Advertentie

Varkenshouders dagen provincie Brabant voor rechter

Brabant besloot op 7 juli dat verouderde veestallen versneld in 2022 moeten voldoen aan strengere eisen om de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank te verminderen. Volgens Brabantse varkenshouders worden zij zo op kosten gejaagd en ontstaat er een concurrentienadeel ten opzichte van boeren in andere provincies of andere landen.

21 september 2017

De Producenten Organisatie Varkenshouders (POV) sleept de provincie Noord-Brabant definitief voor de rechter. De boeren zijn het niet eens met strengere eisen die de provincie oplegt aan veehouders.

Versnelde aanpassingen aan stallen

Brabant besloot op 7 juli dat verouderde veestallen versneld in 2022 moeten voldoen aan strengere eisen om de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank te verminderen. Volgens Brabantse varkenshouders worden zij zo op kosten gejaagd en ontstaat er een concurrentienadeel ten opzichte van boeren in andere provincies of andere landen. 'De provincie doorbreekt op een ongeoorloofde manier de marktordening', aldus POV-voorzitter Ingrid Jansen donderdag in een toelichting. Bovendien is de milieuwinst nihil, volgens de varkenshouders. De POV wil enkele zaken van Brabantse varkenshouders gebruiken als proefproces voor de hele sector. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ed
In andere Europese landen is de grond veel goedkoper, is er veel meer ruimte en dus minder overlast voor de omgeving. Per inwoner is de milieudruk nu al het hoogst in Nederland. Daar kunnen Nederlandse varkenshouders niet zonder hoge kosten aan tegemoet komen. Een gelijk speelveld is niet mogelijk. Op termijn zullen zij nooit tegen collega's in het buitenland op kunnen concurreren. Banken kunnen hun geld op het platteland beter in toerisme en recreatie steken.
rekenaar / medewerker
Wonderlijk toch hoe de veehouders altijd maar blijven ageren tegen sector-gebonden maatregelen die geld kosten. En meestal vinden ze nog gehoor ook want maatregelen worden vaak teruggedraaid of er volgt een compensatieregeling. Hoe anders ligt dat/loopt dat bij maatregelen die andere sectoren treffen. Daar luistert niemand naar klachten over benadeling en moet ieder bedrijf zijn eigen - ook die door de overheid verplichte - investeringen gewoon ophoesten - of anders maar failliet gaan.

Niemand die er om maalt omdat het als een eigen bedrijfsrisico wordt gezien.

Wordt het niet eens tijd dat de veehouderij stopt met het geklaag en het procederen en gewoon de eigen broek ophoudt? Als je op eigen kracht geen bestaansrecht hebt, moet je stoppen zoals in iedere branche. De - intensieve - veehouderij wordt al veel te lang bovenmatig gesubsidieerd en maakt zich ook bovenmatig schuldig aan schade aan mens, dier en milieu.
Post
Ik vind de reactie om zo op de veehouders af te geven ongenuanceerd, Er wordt wel eens vergeten, dat deze mensen heel hard moeten werken om in hun bestaan te voorzien en er voor zorgen dat u een stukje vlees op uw bord krijgt. Het bedrag wat daar voor moet worden betaald in de supermarkt, staat in geen verhouding met hetgeen de veehouder daarvoor ontvangt. Door de drammerigheid van de zogenaamde milieu en natuurorganisaties, worden de veehouders in een hoek gezet waar ze niet horen. Ik zou die lieden wel eens willen horen als de schappen leeg zijn, dan schreeuwen ze het hardst. De Overheid knikt en buigt maar en bezorgt zich de naam van een onbetrouwbare overheid, door telkens de spelregels te veranderen.
Advertentie