en 'Van top tot teen levend' (vier dagen, 690 euro). Ook werd er een driedaagse winterretraite van 568 euro gevolgd. Enkele ambtenaren van Heemskerk volgden ook de ‘energetische basisopleiding’. Zij werden daarin onderwezen over ‘het vrijmaken van bekken-energie, een verbinding maken met de sekschakra en de keelchakra en meditatieve overgave aan anderen.’ De bedoeling hiervan is om ‘creatieve energie’ te krijgen.

Persoonlijke ontwikkeling
De toenmalige gemeentesecretaris van Heemskerk meldde volgens Noordhollands Dagblad in 2012, toen de gemeente besloot cursussen van Itip aan te bieden bij ambtenaren, dat het instituut ‘het beste aansluit bij de visie op ontwikkeling en professionalisering van het Heemskerkse management en haar medewerkers.’ Ook was er sprake van een gunstig tarief. Er zijn naast Heemskerk veel meer gemeenten die workshops aan hun ambtenaren aanbieden die niet per se iets met hun functie te maken hebben. De gedachte is meestal dat het werken aan de persoonlijke ontwikkeling niet alleen iets voor de werknemer maar ook voor de werkgever oplevert. Een werknemer die goed in zijn vel zit zorgt voor betere resultaten en is ook aantoonbaar minder ziek.

‘In tijden van bezuiniging discutabel’
Rozemeijer vindt de uitgaven ‘in tijden van bezuinigingen’ erg discutabel. ‘De gemeenteraad stemt weliswaar in de begroting en dus het opleidingsbudget, maar ziet niet wat de inhoud van de opleidingen is. Dit komt wel erg zweverig over. Persoonlijk zou ik een andere keuze qua opleidingsinstituut hebben gemaakt. Bovendien schuift het college de verantwoordelijkheid wel erg veel af op de gemeentesecretaris.’ 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel / kritisch observant
Tsja, cursussen en trainingen om "beter in je vel te zitten" betaalt een normaal persoon uit eigen zak, niet uit gemeenschapsmiddelen. Het moet toch ook wel in Heemskerk duidelijk zijn dat dergelijke spirituele workshops niet in een gemeentelijke aanbod thuis horen.

Bovendien: als ambtenaren al niet "de juiste maat" kunnen voeren, niet "van top tot teen levend" zijn, of niet "op eigen kracht" kunnen werken, wat doen ze dan überhaupt op het gemeentehuis? En wie heeft dergelijke kneuzen dan aangesteld? Dezelfde managers als die nu toestemming gaven voor deelname aan dergelijke "masterclasses"? En deden die zelf soms ook mee?

Hoe gek kun je elkaar maken???????
Karel / kritisch observant
Ik lees inmiddels online in het Noord-Holland dagblad dat de managers rustig aan deze verspilling voor persoonlijk gewin mee deden. Algemeen directeur Adriënne Bloem vertrok ging dit najaar voor een zesdaagse bezinningstocht naar de Marokkaanse woestijn. De reis, onderdeel van haar opleiding ’Bezielend leiderschap’, kostte de gemeente 2.536,50. Vlak ervoor vroeg de OR 14.500 euro om extern advies in te winnen over belangrijke wijzigingen op personeelsgebied. Bloem weigerde daar medewerking aan te verlenen. Het zou te duur zijn.

Ik denk dat Bloems dagen nu wel geteld zullen zijn in Heemskerk, want hoe valt dit nu uit te leggen??

henk
Persoonlijk zou Rozemeijer een andere keuze qua opleidingsinstituut hebben gemaakt, zo stelt hij.

Dat snap ik. Hij zou het liefst de opdrachten naar zijn eigen bedrijf hebben zien gaan:

Hij is nml eigenaar van:

- management traning en adviesbureau Karel Rozemeijer

2009 – 2015 (6 jaar)

- docent

SPG, BOL Training en Advies

1994 – 2015 (21 jaar)



Bovendien getuigt het van een verschrikkelijke arrogantie dat hij meent te kunnen bepalen wat wel of niet voor een functie nodig is. Nog los van het feit dat een (voormalig) raadslid zich niet mee heeft te bemoeien.



Overigens als ik zie wat de liberalen in nederland allemaal verspild hebben middels onnodige privatisering e.d. dan is dit een gevalletje "boter op je hoofd"
rare gemeente fratsen
Spirituele cursussen moet je zelf betalen en deze zijn ook persoonsgericht vind ik je moet moet er vaak veel van je zelf laten zien je moet het prettig vinden om dat met al je collega's te delen het moet niet iets verplichts zijn. Het is eigenlijk een beetje vreemd dat een gemeente dit doet hou het zakelijk want dit is werk

Het is trouwens wel een beetje komisch want voor de jeugdzorg hebben ze geen geld genoeg.

Misschien is een budgetcoach uit de schuldhulpverlening daar handig voor dat is nog niet zo duur.
Erik
@Karel: het trieste is dat veel normale ambtenaren op de werkvloer liever hun tijd steken in werk wat moet gebeuren. Maar verplicht zijn om mee te doen aan dit soort bullshit. Gedwongen door (vaak incompetent en richtingloos) management. Geen inhoud, geen kennis, geen koers, geen richting, geen visie en dus vatbaar voor allerlei adviesvirusjes. DAT zijn de echte kneuzen.
Dré Reinders / business controller
Beste mensen,

er is in principe helemaal niets mis mee met dat een werkgever dergelijke cursussen voor haar personeel betaald. Binnen het kader van het nieuwe werken zien we steeds meer de vervaging privé-werk. Daarnaast is er in deze hectische tijd met hoge werkdruk behoefte aan zelfreflectie, bewustwording van wie ben ik en wat wil ik, leren assertief te zijn etc. waarvoor werken aan je eigen persoonlijkheid goed is. Ook in het belang van de werkgever. Leren dat er meer is dan werken alleen. Als je dat kunt komt er meer balans in je leven én werk. Daarmee verdiend de werkgever (in)direct deze incidentele uitgaven structureel meer dan 100% terug!
H. Wiersma / gepens.
Of lopen er soms wat spirituale lijntjes gemeente richting opleidingsinstuituut?
Suus
Gaan ze ook naar anti-pest beleid cursussen bij de gemeenten ? Of kost dat te veel ?

Het wordt steeds vreemder want deze spirituele cursussen zijn wel erg duur.
Advertentie