Advertentie

Tweede Kamer stemt in met gedogen wietteelt

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de zogeheten wietwet van D66. Het aangenomen initiatiefwetsvoorstel moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd. 77 Kamerleden stemden voor en 72 tegen.

21 februari 2017

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de zogeheten wietwet van D66. Het aangenomen initiatiefwetsvoorstel moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet wel mag worden verkocht in een coffeeshop, maar niet geteeld of aangevoerd. 77 Kamerleden stemden voor en 72 tegen.

Ontheffing
Behalve D66 waren onder meer PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en de Partij voor de Dieren vóór. Regeringspartij VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP waren tegen. De wietwet heet officieel de Wet gesloten coffeeshopketen. In het voorstel staat dat professionele telers die zich aan de voorwaarden houden een ontheffing kunnen krijgen. Dat voorkomt strafrechtelijke vervolging. De voorstanders van de wet denken dat door de teelt te reguleren de criminaliteit zal verminderen.

Geen voorstander
Met de meerderheid in de Tweede Kamer is de wet wel een stap dichterbij gekomen, maar nog geen feit. In de Eerste Kamer is er nog geen meerderheid. Ook het kabinet is overigens geen voorstander. Over regulering van de wietteelt wordt al jarenlang gediscussieerd.

Belangrijke stap
Kamerlid Vera Bergkamp van D66 had de wet ingediend. Zij reageert verheugd: 'Dit is een belangrijke stap om een einde te maken aan een impasse die al veel te lang duurt. De Tweede Kamer heeft ingestemd met mijn wetsvoorstel om de wietteelt te reguleren en daarmee komen we tegemoet aan de wens van vele burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders die dit ook willen.'

Slecht signaal

Tegenstanders zijn juist erg teleurgesteld. 'Het aannemen van de wietwet is een slecht signaal naar jongeren en hele samenleving. Het is een schijnoplossing voor het drugsprobleem in Nederland', aldus SGP-leider Kees van der Staaij. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg deelt die mening. 'Vol overtuiging stemde het CDA tegen de wietwet. Wij doen niet mee aan de normalisering van wat geen ouder voor eigen kind zou wensen', aldus Van Toorenburg. De Tweede Kamer stemde dinsdag ook nog voor de GroenLinks-wens dat patiënten thuis medicinale wiet moeten kunnen gaan kweken. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Hèhè, eindelijk verstandig geworden. Onbegrijpelijk alleen dat de VVD nog steeds tegen is. Waar is jullie liberale gedachte jongens? Weten we nu wel wat beter is voor een ander? Gaan we die ander nu wel verzorgen en beschermen? Op z'n minst een beetje hypocriet.
Hank van B. / ongebonden adviseur
Legalisering van de achterdeur van de coffeeshop maakt wiet niet gezond. Een legaal geregelde sluiterij en verkoop van wijn en bier in de supermarkt doen dat met alcohol evenmin. Mensen schijnen niet zonder benevelende middelen te kunnen. Daarom is het goed ervoor te zorgen, dat er spelregels voor worden gemaakt, om de negatieve bijeffecten te beperken en bijkomende gevaren rondom productie en handel in zwarte circuits de kop in te drukken. Nederland is een democratische rechtstaat. Dat betekent dat niet iedereen zomaar zijn/haar gang kan gaan. Het effect daarvan zou zijn, dat 'de sterken' het voor het zeggen hebben. En dat moet voorkomen worden.
Advertentie