Advertentie

Utrechtse organisaties krijgen hulp van buddy

Dat is een van de maatregelen die de gemeente Utrecht neemt om fouten en missers zoals tijdens de asbestaffaire vorige zomer een volgende keer te voorkomen.

04 februari 2013

Utrechtse organisaties die onverwacht geconfronteerd worden met een crisis krijgen in het vervolg vanuit de Veiligheidsregio Utrecht een buddy om hen te begeleiden. Deze buddy maakt hen onder meer wegwijs in het functioneren van crisisteams en de organisatie die daarachter zit.

Asbestaffaire
Dat is een van de maatregelen die de gemeente Utrecht neemt om fouten en missers zoals tijdens de asbestaffaire vorige zomer een volgende keer te voorkomen. Uit de evaluatie van die affaire in de Utrechtse wijk Kanaleneiland bleek dat het met name op het gebied van samenwerking en communicatie een chaos is geweest.

Crisisorganisatie
Partijen als Rijkswaterstaat, de openbaarvervoersbedrijven, penitentiaire inrichtingen of zorginstellingen weten wel hoe de crisisorganisatie werkt, maar voor bijvoorbeeld een woningcorporatie is dat onbekend. Een buddy moet hen onder meer duidelijk maken dat de burgemeester weliswaar het opperbevel heeft tijdens een lokale crisis, maar dat dat de corporatie niet van zijn eigen verantwoordelijkheid jegens bewoners ontslaat.

Woningcorporatie
Tijdens de asbestaffaire kregen geëvacueerde bewoners dagenlang niets te horen van corporatie Mitros, terwijl de organisatie ook voortdurend onbereikbaar was.

Juiste mens op juiste plek
Utrecht gaat intern ook ,,de juiste mensen op de juiste plek'' neerzetten. ,,Niet iedereen is geschikt om onder stressvolle omstandigheden snel te werken in een bevelsstructuur'', zo geven B en W toe. Er zijn al de nodige verplaatsingen geweest.

ioene? s l a ?? ? l daar de belasting juist daalt. Volgens mij ben je dan verkeerd bezig'', aldus Omtzigt. De ministers laten weten te betreuren dat er geen solidariteitsheffing plaatsvindt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie