Advertentie

Van Rey 'meegesleurd in eigen succes'

Politicus Jos van Rey belandde in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Dat concludeert het Openbaar Ministerie dinsdag in de aanloop naar het formuleren van de strafeis tegen de voormalig VVD'er.

10 mei 2016

Politicus Jos van Rey belandde in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Dat concludeert het Openbaar Ministerie dinsdag in de aanloop naar het formuleren van de strafeis tegen de voormalig VVD'er. Er werd 2 jaar celstraf geëist. 

Corruptie
'Het lijkt erop dat de verdachte is meegesleurd in zijn eigen succes en het gevoel heeft verloren wat wel en niet kan', concluderen de aanklagers. Van Rey staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Hij was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De partij heeft Van Rey vanwege de verschillende verdenkingen tegen hem uit de partij gezet.

Veel schade
Volgens het OM heeft Van Rey als wethouder van Roermond goede dingen gedaan 'die niet ter discussie staan'. Maar hij heeft de stad ook veel schade toegebracht door zijn handelen. Van Rey wordt ervan beschuldigd dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Smeergeld
Verder staat Van Rey terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol en het witwassen van 175.000 euro. Ook wordt hij verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. ten Klooster
Keihard straffen als hij schuldig wordt bevonden, deze zonnekoning. Dat hij ook goede dingen heeft gedaan mag ook wel, als wethouder werd hij daar uiteraard vorstelijk voor betaald. Onbegrijpelijk dat hij nog steeds zeer populair is onder veel Limburgers maar misschien zegt dit meer iets over de zuidelijke volksaard?
Willem / AS
"Meegesleurd in eigen succes", ja hoor. Nog even en het wordt allemaal met de mantel der liefde bedekt omdat Josje zo'n slechte jeugd heeft gehad (misbruikt door een Limburgse bisschop of zoiets). Deze man is gewoon heel bewust heel fout bezig geweest en zal zijn straf moeten uitdienen, ook al is ie inmiddels 72.
Kees de B.
DE grote fout die Jos van Rey maakt, is dat hij meent boven het recht te staan. De democratische rechtstaat past hij aan zijn eigen waarden en normen aan. En dat levert een harde confrontatie met de rechter op. Daar is Van Rey niet van gediend. Het is echter onontkoombaar voor hem en dat doet hem pijn. Om zichzelf te beschermen roept hij - uit 'armoede', want een verweer heeft hij welbeschouwd niet -, dat het allemaal leugens zijn die tegen hem worden ingebracht.
Pipadekloon / Voorlichter
Deze man ziet alles als zijn bezit.Dit is een erge psychische ziekte.Wetgeving en democratie gaan volledig aan hem voorbij.Ook TBS lijkt mij zinvol voor deze megalomaan.
alexander / ambtenaar
Inderdaad, een bepaald menstype met narcistische trekjes, bepaald door een combinatie van boerenslimheid, intellect en het vermogen om mensen in te pakken en op zijn kar te krijgen. Kijk naar die woningbouwbestuurder die recent veroordeeld is, of wat verder weg naar iemand als Berlusconi, Strauss Kahn of ons nieuwste idool Donald Duck Trump.
Wottsjer
El Rey: Misschien geen 'mens manco in corpore manco'. Maar doet hij iets om dat en dat mafiose aura te ontkrachten? Die slechte jeugd kwam in dit geval niet door de bisschop maar het effect lijkt hetzelfde: hij is zelf ook een rotzak geworden.
Advertentie