of 59232 LinkedIn

Twee herindelingen in Noord-Holland beklonken

Bron: Jan-Willem van Aalst — www.imergis.nl
Bron: Jan-Willem van Aalst — www.imergis.nl

De ministerraad heeft ingestemd met twee herindelingen in de provincie Noord-Holland.

Edam-Volendam
De samenvoeging van de gemeenten Edam-Volendam en Zeevang in Noord-Holland kan per 1 januari 2016 doorgaan, heeft de ministerraad besloten op voorspraak van minister Plasterk. Ook de fusie van Bussum, Muiden en Naarden kan op die datum ingaan. De laatste fusiegemeente (waaraan eerst ook Weesp zou deelnemen) besluit volgende maand over een nieuwe naam.

Nog 390 over
De herindelingen zijn bedoeld om de bestuurskracht van de betrokken gemeenten/regio's te vergroten. In 2015 zullen ook al een aantal gemeenten fuseren, waardoor hat aantal gemeenten in Nederland daalt met tien. Met de herindelingen van begin 2016 zal dat aantal zijn gedaald van 403 nu naar 390.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Egbert ten Hoeve: Herindelingen leveren in de regel geen geld op maar kosten alleen maar geld.
Door Egbert ten Hoeve (gepensioneerd ambtenaar) op
De vraag van de heer Wolters roept bij mij de eeuwig durende vraag weer op: Wie heeft er nou last (last!) van de afstand tussen de eigen woning en het (nieuwe) gemeentehuis. Ik heb al eens meer gepleit voor max. drie landsdelen en max. 50 gemeenten. Allen mijn (ons) pensioenfonds zal er slechter van worden omdat er nog veel minder premiegeld zal binnenkomen. Er zijn al duizenden ambtenaren minder die verplicht deelnamen aan het ABP. Samen met de maatregelen die de minister en staatssecretaris willen verdedigen in de Tweede Kamer, krijgen we binnenkort te maken met een pensioenstelsel waar we slechter mee af zijn dan mij 43 jaar geleden, toen ik verplicht ging deelnemen, is voorgespiegeld. Lubbers haalt zomaar een miljard uit de ABP-pot, Ien Dales betaalt de werkgeverspremies een poos niet. Het ABP werd bij wet verplicht in te schrijven op staatsobligaties tegen 1 procent rente terwijl de werkelijke rente vier,vijf maal hoger lag. En wij maar trouw blijven aan onze politieke leiders. Diezelfde leiders krijgen het ook allemaal maar aangereikt door ambtenaren. Zie de ontwikkelingen rond de decentralisatie van de zorg. Als het maar geld oplevert zodat de kiezer kan worden voorgehouden, dat de staatsschuld niet hoger wordt en er misschien enige lasten verlichting in zit. Belangrijk item op weg naar de volgende verkiezingen toch?. Herindeling levert geld op en dus gaat het door. Afstand.....? Hou toch op.
Door Henk Bakker op
Twee herindelingen in Noord Holland beklonken.

Ik leed vaker dit soort koppen in kranten of hoor ze uitgesproken op de tv. BTW gaat omhoog. AOW wordt minder. Alsof het kabinet dit allemaal in z'n eentje kan beslissen.
Van BB verwacht ik dit soort staatrechtelijk hele foute koppen helemaal niet. En zeker niet in het licht van de eerder in de Tweede Kamer gevoerde discussie over de herindeling in het Gooi: het wetsvoorstel werd enige jaren geleden verworpen.....
Door BP Wolters (partner) op
Wat betreft kwetsbaarheid en bestuurskracht zullen deze gemeentelijke herindelingen naar verwachting wel aan haar doelstellingen voldoen. De vraag is echter hoe te voorkomen is dat de afstand tussen de nieuw te vormen gemeenten en haar burgers niet te groot wordt. B.P. Wolters, InterActus