of 59221 LinkedIn

Van der Laan: 'Treiteraars ook uit koophuis zetten'

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de ergste treiteraars in extreme gevallen ook uit hun koopwoning gezet kunnen worden. Hij overlegt hierover met het Rijk, schrijft hij in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad.
6 reacties

Burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de ergste treiteraars in extreme gevallen ook uit hun koopwoning gezet kunnen worden. Hij overlegt hierover met het Rijk, schrijft hij in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. 

Verhuizen naar wooncontainer
De wet biedt nu onvoldoende mogelijkheden om treiteraars uit een eigen woning te halen. 
De hoofdstad is sinds twee jaar bezig inwoners aan te pakken die veel overlast veroorzaken en anderen in hun buurt herhaaldelijk treiteren, bedreigen en intimideren. De ergste treiteraars worden gedwongen te verhuizen naar een wooncontainer. Inmiddels zijn zes locaties gevonden in Amsterdam voor het plaatsen van deze containers, op geïsoleerde plekken op enige afstand van woonbuurten.

Snel beschikbaar
Het staat nog niet vast dat op deze locaties daadwerkelijk wooncontainers komen, maar de gemeente wil dat ze in urgente gevallen snel beschikbaar zijn. Mocht het nodig zijn, dan wordt begonnen in de stadsdelen Zuid en West met één containerwoning.

Op de plank
Amsterdam kreeg het afgelopen jaar 59 signalen van potentiële treiterzaken. Daarvan bleek in negen gevallen daadwerkelijk sprake te zijn van langdurige, aanhoudende pesterijen. In het eerste jaar van de aanpak in 2013 kreeg de gemeente veel meer potentiële treiterzaken binnen: liefst 153. Mogelijk lagen toen al veel treiterzaken op de plank. De meeste dossiers worden gesloten doordat de treiteraar zijn gedrag aanpast.

Onder dwang
In 2013 moest een treitergezin uit Amsterdam-Noord onder dwang verhuizen naar een containerwoning op een afgelegen veld bij de snelweg A10. De familie weigerde echter de huur te betalen, waarop het gezin ook de container moest verlaten. (ANP)
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fritz op
En dan koopt Amsterdam die koopwoning over, of zorgt Amsterdam dan voor de bewaking van die woning in de tijd dat de bewoners hun pand gedwongen moeten verlaten?
Door secretaris PEL (secretaris) op
Leugens, verdachtmakingen en praatjes van aantal buren die samen 1 front tegen je gaan vormen omdat je niet meedoet aan hun geroddel en geklets en tante Betje niveau. Gevolg: je wordt je koophuis uitgezet. NOOIT aan toegeven! Desnoods terugkraken, desnoods met gepast geweld. Niet laten intimideren door burgemeestertjes die voor sheriff willen spelen.
Amsterdam was in WO II goed in het aangeven van joden bij de SD in de Euterpestraat: zo, weer 100 gulden verdiend nietwaar? En: er zijn genoeg wettelijke mogelijkheden om een koophuis te laten sluiten, bijv. bij drugsoverlast ed. Maar in een politiestaat wil men altijd MEER bevoegdheden...
Door plantsoenendienst (medewerker plantsoenendienst) op
Gewoon een pvdA-er die in de aanloop naar de PS verkiezingen de media wil halen.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Hulde voor de burgemeester van Amsterdam die zijn nek uit durft te steken ten faveure van nette mensen die last hebben van tuig.
Door Amsterdammer op
Van der Laan durft wel, heeft het meest onmogelijke ambtenarenapparaat op sociaal gebied denkbaar: de DMO. De fouten van die club jegens burgers en het tot in het extreme beschermen van bureaucratie en instanties zijn schokkend. En nu dan weer de zoveelste maatregel waarbij de overheid met al hun fouten in dossiers, onbewezen verdachtmakingen en privacyschendingen van burgers nog een stap verder wenst te gaan. En bij een onderwerp waarvan bij onderzoek slechts negen van de door ambtenaren aangemelde treiterzaken echt om treiteren bleken te gaan (als die onderzoeken kloppen dat weet je in Amsterdam maar nooit)

Van der Laan heeft geen grenzen als het gaat om privacy van burgers. Dat blijkt op talloze terreinen en kan heel goed vandaag of morgen zijn ondergang worden. Zo geliefd is deze (PvdA) burgemeester bepaald niet in de stad en dit soort dingen helpen daarbij niet.
Door peter op
De woning is onschendbaar. Door dit soort maatregelen bouw je een overheidsregelinfrastructuur uit die overheidscriminaliteit maar al te makkelijk maakt. Mensen kunnen worden vervolgd voor overlast, treiteren, stalking, geluidsoverlast enz., dus ik zie niet in waarom een uithuiszetting uit een koophuis nodig zou zijn als aanvullende maatregel. Dat zou neerkomen op een pure onteigening.