Advertentie

Veel post-verkiezingsperikelen

Hertellingen, ronselpraktijken, collegevormingen of juist impasses: er komt heel veel nieuws uit de gemeenten over de week net na de verkiezingen. Binnenlands Bestuur zet de ontwikkelingen op een rij.

27 maart 2014

De laatste week regent het berichten over ronselpraktijken en hertellingen na de verkiezingen. Sommige gemeenten hebben al een college, bij anderen lijkt dat heel ver weg. Binnenlands Bestuur zet op een rijtje wat er allemaal gaande is.

Zandvoort
Burgemeester Niek Meijer van Zandvoort doet aangifte bij de politie omdat er volmachten geronseld zouden zijn. RTV Noord-Holland meldt dat de burgemeester vlak voor het onderzoek van de geloofsbrieven een tip kreeg dat er geknoeid was met de stemmen.  Meijer wil inhoudelijk niets over de zaak kwijt, maar de aangifte zou geen gevolgen hebben voor de samenstelling van de nieuwe raad

Tilburg
VVD en PvdA lijken in Tilburg fors aan macht te moeten inleveren. Nu zitten ze nog in het college met allebei twee wethouders, maar Omroep Brabant meldt dat beide partijen niet zijn uitgenodigd bij de coalitiebesprekingen. Winnaar D66 ziet het meeste in een coalitie met CDA, SP en GroenLinks. Die partijen zijn uitgenodigd. Ook de lokale Lijst Smolders Tilburg is niet uitgenodigd: D66 sloot de partij van Hans Smolders al op voorhand uit.

Amsterdam
Ook in Amsterdam ziet het er voor de PvdA niet rooskleurig uit. In de hoofdstad is een college van D66, VVD en SP de enige mogelijkheid. Dit heeft informateur Alexander Rinnooy Kan op een persconferentie gezegd. De PvdA wil alleen een college vormen met GroenLinks en D66. D66 heeft als grootste partij de zwaarste stem en wil graag verder met de VVD en één sociale partij: of PvdA, of SP of GroenLinks.

Vlissingen
De gemeente Vlissingen heeft na een week nog geen definitieve uitslag. Na een hertelling was er woensdag nog steeds gedoe over 27 stemmen voor de lokale Partij Souburg-Ritthem (PSR). Op een stembureau zijn mogelijk cijfers omgedraaid: onduidelijk is of een PSR-kandidaat 69 of 96 stemmen gekregen heeft. De hertelling gebeurt op verzoek van de PvdA, die bij minder stemmen voor de PSR-kandidaat, de restzetel krijgt. Het ANP meldt donderdagmiddag dat de restzetel na de hertelling toch naar de PvdA gaat. Maar het gedoe is nog niet over: nu wil de PSR weer een hertelling. Of die er ook komt, is niet bekend

Naarden
In Naarden is binnen een krappe week een college gevormd, meldt RTV Noord-Holland. CDA, VVD en D66 gaan de komende vier jaar het beleid uitzetten. De fractievoorzitter van de VVD omschreef de gesprekken als ‘erg prettig en constructief'.

Maassluis

In Maassluis staat een raadslid voor Maassluis Belang haar raadszetel af aan haar vader, meldt RTV Rijnmond. Hij stond als vierde op de lijst, maar werd voorbijgestreefd door zijn dochter, die op plek acht stond maar meer voorkeursstemmen haalde. Omdat het nieuwe raadslid vindt dat ze zelf nog te onervaren is, staat ze de zetel af aan haar vader. De omroep meldt dat ze wel als steunraadslid aan de slag gaat.

Hulst
Ook de gemeente Hulst meldt witte rook op de website. Het college zal gevormd worden door lokale partijen Groot Hontenisse, Algemeen Belang Groot Hulst en CDA en PvdA. De lijsttrekkers van de vier partijen worden allemaal wethouder.

Middelburg
Wat in Hulst en Naarden wel lukt, lijkt in Middelburg nog heel ver weg. De informateurs in de Zeeuwse hoofdstad hebben hun opdrachten teruggegeven omdat ze er niet uitkomen, schrijft Omroep Zeeland. De informateurs, beiden lid van de grootste lokale partij LPM, zien geen mogelijkheden om tot een college te komen. Alle opties zijn onderzocht, maar komen op niets uit. De gemeenteraad moet nu bepalen wie de nieuwe informateur wordt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie