Advertentie

Vandaag akkoord in formatie

De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zijn er nagenoeg uit. De fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) verwachten later op dinsdag een akkoord te bereiken dat ze vervolgens woensdagmiddag aan hun fracties voorleggen.

28 september 2010
Kabinet Rutte-I
Van de mogelijke opmerkingen en wijzigingsvoorstellen doen de drie fractieleiders donderdag verslag aan informateur Ivo Opstelten. Vervolgens kan het akkoord worden gepresenteerd en mogen de CDA-leden zich er zaterdag tijdens een partijcongres in Arnhem over uitspreken. Als al deze hordes genomen zijn, kan beoogd premier Mark Rutte na het weekeinde als formateur aan de slag om de portefeuilles in zijn eerste kabinet te verdelen en daar ministers en staatssecretarissen bij te zoeken. Over een week of twee kan het kabinet-Rutte I dan na de beëdiging op het bordes naast koningin Beatrix staan.

Hobbels
Een onderhandelaarsakkoord hing al enige tijd in de lucht. Vorige week kwamen de berekeningen op tafel van het Centraal Planbureau (CPB) die duidelijk maakten welke gevolgen de geplande maatregelen hebben, onder meer voor de koopkracht. Grote hobbels zoals bezuinigingen in de zorg en de sociale zekerheid werden op die manier definitief genomen.

Bezuinigingspakket
Het rechtse minderheidskabinet van VVD en CDA wilde voor ongeveer 18 miljard euro bezuinigen om in 2015 de begroting weer grotendeels op orde te hebben. Met een bezuinigingspakket van 3,2 miljard euro van het demissionaire kabinet is de nieuwe regering al vast op weg geholpen.

Gedoogakkoord
Naast een regeerakkoord dat VVD en CDA moet binden, sluiten de twee partijen een gedoogakkoord met de PVV om zich te verzekeren van voldoende steun in de Tweede Kamer. VVD, PVV en CDA hebben samen een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL
Mooi, dan kunnen we ons tenminste binnen nu en een half jaar gaan voorbereiden op nieuwe verkiezingen.

Want een kabinet met een omvallende partij en gedoogsteun van Groep Wilders zal hopelijk geen lang leven beschoren zijn.
Wieweet
Nou, dat hoop ik wel.
Advertentie