Advertentie

Van Aartsen laakt 'simplistisch nationalisme'

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen heeft zich zondag uitgesproken tegen 'radicale uitspraken' en nationalisme. Volgens hem bieden nationalisten 'simplistische, panklare oplossingen', terwijl de wereld voor grote en ingewikkelde uitdagingen staat.

05 februari 2017

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen heeft zich zondag uitgesproken tegen 'radicale uitspraken' en nationalisme. Volgens hem bieden nationalisten 'simplistische, panklare oplossingen', terwijl de wereld voor grote en ingewikkelde uitdagingen staat.

Leegte
'Achter de radicale uitspraken gaapt een enorme leegte', zei Van Aartsen tegen een publiek van tijdelijke buitenlandse werknemers. 'Na een periode waarin internationale samenwerking werd gezien als de weg vooruit, lijkt nu een tegenovergestelde tendens waarneembaar', aldus de burgemeester van Den Haag wiens ambtstermijn er eind deze maand op zit.
 
Eigen land eerst 

'Opnieuw worden er muren en grenzen opgetrokken, internationale verdragen worden herroepen onder de steeds luidere roep 'mijn land eerst'. Dat is niet alleen verdrietig, maar ook slecht.'

Van Aartsen noemde geen namen, maar hij benoemde wel 'het tijdperk van de alternatieve feiten', een term die bekend is gemaakt door het kamp van Donald Trump. Maar uiteindelijk zullen de rede en het optimisme overwinnen, hield de burgemeester de expats voor. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ben Oosterhoff / Sociaal juridisch hulpverlener
Van Aartsen signaleert een gapende leegte achter radicale uitspraken. In hoeverre hij gelijk in heeft valt te betwijfelen maar de populariteit hiervan geeft wel aan dat het een behoefte vervult die door de huidige politiek genegeerd is. Het alleen als zodanig wegzetten doet dus geen recht aan de achterliggende behoeften en is op zichzelf nutteloos.
K. de Beer / Adviseur
Gelukkig mogen we in nederland een politieke partij oprichten en daarna standpunten innemen die de klassieke machthebbende partijen verfoeien. Maar het gaat om degene die straks hun stem uitbrengen. In Amerika heeft de meerderheid gestemd op iemand die tegen immigratie is, maar zelf een Sloveense echtgenote heeft en zijn opa van Duitse afkomst is. De innerlijke tegenstrijdigheid van zijn standpunten, herkent de kiezer niet eens meer. Maar de kiezer is er eigenlijk wel aan gewend dat ie bedonderd wordt. In Nederland moet dat ook wel omdat we niet doorgaan met kiezen totdat we één partij overhebben die het dan voor 4 jaar mag regelen. Dus vliegen de compromissen na de verkiezingen direct over tafel. Wilders gaf het 65 jaar met pensioen - geloof ik - binnen drie dagen op. Ik ben het niet vergeten, maar wellicht anderen wel. Of ze vinden het immigratieprobleem van grotere orde. Zou zomaar kunnen. Hoe dan ook; de partij van Van Aartsen is mede zelf schuldig aan de sociale desintregratie als gevolg van het neo-liberalisme. Een beter afscheid had geweest door daar niet alleen in de voordelen te blijven hangen, maar ook de nadelen te benoemen en er iets aan proberen te doen. Maar jammer genoeg moet je daar niet voor bij de VVD zijn.
veestapel
Wat is er in allah's naam mis aan panklare oplossingen, Jozias..
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Tijd voor vervanging?
Kareel
Het ontgaat Van Aartsen dat het opkomende nationalisme een gevolg is van het neoliberale beleid, dat door hem en zijn VVD-partijgenoten al jarenlang wordt uitgedragen en vorm gegeven. Een beleid dat desastreuze gevolgen heeft gehad voor de onderkant van de samenleving. Een deel waar deze arrogante regent geen enkel gevoel en compassie voor blijkt te hebben.
doeterniettoe / -
@van Klaveren:

Terecht. Maar tegelijk is nationalisme niet het antwoord hierop, sterker: het is minstens net zo slecht. Het is triest dat de politici hier niet verder komen, waardoor de nieuwe fascisten hun kans ruiken.
Kaas !


Wie geen trek heeft in een Groot Europees Reich wordt weggezet als nationalist, so be it.



Jeannette
Leg de voordelen van het beleid van afgelopen jaren maar uit aan de werknemers die vervangen zijn door tijdelijke buitenlandse werknemers en hierdoor hun leven drastisch hebben zien veranderen. U meneer van Aartsen, bent een van hen die hier geen last van heeft maar wel hard schreeuwt dat mensen niet om veranderen mogen vragen. Wat is uw oplossing voor de mensen die het nu behoorlijk slecht hebben?
Joep Schulten / coordinator Publiekszaken
De heer van Aartsen heeft net als iedere burger gelukkig recht op een eigen mening. Maar als je door je drift om te groeien de wereld steeds groter maakt, worden de problemen ook steeds groter. Let's make Holland small again!
Advertentie