Advertentie

Tientallen hulpverzoeken uithuwelijking

De GGD in Rotterdam heeft deze zomer ‘enkele tientallen’ meldingen gekregen van jongeren die bang zijn te worden uitgehuwelijkt tijdens hun vakantie. Volgens de GGD is de ‘behoorlijke’ toename van hulpverzoeken het gevolg van een campagne die de GGD dit jaar is begonnen om uithuwelijken bespreekbaar te maken.

21 augustus 2009

Proef
In het voorjaar begon de GGD in Rotterdam een proef om het uithuwelijken van meisjes in hun land van herkomst te voorkomen en om jonge, uitgehuwelijkte vrouwen weer op te sporen. Leerlingen die bang waren gedwongen te worden uitgehuwelijkt, konden een verklaring tekenen waarin zij hulp vragen mochten zij niet terugkeren van hun vakantie. Volgens Rotterdam worden er elk jaar vooral Marokkaanse, Turkse en Pakistaanse meisjes gedwongen uitgehuwelijkt in het land van herkomst, waarna zij niet terugkeren naar de schoolbanken.

 

Geen verklaringen
Volgens projectleider Marcia Albrecht zijn er ‘nog niet zo veel’ verklaringen ondertekend, maar zoeken er wel meer jongeren hulp. ‘Via bemiddeling met familie van het meisje en van de jongen proberen wij dan te voorkomen dat zij naar het buitenland gaan of worden uitgehuwelijkt,’ zegt Jetze Janssen van de Rotterdamse GGD. Volgens hem werkt dat vaak goed. ‘Hoe vroeger in het traject de bemiddeling tussen de families start, hoe beter het gaat.’

 

Ook jongens
Naast hulpverzoeken van meisjes zijn er ook enkele jongens bij de GGD terechtgekomen. ‘Er is ook een jongen en een meisje naar ons toegekomen die bang waren dat ze aan elkaar uitgehuwelijkt zouden worden. Uiteindelijk kon dat voorkomen worden zonder de eer van de families te schaden,’ zegt Janssen.

 

Liefde
Het uiteindelijke effect van de campagne van de Rotterdamse GGD wordt pas in het najaar duidelijk, als de leerlingen weer op school zouden moeten zitten. Doel van de campagne is echter ook  ‘bewustwording’ en ‘het bespreekbaar maken’ van uithuwelijken. ‘Na het begin van de postercampagne met de tekst ‘Liefde laat zich niet dwingen’ en een training voor docenten om over uithuwelijken te praten, lijkt het erop dat er in ieder geval meer aandacht voor is.’

 

Verbod
Zowel de Rotterdamse PvdA als PvdA-kamerlid Khadija Arib hebben gepleit voor het strafbaar stellen van gedwongen uithuwelijking, dat in Nederland niet strafbaar is. In antwoord op kamervragen van Arib, of er niet net als in Engeland een landelijke instelling moet komen om uithuwelijking tegen te gaan, antwoordde minister Hirsch Ballin dat dit niet nodig is. Wel kondigde hij aan te onderzoeken wat andere landen voor maatregelen nemen om tegen huwelijksdwang op te treden.

 

Naast Rotterdam is er ook in Almelo en Amsterdam een project voor het tegengaan van uithuwelijken. In Amsterdam waren er dit jaar bij Stichting Vangnet ook enkele tientallen hulpverzoeken.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Beerenhout azn / BABS
Het bevorderen van de vrije partnerkeus behoort een van de speerpunten van het migratie-& integratiebeleid te zijn. Een 'gedwongen huwelijk' dient als wettelijk huwelijksbeletsel onder de Wet tegen Schijnhuwelijken ter vallen. Een geslaagd integratiebeleid blijkt uit een toenemend aantal geslaagde inter-etnische, bipatride, multiculturele huwelijken/partnerschappen. In sommige kringen worden uiterst racistische redenen aangevoerd om 'gemengde huwelijken'te voorkomen. Tenslotte, in deze tijd van verWildering: de nazi's lieten destijds de gemengd gehuwden het langst met rust.
frans / ambtenaar
Hirsch Ballin, het engste jongetje van de klas, heeft het te druk met strafbaar stellen van opiniedelicten.
Anoniem / Bezorgde burger
Uithuwelijken is een vorm van seksueel misbruik; je laat je kind verkrachten door iemand die je daarvoor hebt uitgekozen. Dat is al lang strafbaar en er is dus geen enkele reden waarom je daar niet tegen zou kunnen optreden.
Advertentie