Advertentie

Utrecht wil wietverkoop flink uitbreiden

De gemeente Utrecht wil meer coffeeshops dan dat er nu zijn. Hiermee hoopt de gemeente dat illegale verkoop uitblijft.

05 april 2013

Het Utrechtse college vindt dat er plaats is voor meer coffeeshops in de stad. Er zijn er nu 11, maar volgens B en W is er genoeg klandizie voor 17 legale verkooppunten van softdrugs. Mocht de bevolking van de regio Utrecht harder groeien dan nu is voorzien, dan zou het maximum nog omhoog kunnen.

Illegale verkoop

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. B en W noemen verdere terugloop van het aantal coffeeshops in de stad onwenselijk. Als er te weinig shops zijn, neemt de kans op illegale verkoop toe, waarbij ook in harddrugs gedeald zou kunnen worden. Bovendien wordt de verkeershinder bij de resterende shops dan te groot.


Scholen

Het stadsbestuur wil alleen de verplichte afstand van minimaal 250 meter tussen een shop en het voortgezet onderwijs of een middelbare beroepsopleiding handhaven. Het college stelt dat het niet bewezen is dat er een relatie is tussen cannabisgebruik en een shop in de buurt. De voorwaarde zou daarom kunnen vervallen voor jongerencentra, buurthuizen, andere scholen en opvangcentra.

Utrecht is ook geen voorstander van een blowverbod waar onder andere in Amsterdam en Rotterdam sprake van is. Op schoolpleinen moet de school dat zelf regelen en op straat is het nauwelijks te handhaven.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie