Advertentie

Van Rey weet van de prins geen kwaad

Vriendschap en gezelligheid. Dat zijn volgens Jos van Rey de begrippen geweest die zijn band met projectontwikkelaar Piet van Pol altijd hebben bepaald. Justitie ziet er iets anders in: de relatie tussen Van Rey en Van Pol werd gekenmerkt door belangenverstrengeling.

07 november 2017

Vriendschap en gezelligheid. Dat zijn volgens Jos van Rey de begrippen geweest die zijn band met projectontwikkelaar Piet van Pol altijd hebben bepaald. Justitie ziet er iets anders in: de relatie tussen Van Rey en Van Pol werd gekenmerkt door belangenverstrengeling.

Corruptie
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Van Rey (72) van corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Medeverdachte Piet van Pol (74) staat met zijn vriend Van Rey terecht voor de omkopingsfeiten. Dinsdag begon het hof aan de behandeling in hoger beroep van de strafzaken tegen de twee.

Taakstraf

De rechtbank legde Van Rey vorig jaar een taakstraf van 240 uur op, na een eis van twee jaar gevangenisstraf. Omdat het de straf veel te laag vond, tekende het OM hoger beroep aan, Van Rey deed dat vervolgens ook. Piet van Pol kreeg een taakstraf van 100 uur. Tegen hem was eveneens twee jaar cel geëist. Ook in zijn zaak heeft het OM hoger beroep ingesteld.

Verkiesbaar

Jos van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De VVD heeft hem uit de partij gezet. In maart van dit jaar maakte Van Rey bekend dat hij in 2018 opnieuw verkiesbaar is voor de gemeenteraad van Roermond. Van Rey is lijstduwer voor de fractie van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR).

Saint Tropez

Dinsdag besprak het hof een reeks feiten met Van Rey en Van Pol die volgens het OM als corruptie kunnen worden gekwalificeerd. Het gaat daarbij om onder meer vakanties naar Saint Tropez, bezoeken aan vastgoedbeurzen in binnen- en buitenland, diverse stedentrips en uitjes naar WK-voetbalwedstrijden in Duitsland.

Gedragscode

Beide verdachten betoogden voor het hof dat er aan die activiteiten niets was dat het daglicht niet kon verdragen. Van Rey zei dat hij zich altijd aan de geldende gedragscode heeft gehouden en nooit een geheim heeft gemaakt van zijn vriendschap met zakenman Van Pol.

Uitspraak

Het proces in hoger beroep wordt woensdag voortgezet. Het OM hoopt op 14 november de strafeis te kunnen formuleren. De uitspraak van het hof staat gepland op 20 december. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Dat Van Rey in Limburg nooit een geheim heeft hoeven te maken van zijn relatie met de vastgoedmakelaar Van Pol, zegt nog niets over de integriteit. Het zegt mogelijk wel iets over de wijze waarop het openbaar bestuur in Limburg jarenlang met integriteit is omgegaan. Ons kent ons-cultuur, onder het genot van een glaasje wijn/biertje zaken doen tijdens een luxueus etentje. Lekker gezamenlijk op vakantie. Van Rey is niet de enige politicus die in het zuiden op deze wijze politiek bedrijft of heeft bedreven. Als de provincie Limburg een onderzoek zou instellen naar alle bestuurders van de gemeenten in de afgelopen 25 jaar, heeft de rechtbank nog voor jaren werk. De katholieke volksaard werkt nog steeds door.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Beste Johannes, Als westerling en vm aanhanger van het katholicisme (vaak de felsten bij anti) moet ik toch stellen dat het op zich niets van doen heeft met de katholieke volksaard in Limbabwe. Corruptie en daarmee vergelijkbare zaken kom je ook tegen bij protestanten, boeddhisten, moslims enz. enz. Zelfs bij ongelovigen. Helaas heb ik teveel gezien en meegemaakt om me daar nog druk over te maken. Het is een menselijk probleem dat kan bestaan wanneer anderen wegkijken (gedogen).
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Gehoorzaam zijn, loyaal zijn, het zit diep in onze genen. Die loyaliteit zorgde tijdens de evolutie voor een relatief veilige omgeving. Die veiligheid was zo belangrijk dat loyaliteit genetisch is vastgelegd.



