Advertentie

Testament van de pers

Is de pers dood? Je zou het bijna denken als je afgaat op de titel 'Testament van de Nederlandse pers'. De door auteur Klaas Salverda bedachte titel blijkt te slaan op de papieren krant. In ruim 600 pagina’s laat hij zien waar de dagbladjournalistiek de lezer de laatste veertig jaar op attent maakte. 

13 januari 2017

Dat gebeurt aan de hand van thematisch geordende fragmenten uit de Nederlandse kranten en tijdschriften uit die periode. Honderd bladzijden gaan over politiek en openbaar bestuur, met daarin de opkomst van extreem rechts en hoe daarmee (toen) werd omgegaan.

Chaos
Wat Salverda met die meer dan duizend ‘stukjes’ duidelijk probeert te maken, is dat die journalistieke bladen samenhang brachten in wat er om ons heen gebeurde. Iets wat de oprukkende sociale media niet bieden. ‘Ze zijn niet echt een alternatief. Ze fungeren nauwelijks als richtingaanwijzers en zijn eerder een illustratie van de chaos’, zegt hij. ‘Want we twitteren en roeptoeteren de hele dag door. En dat ook nog eens door elkaar heen. Zo wordt de samenleving er niet overzichtelijker op.’

De gevolgen blijven volgens hem niet uit. Niet voor niets zijn veel mensen bang en bezorgd. ‘We voelen ons verward en we zitten vol vragen’, aldus Salverda. ‘Vroeger had je tenminste nog overzicht. Toen stond het allemaal in de krant…’ De uitdaging is volgens hem dat de publieke gedachte- en opinievorming andere wegen zal moeten vinden.

Testament voor de pers. Uitgeverij Elbron. 34,90 euro

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie