Advertentie

Uitgelekte mail brengt hommeles CDA Helmond naar buiten

CDA-raadsleden in Helmond zouden twijfelen aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van aanstaand raadslid Gaby van den Waardenburg. Een gesprekhad duidelijkheid moeten geven, maar een uitgelekte mail lijkt dat onmogelijk te maken.

08 augustus 2012

CDA-raadsleden in Helmond zouden twijfelen aan de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van aanstaand raadslid Gaby van den Waardenburg.

Mail
Het Eindhovens Dagblad is een van de zes lokale media die zondag een mail ontvingen van Jan van Loon, bestuursvoorzitter van CDA Helmond, gericht aan de Helmondse CDA-fractievoorzitter Thijs van Wetten. Uit deze mail citeert het ED een mededeling richting Van den Waardenburg: ‘Bij enkele raadsleden binnen de fractie van het CDA Helmond is openlijk sprake van ernstige twijfel aan je onafhankelijkheid en betrouwbaarheid.' Zij zouden hebben gedreigd uit de fractie te stappen als Van den Waardenburg hierin zou toetreden.

Grote zorg
Jan van Loon vraagt zich nog steeds af hoe zijn mail naar lokale media is gestuurd. ‘Dat is mijn grote zorg. Ik heb de computer niet meer in gebruik. Deze is in onderzoek. Ik heb alleen de geadresseerde ingetikt en vervolgens is het ook bij die media terechtgekomen. Ik had er totaal geen behoefte aan dat deze mail in de openbaarheid zou komen. Het was een concept. We waren op zoek naar vragen.’ Die vragen waren volgens het ED ter voorbereiding van een gesprek met Van den Waardenburg dat aanstaande donderdag zou moeten plaatsvinden. Een van de vragen die de krant citeert is waarom zij als burgerlid het afgelopen half jaar geen enkele fractievergadering heeft bijgewoond.

Waarden en normen
Van Loon benadrukt dat het CDA een partij is van waarden en normen. ‘Voor het bestuur is van belang of er mogelijk frauduleus is gehandeld.’ Van Loon kiest zijn woorden zorgvuldig. ‘De essentie is voor mij dat als het aanstaand raadslid ook betrokken is bij het proces van beschuldigingen richting een ander raadslid en deze vertrekt, het van belang is om te weten hoe dat proces is gelopen. Is er sprake van integer handelen? Het ging om waarheidsvinding.’

Andere raadslid
Het “andere raadslid” is Joke de Bruijn die onlangs om gezondheidsredenen uit de fractie is gestapt. Ze lijdt aan een spierziekte. Toch is haar vertrek opvallend. Aan haar adres werden eerder anonieme beschuldigingen geuit. Zij zou niet in Helmond wonen, maar in het Limburgse Horst en daarmee de Kieswet overtreden. De Bruijn ontkent dit en het is ook nooit bewezen.

Moeder van aanstaand raadslid
Saillant is dat de voormalig secretaris van het CDA-bestuur van Helmond Philomeen van den Waardenburg is, de moeder van Gaby. Zij deed om bovenstaande reden aangifte tegen De Bruijn en stapte uit het partijbestuur uit onvrede over het bestuur dat niet zou willen optreden tegen deze vermeende overtreding. Volgens een commentaar van het ED zouden de anonieme beschuldigingen van Gaby van den Waardenburg komen en de actie van moeder en dochter tegen De Bruijn puur bedoeld zijn om haar zetel in te nemen.

Integriteit
Van Loon zegt hierover dat moeder Van den Waardenburg wilde dat het bestuur een standpunt zou innemen over De Bruijn, maar dat dit niet kon, omdat er geen feiten waren. ‘De vertrouwenscommissie, waarvan ik overigens voorzitter was, helaas dubbele petten, adviseerde dat hierover geen feiten beschikbaar waren en dus konden wij het onderwerp ook niet behandelen.’ Op de vraag of Gaby van den Waardenburg in deze kwestie ook een rol heeft gespeeld gaat Van Loon niet uitweiden. ‘De vraag is of het integer is geweest. Iedere schijn dat dit niet zo is moet vermeden worden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie