Advertentie

Toets voor oneerlijke positie grensregio

Europarlementariër Esther de Lange vindt dat er een toets moet komen bij beleid dat de grensregio's kan schaden.

03 mei 2014

Grensgebieden zijn te vaak de dupe van regels. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vindt het dan ook hoog tijd worden voor een toets waarbij de effecten van Nederlands en Europees beleid langs de meetlat worden gelegd. ‘Kijk naar de accijns op bijvoorbeeld brandstof, het is niet eerlijk dat de ondernemers langs de grens daar zoveel last van hebben,’ zegt De Lange.

Benzine en boodschappen
Gebieden als Zuid-Limburg en Oost-Groningen hebben het zwaar. Natuurlijk lopen de regio’s van oudsher economisch achter, maar ze hebben momenteel ook nog eens te maken met krimp. Alsof dat nog niet genoeg is krijgen deze regio’s die aan Duitsland en België grenzen regelmatig te maken met Nederlands beleid dat ongunstig voor hen uitvalt. Immers, waar koop je als Oost-Groninger je benzine (€1,819 per liter) of een paar minuten rijden naar Duitsland (€1,627 per liter)? Om over de dagelijkse levensmiddelen nog maar te zwijgen. Niet voor niets zijn er bij de Duitse supermarktketens Famila en Real in het grensgebied voornamelijk Nederlandse kentekenplaten op de parkeerterreinen te zien.

Duiste wetgeving
Behalve oneerlijke concurrentie voor ondernemers in de grensregio’s speelt er ook op het gebied van bijvoorbeeld windmolens en megastallen veel in de grensregio's. Duitse wetgeving kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je als grensbewoner wel ineens een megastal, afvalverwerker of megastal in je achtertuin hebt.


Vlasteelt

Esther de Lange geeft een ander voorbeeld. ‘Neem bijvoorbeeld de vlasteelt in Zeeland, een kleine industrie maar de toeristen komen er op af, het is wel iets wat je zou moeten koesteren. Dat ziet België wel, die steunt de vlastelers aan de andere kant van de grens volop met subsidies. Maar Nederland dus niet. Dan vind ik dus dat men met elkaar zou moeten overleggen, over de grenzen heen.’


Randstedelijk denken
De Lange vindt dat Nederland randstedelijk denkt als het over grenszaken gaat.‘Het grootste deel van de provincies heeft een grens met het buitenland. Nederland zou daarom bij nieuw beleid en het implementeren van Europese regels meer oog voor de effecten op grensgebieden moeten hebben.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Heel Nederland heeft last van onzinnige regels. Neem nou bijvoorbeeld die nieuwe omgevingsdiensten. Huilen met de pet op. Een stelletje bij elkaar geschraapte malloten die leven op gemeenschapsgeld. Nederland kent honderden van dit soort zogenaamde diensten. Een streep erdoor.
gerrie
Gerrie dat komt doordat parlementariërs nog nooit zelfstandig gewerkt hebben. Ze kunnen nog geen rolletje drop met winst verkopen. Onkunde in overvloed in Den Haag en Brussel. Hun snoepgedrag lijdt ons allen naar de afgrond. Het is maar goed dat 10% van de bevolking echt werkt! anders waren we nog armer dan Ethiopië.
gerrie
Kijk op YouTube: wat als zelfstandigen ambtenaren waren. Zegt genoeg!
Advertentie