Advertentie

Tweehonderd politiebureaus gaan sluiten

Als gevolg van de invoering van de Nationale politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht. Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

15 december 2014

Als gevolg van de invoering van de Nationale politie en steeds meer aangiftes via internet gaan de komende tien jaar tweehonderd politiebureaus dicht. Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer.

Lokale steunpunten
Op dit moment heeft de politie nog zo'n 750 locaties bemand. Omdat het om een ‘geleidelijk proces’ gaat, kan Opstelten nu nog niet zeggen welke bureaus dichtgaan. Duidelijk is wel dat de 167 basisteams binnen de Nationale Politie een eigen bureau krijgen. In zestien gevallen is in een basisteam nog een tweede bureau nodig. In totaal worden er vierhonderd moderne 'politiesteunpunten' ingericht: zo'n honderd grotere steunpunten en ongeveer driehonderd kleinere steunpunten. Waar mogelijk worden die gevestigd in gemeentehuizen.

Bezuiniging
Met die vermindering van het aantal bureaus wordt een bijdrage geleverd aan de bezuiniging van 230 miljoen euro die gepaard moet gaan met de vorming van de Nationale politie, aldus Opstelten.

Meer op straat
De hervorming van de politie moet er onder meer toe leiden dat meer agenten meer tijd op straat kunnen doorbrengen. Politieagenten krijgen een smartphone met ‘politie-specifieke applicaties’ waarmee ze in veel gevallen op straat de identiteit van iemand kunnen vaststellen en een groot aantal registers kunnen raadplegen. Dan is bijvoorbeeld snel te zien of iemand vuurwapengevaarlijk is.

Kritiek Nationale Politie
Binnen de politie zelf is nog altijd veel kritiek op de reorganisatie binnen de Nationale politie. Volgens de Centrale Ondernemingsraad gaat de reorganisatie 200 miljoen euro meer kosten dan begroot. De ondernemingsraad heeft onlangs negatief geadviseerd over de reorganisatie. Die zou een ‘haast onmogelijke taak’ zijn, ‘zeker met extra bezuinigingen’, aldus de voorzitter van de raad vorige week. (ANP)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne Zwolle
Op de politieacademie werden voordat Opstelten de supervisie overnam,de examenvragen voor de examens door de school aan de studenten beschikbaar gesteld.Bij de politie zitten ze veel met de geestesstoornis PTSS en dus veel ziekteverzuim.Veel corpsen scoorden slecht bij de fitnesstests en evenzo voor schiettests.Daar komen nog bezuinigingen bij.Het is niet zo verwonderlijk dat er dan capaciteitsverlies optreedt.Het werken naar vermogen noodzaakt dan tot het maken van onderscheid in zaken.De zorgvuldigheid komt in het gedrang en mogelijk is er dan zelfs sprake van discriminatie wanneer er voorrang wordt gegeven aan verschillende zaken die eigenlijk verweven zijn.De kans bestaat zo dat het politiebureau een wedkantoor wordt voor de grotere machthebbers.En die zijn er helaas al genoeg in de wereld.
A. Wassenburg
Tja. Het gaat dus gewoon om een bezuiniging. Eentje die absoluut geen meerwaarde heeft voor de effectiviteit van de politie. Die moet er dus ten spoedigste weer worden bij-verzonnen. Gelukkig maar dat we daarvoor managers hebben, die dankzij de bezuiniging volop aan de bak mogen. Zoals altijd ten koste van de kwaliteit van de uitvoering. Wanneer leren ze het nou eens? En wat volgt?
henk bongers / burger
Toch wel vreemd. Ik hoor de grote baas van de nationale politie nog zeggen in nieuwsuur dat er nog niets definitief over bekend is en dat de zorg voor de dienders het grote belang is.

Nog geen twee dagen later komt het hele verhaal over het sluiten van politiebureau's naar buiten.

Een mooi beeld van verstoppertje spelen?

Duidelijk is wel dat de top ver van de werkvloer afstaat en dat het belang van de dienders nergens zichtbaar wordt.

Wordt het tijd voor een politieactie onder leiding van de politievakbond?
Willem Kamps
Het lijken de banken wel, die sluiten ook alle kantoren onder het mom van intensief gebruik van internet. Dat ondertussen de service en dienstverlening volledig naar de kloten gaan, zal ze (directie en raad van bestuur) een rotzorg zijn. Ergo: opa Opstelten treedt op als een bankdirecteur, maar we hebben het hier over een geheel andere discipline, beste Ivo.
Rommel
Politiepost in gemeentehuis is prima oplossing. Een eigen bureau in iedere plaats is nergens voor nodig, en bovendien duur, want inefficient gebruik.

Sicco / burger
Overheid en bedrijfsmatig werken prima natuurlijk. Politie is een bedrijf maar is natuurlijk ook meer. De politie waakt en biedt ons sociale veiligheid, soms is het gevoel al genoeg. Dáár is het politiebureau weten wij als burger, daar is een veilige haven. Dat geeft ons rust. Dat is een heel groot goed. Laat Den Haag ophouden met alleen verzakelijking en zich vooral richten op de mens met zijn gevoelens, die wil zich graag veilig voelen!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Goed plan van Opstelten, vooral ook het onderbrengen van politie in de steeds leger wordende gemeentehuizen.

Zo houden we meer blauw op straat.
Mr R.M. Dalmijn
Tja in een participerende samenleving heb je geen dienstverlening meer nodig. Buurtsupertje, parkeermeters, bushaltes, banken, EHBO posten, postkantoren en politieposten alles over de blommen. Dit is het grootste afbraak kabinet sinds Napoleon. De burger is murw , stemt niet meer en wacht op een aanpassing van het democratisch staatsbestel ; jammer en zeer riskant.
Kaas !
Uitstekend idee, meer blauw op straat en veel kleine politieposten in of nabij openbare gebouwen zoals scholen, gemeentehuizen en wijkcentra.
henk
we kunnen de 2e en 1e kamer ook wel sluiten. Stemmen, praten, kan ook via internet. Zo das de volgende bezuiniging. Verder kan het aantal leden van 1e en 2 kamer ook fors gereduceer worden. Ze worden toch verplicht om geen afwijkend stemgedrag te vertonen. Dus 1 persoon per partij lijkt me ook genoeg. Opstelten kan zijn dienstauto ook wegdoen omdat hij digitaal vergaderd. Of nog beter, laat hijzelf vertrekken!
Advertentie