Advertentie

Utrechtse wethouder Margriet Jongerius treedt af

De Utrechtse wethouder van Cultuur, Margriet Jongerius, treedt per direct af. Of haar vertrek verband houdt met het vernietigende rapport van de Utrechtse rekenkamer over het muziekpaleis Tivoli/Vredenburg is niet duidelijk.

09 november 2015

De Utrechtse wethouder van Cultuur, Margriet Jongerius, treedt per direct af. Ze kondigde maandag haar vertrek aan. Volgens haar partij GroenLinks constateert Jongerius ‘dat haar bestuursstijl niet matcht met de manier waarop in Utrecht politiek bedreven wordt’. Ze zou om die reden buiten de politieke arena effectiever kunnen zijn dan als wethouder van Utrecht.

Muziekpaleis
Of haar vertrek verband houdt met het vernietigende rapport van de Utrechtse rekenkamer over het muziekpaleis Tivoli/Vredenburg is niet duidelijk. De gemeente moest sinds de opening van het veel te dure centrum met miljoenen bijspringen. De gemeenteraad wordt dinsdag bijgepraat over het rapport en behandelt het later deze maand in een vergadering.

Financiële flop
De rekenkamer concludeerde dat de bouw en exploitatie van het muziekcentrum is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico's.

‘Veel moed’
Volgens de Utrechtse fractie van GroenLinks vergde de beslissing ‘veel moed en zelfreflectie’ van Jongerius. ‘Wij kunnen de beslissing van Margriet dan ook alleen maar respecteren’, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer. Jongerius realiseerde volgens haar partij in de afgelopen anderhalf jaar ‘de reparatie van het cultuurbudget’, stelde de regie van de cliënt centraal bij de decentralisaties en zette zich in voor het versterken van de participatie van inwoners en het honoreren van hun eigen initiatieven. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

I.kuizenga
Top wethouder jammer dat ze weg is.
Frank
Het was niks, het is niks en het wordt niks.

Opgeruimd staat netjes.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
- as we speak zijn er nogal wat problemen in Cultureel Utrecht - Tivoli Vredenburg enz. enz. met als topper de directeur van MOA die op gemeentelijke haar blik aan het verbreden is, nota bene in China - Bunnik in China, hoe verzinnen de Groen Link -sers het!
Post
Tjonge, een overschrijding van 58 miljoen! Gaan die verantwoordelijken ook zo om met hun huishoudportemonnee? Hoogst onverantwoordelijk om dergelijke bestuurders te handhaven. Maar de belastingbetaler draait er weer voor op.
Flip
De wethouder neemt haar verantwoordelijkheid. Maar hoe zit het met de rest van het college ? En de Raad ? Zij hebben immers de plannen goedgekeurd die de inwoners van Utrecht nu heel veel geld gaan kosten.
Advertentie