Advertentie

Truc handtekening burgemeester 'elegante oplossing'

De burgemeester van de gemeente Rheden wilde niet als portefeuillehouder het wietmanifest ondertekenen. De raad was wel voor en veranderde het manifest in een brief, die werd alsnog ondertekend door de burgemeester, maar als voorzitter van de raad.

10 juli 2014

Een dilemma. De burgemeester is het niet eens met het wietmanifest dat de gemeenteraad naar de minister wil sturen. Toch moet de handtekening van de eerste burger, oftewel de voorzitter van de raad, onder het stuk. Hoe los je dat op?

Gemeenten willen reguleren

Zoals in veel gemeenten heeft ook in Rheden de politie de handen vol aan wietkwekerijen en de softdrugshandel. De gemeenteraad wil daarom graag het wietmanifest ondertekenen. Burgemeesters van onder meer Eindhoven, Tilburg, Rotterdam, Venlo, Roermond en Heerlen pleiten al lang voor regulering van de wietteelt. Zij kregen de afgelopen maanden bijval van steeds meer gemeenten. Eind januari ondertekenden tientallen gemeenten het manifest om het reguleren van wietteelt mogelijk te maken. De gemeenten willen criminelen buitenspel zetten door de ‘achterdeur’ van coffeeshops te reguleren.
 
Geen wettelijk kader 

Maar burgemeester Petra van Wingerden (VVD) van Rheden is het niet eens met het manifest en weigert als portefeuillehouder van onder meer Veiligheid, te tekenen. Ook na herhaaldelijke verzoeken van de plaatselijke D66-fractie. ‘Het wettelijk kader voor dit plan ontbreekt,’ verdedigt Van Wingerden zich tijdens de raadsvergadering dinsdagavond. ‘Het is wat mij betreft fictie om te denken dat bij legalisering de illegale teelt van wiet wordt tegengehouden,’ voegt ze toe. ‘Bovendien vind ik het gezondheidsaspect ook belangrijk, de wiet van tegenwoordig neemt grote risico’s met zich mee.’
 
Toch handtekening 

Maar ondanks de felle tegenstand is er inmiddels toch een schriftelijke steunbetuiging voor wietregulering onderweg naar Den Haag, en wel mèt de signatuur van de burgemeester. De gemeenteraad bedacht daar iets op. Ze veranderde het manifest in een ‘brief’. Zo ondertekende de burgemeester het document als voorzitter van de raad, zoals alle uitgaande stukken, zonder haar goedkeuring daaraan te geven.

Elegant
‘Een elegante oplossing,’ noemt Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht, het foefje van de raad. ‘Ik snap het dat de burgemeester als afzonderlijk bestuursorgaan twijfels heeft over zo’n plan en het niet voor haar rekening wil nemen. Dan is het goed dat de burgemeester de raad niet kan gijzelen door zo’n manifest te blokkeren. Ze hebben het wat mij betreft goed opgelost, al had er ook onder het manifest niet per se een handtekening van de burgemeester hoeven te staan.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
Deze burgemeester verwart de mechanische uitvoering (de Gemeentewet gaat er van uit dat er 1 persoon moet ondertekenen en niet alle 31 raadsleden) met die als portefeuillehouder. Dus ook niet vreemd dat de burger dat niet zal snappen. Het had nog eleganter gekund als de loco-burgemeester had getekend (of de plv. voorzitter van de gemeenteraad).
Paul Akkerman / Projecteleider geluid
Als raadslid van de gemeente Rheden weet ik dat deze constructie ook afgelopen dinsdag door de gemeenteraad van Rheden is gebruikt voor het hetzelfde onderwerp.
Monique
@Paul Akkerman

Het artikel gaat ook over Rheden
Advertentie