Advertentie

Twee gemeenten tegen fusie Land van Cuijk

De vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn het niet eens geworden over een voorgestelde fusie. Twee van de vijf gemeenteraden hebben tegen het fusieplan gestemd.

21 september 2017

De vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn het niet eens geworden over een voorgestelde fusie. Twee van de vijf gemeenteraden hebben tegen het fusieplan gestemd.

Beste oplossing
Volgens het plan moesten de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis vanaf 1 januari 2023 opgaan in één gemeente. Het is volgens onderzoek de beste oplossing voor de toekomst van de regio.

Referendum

De gemeenteraden van Grave en Mill en Sint Hubert stemden tegen. De gemeenteraad van Grave bepaalde dat tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen een referendum moet worden gehouden over de toekomst van de gemeente. Volgende week is er overleg over de consequenties van de onderlinge verdeeldheid. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan R. Lunsing / Referendum bestuurskundige
Thorbecke had in 1848 overwogen om voorafgaand aan een gemeentelijke herindeling een referendum verplicht te stellen.
Astrid Bannink
Geachte redactie, geen referendum maar een peiling.
willem van der vaart
Volkomen terecht. Waarom mogen de burgers nooit meepraten over het al dan niet fuseren met andere gemeenten. Zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen en dan moet er nog even zo´n besluit ´doorheen gejast´ worden. Heb dan lef als politieke partijen. Maak voor de verkiezingen duidelijk waar je voor staat qua fusie en beargumenteer dat en kijk dan of je daarmee de steun van je kiezer kunt verwerven. Het lijkt wel of de politiek altijd doodsbang is voor de burger, als het gaat om dit soort besluiten en dat daarom elke vorm van inspraak of iets dergelijks moet worden voorkomen.
Advertentie