Advertentie

Van Zanen: Mogelijk 19 jihadgangers in Utrecht

Utrecht volgt op dit moment negentien inwoners van de stad die jihadganger zouden kunnen zijn. Onder die negentien personen zijn vijf mensen die jonger zijn dan achttien jaar. Deels zijn dat kinderen uit uitgereisde of weer teruggekeerde gezinnen.

03 februari 2015

Vertrouwensrelatie

Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen dinsdag in een brief aan de raad. Van Zanen is zeer terughoudend met informatie over de aanpak van radicalisering in Utrecht om de vertrouwensrelatie met netwerken uit die kringen niet te beschadigen. Ook wil hij niet dat cijfers terug te leiden zijn naar bepaalde inwoners van de stad. Maar nadat de politie op 20 januari de ouderlijke woning van een 18-jarige jihadverdachte in Utrecht was binnengevallen, vroegen bijna alle raadsfracties om meer informatie. Het paspoort van deze verdachte was gevonden bij de antiterreuractie in het Franse Verviers.


Gesneuveld
Volgens de gemeente zijn twee Utrechters mogelijk gesneuveld in de strijd in Syrië. Twee andere Utrechters zijn tegengehouden, toen bleek dat ze uitreisplannen hadden. Negen mensen, onder wie vier kinderen, zijn weggeweest maar weer teruggekeerd. Zes inwoners, onder wie een minderjarige, zijn vertrokken. Het staat volgens Van Zanen niet vast dat zij zich allemaal hebben aangesloten bij de strijd in Syrië. Ze kunnen ook op familiebezoek zijn, denkt hij. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Gratis tickets enkele reis geven die luitjes. In de hoop dat Assad er raad mee weet. Mensen zijn dat moslimgedoe zo moe in dit land.
Willem Kamps
Ik zou bijna zeggen: in een kooi en de fik erin, al verlaag je je dan zelf tot het walgelijkste en allerlaagste niveau van die IS-jongens, die durven te zeggen dat ze namens de een of andere god hun smerige strijd voeren. Dus pak ze maar op en zet ze vast (water & brood?) totdat ze bij zinnen zijn gekomen.
Advertentie