of 59232 LinkedIn

Tips voor formatie in grensprovincies

De grensoverschrijdende arbeidsmarkt heeft baat bij meer pilots om de knelpunten ervan op te lossen. De grensprovincies moeten dergelijke pilots faciliteren en stimuleren.

In de nieuwe collegeprogramma’s van de grensprovincies moet grensoverschrijdende samenwerking een prominente plek krijgen. Specifiek op het gebied van arbeidsmarkt, economie en onderwijs.

Arbeidsmarktmobiliteit
Dat schrijven de voorzitters van vijf Euregio’s langs de Nederland-Duitse grens in een open brief aan de (in)formateurs die de komende tijd nieuwe colleges van GS in de grensprovincies moeten smeden. ‘Investeren in grensoverschrijdende arbeidsmarktmobiliteit maakt uw provincie minder crisisgevoelig en verhoogt de economische potentie (en die van uw partner over de grens)’, aldus de voorzitters in hun brief. De grensoverschrijdende arbeidsmarkt heeft baat bij meer pilots om de knelpunten ervan op te lossen. De grensprovincies moeten dergelijke pilots faciliteren en stimuleren. Verder is de informatievoorziening over grensoverschrijdend werken in gevaar. De provincies wordt gevraagd om ondersteuning bij het in stand houden van een goede voorlichtingsstructuur. Om te komen tot een ‘fluïde grensoverschrijdende arbeidsmarkt’ is meer structurele aandacht nodig voor buurtaalonderwijs (vroeg vreemde talenonderwijs) en onderwijsmobiliteit.

Diploma-erkenning
Op onderdelen belemmert de Nederlandse en Duitse regelgeving nog altijd de grensoverschrijdende samenwerking in het grensgebied. Zo is diploma-erkenning nog steeds een knelpunt. ‘In het belang van de economische kracht van de grensregio's zou het buurlandenbeleid over het algemeen meer urgentie en inzet moeten krijgen’, schrijven de voorzitters. De provinciebesturen moeten hier ook in ‘Den Haag’ op blijven hameren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.