Loyaliteit heeft niets maar dan ook helemaal niets met geloof, politieke overtuigingen of wat dan ook te maken. Loyaal zijn betekent je neerleggen bij de moraal van je directe omgeving, en die loyaliteit ook in de buitenwereld blijven aanhangen.



Wie zich louter op die genetische aanleg beroept om zijn gedrag goed te praten, die heeft geen enkel benul van wat de voortschrijdende beschaving ons heeft gebracht. Integriteit staat daarin centraal. Wie echter zijn loyaliteit tot het summum verheft, die heeft lak aan integriteit.



Als beschaafde mensen hebben wij het stadium van de evolutie allang achter ons gelaten. Jos van Rey kan zich daar, net als leden van criminele motorbendes, niet van los maken.

Daarom komt het geweldsmonopolie aan onze rechtsstaat toe. Om dit soort lieden tot de orde te roepen.
Gravenbricht
Jos van Rey heeft ern bestuursstijl die in vrijwel alle landen usance is. En niet alleen in Afrikaanse bananenrepublieken. Ook in nette democratische staten. Toen Bill Clinton president werd, kreeg zijn vrouw Hillary een topfunctie als adviseur gezondheidszorg voor de regering. Vond iedereen doodnormaal. In onze buurlanden is het ook heel gewoon dat bestuurders verschillende petten op hebben: parlementslid, burgemeester, gedeputeerde in 1 persoon, het kan allemaal.



Alleen in NL niet. Daar zijn we zo vroom als gemalen poppenstront. En zijn de moraliserende regeltjes heilig. Dat Van Rey onnoemelijk veel voor Roermond heeft betekend, daar hoor je niemand over. Nee, zijn vriendschapsbezoekjes aan zijn vriend Van Pol, dat is hotnews.

Schijnheilig Nederland op zijn smalst!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Gravenbricht Op zich juist. Maar omdat de buren een andere mores kennen, wil dat niet zeggen dat we net zo moeten doen. Als ik in het water spring, doet u dat dan ook? Volgens velen,juist van buiten Nederland, zijn we nu eenmaal een bijzonder land (zonder overigens dat we ons apart zetten van de rest; Benelux, EU). Willen we eenheidsworst a la de EU? Ja, kennelijk wel maar dat geldt bij lange na niet voor iedereen.Immers, zoals door u gemeld is die bestuursstijl in o.a. Europa "normaal". Dat moeten we als bijzonder en betweterig land niet willen toch?
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
@Gravenbricht,



Ook u wil dus in het begin van de evolutie blijven hangen. Resultaten van onze beschaving zijn niet aan u besteed?
Gravenbricht
En, vertel eens Toine Goossens, wat is dan het resultaat van 'onze beschaving'? #moraalridder
Mgr. Cangeliers= / met emeritaat
-"De katholieke volksaard werkt nog steeds door."-

Als u dat over een niet nader te noemen geloofsgroep in ons land zou zeggen zou de p-leuris uitbreken! Maar over katholieken kan het kennelijk wel.
eric / ambtenaar
Mgr. Cangeliers die pleuris is al lang uitgebroken over de Roomse 'Moraal', maar die werkt kennelijk in het zuiden van ons land nog steeds door, hoewel, als ik het goed begrijp heeft het misschien ook te maken met een loyaliteits gen? Genetisch zijn de zuiderlingen dus gewoon anders, ze missen het integriteits gen maar kunnen daar weinig aan doen. Een DNA test voor meneer en we weten of zijn gedrag normaal is voor een zuiderling of niet? Misschien mooie voorwaarde zo'n test, voor je lid kan worden van 'een' politieke partij!
Advertentie