Advertentie

'Uitstervend' Vlaardingen claimt gebied in Schiedam

Het aantal geboortes in Vlaardingen is het afgelopen jaar schrikbarend gedaald. In vergelijking met 2008 kwamen bijna 85 procent minder kinderen ter wereld. De oorzaak is een nieuw streekziekenhuis in buurgemeente Schiedam.

22 februari 2010
Aanwas garanderen
Kinderen die daar het levenslicht zien, moeten bij de burgerlijke stand in die gemeente worden aangegeven, waardoor de geboren Vlaardinger dreigt uit te sterven. Om dit probleem op te lossen wordt donderdag 25 februari de eerste 'kraamenclave' in Nederland geopend.De kraamenclave bestaat uit een aantal vierkante meters in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis, die tot Vlaardings grondgebied wordt uitgeroepen. Het is een initiatief van de PvdA Vlaardingen met steun van de directie van het ziekenhuis, dat de natuurlijke aanwas van geboren Vlaardingers ook voor de toekomst moet garanderen. Een verzoek om de enclave een officiële status te verlenen is inmiddels ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Schiedam.

Alarmerend
Sinds de start van het nieuwe Vlietland Ziekenhuis eind 2008, kwamen in Schiedam 622 kinderen ter wereld van wie de ouders in Vlaardingen wonen. Het aantal geboortes in Vlaardingen zelf bedroeg in die periode slechts 114. Alarmerende cijfers, omdat in de jaren ervoor vrijwel alle kinderen van Vlaardingse ouders nog gewoon binnen de stadsgrenzen ter wereld kwamen en dus ook de naam van de eigen gemeente in hun paspoort kregen.

Echte Vlaardinger
Veel mensen zijn verontwaardigd over de nieuwe situatie. Wethouder en PvdA-lijsttrekker Hans Versluijs bevestigt dit: 'Er is een stroom klachten binnengekomen in het afgelopen jaar van jonge, trotse ouders die willen dat hun kind gewoon een echte Vlaardinger is. De kraamenclave is onze oplossing. Schiedam moet een proefproject worden, waarna we het concept van de kraamenclave ook in de rest van het land introduceren. Want dit probleem speelt niet alleen hier.''

Thuisbevalling neemt af

Actuele cijfers bevestigen dit beeld: Nederland kent op dit moment 431 gemeenten, terwijl er maar 130 ziekenhuizen zijn. Onder invloed van fusies en schaalvergroting zal dit aantal de komende jaren vermoedelijk nog verder teruglopen, waardoor het steeds moeilijker wordt om in de eigen woonplaats te bevallen. Bovendien neemt het aantal thuisbevallingen al sinds de jaren zeventig sterk af. Zo'n 30 procent van de vrouwen baart nu nog in eigen huis, tegen 70 procent dertig jaar geleden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

john keemink / baron
toen mijn neef werd geboren in vlaardingen zo,n 8 jaar geleden hoorde je niemand hier over het was heel normaal er was geen kinder afd meer in schiedam toen en er werd ook niet geklacht waarom nu wel die vlaardingers is dat een ander volk soms nee we zijn allemaal gelijk ook als je geboren word houw op met die flauwe kul vlaardingen gr john k
Frans / ass proj leider
Typisch dat men zich om dit soort zaken druk maakt. Puur inspelen op het gevoel van mensen. Een paar meter ''Vlaardingen'' creeeren in de gemeente Schiedam, zodat je toch kan zeggen dat je in Vlaardingen geboren bent. Een lachertje wat mij betreft. Je bent dan geboren in een Schiedams ziekenhuis! T heeft slechts gevolg voor de info. op t papier.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Wat een leuk idee! En het enclaveconcept biedt kansen voor tal van problemen. Nieuwe burgemeesters kunnen bijvoorbeeld blijven wonen waar ze nu wonen. Stelt u zich eens voor: een Helderse enclave in Rotterdam, dan had de burgemeester van Den helder niet hoeven te verhuizen. Had een hoop gedoe gescheeld.
Oscar
Hoezo wereldburgers? Je kunt toch in Amerika of China niet vol trots zeggen: "Ïk ben een Vlaardinger!:" Alsof het over een werleldstad gaat met grote faam zoals b.v Venetië, Amsterdam of Madrid. Te gek voor wooren en dat daar dan ook nog ambtenaren mee bezig moeten worden gehouden. Geen wonder dat men vind dat er wel minder ambtenaren kunnen zijn.
Advertentie