Advertentie

Terughalen spaartegoeden: ieder voor zich

De provincie Noord-Holland, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf geven hun eigen claims richting IJsland niet op. Dat hebben ze vrijdag besloten na overleg in Haarlem, zo heeft een woordvoerder van de provincie laten weten.

07 november 2008

Miljoenen zelf terughalen
Ze willen zelf hun miljoenen euro's aan spaartegoeden zien terug te krijgen en zich niet door het Rijk in IJsland laten vertegenwoordigen.
De vertegenwoordigers van de lagere overheden stemden woensdag niet in met een voorstel van minister Wouter Bos (Financiën). Bos heeft aangeboden bij een faillisement van Landsbanki op te komen voor de lagere overheden. Ze worden dan gelijkwaardig behandeld aan andere Nederlandse schuldeisers.

Goede positie
'Dat zegt ons weinig', aldus de woordvoerder. Volgens hem is de juridische positie die de lagere overheden inmiddels hebben opgebouwd geld waard. Er is beslag gelegd op eigendommen van Landsbanki. 'Die positie geven we niet op.' De lagere overheden willen alleen samenwerken met het Rijk op voorwaarde dat een onafhankelijke derde bekijkt hoe groot de schade zal zijn door het opgeven van hun huidige positie.

Kroonvernietiging in zicht
Het kabinet betreurt het zeer dat de overheden toch alleen hun eigen miljoenen gaan terugvorderen uit IJsland. Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.  Zoals aangekondigd zal het kabinet een juridische actie van de lagere overheden tegen IJsland blokkeren door deze bij Koninklijk Besluit te vernietigen. 'Dat zullen we nu zeker doen', zei Ter Horst. Het besluit is volgens haar al getekend.

Op naar de rechter
Ook Bos heeft eerder laten weten dat hij eigen juridische acties richting IJsland van lagere overheden niet zal tolereren. Hij wil deze acties torpederen door ze per Koninklijk Besluit te vernietigen, oftewel kroonvernietiging. 'In dat geval gaan we naar de bestuursrechter om zo'n besluit aan te vechten. Wij worden door het Rijk in een positie gedreven die ons een gang naar de rechter onmogelijk maakt', aldus de woordvoerder van de overheden.

'Niet komen aankloppen'
Bos vindt dat ze de moeizame en complexe onderhandelingen van de Nederlandse regering met IJsland over het terugkrijgen van alle andere tegoeden belemmeren. De provincie Noord-Holland, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf, die niet willen samenwerken met het Rijk, hoeven volgens Bos na afloop niet meer bij hem aan te kloppen als ze denken dat ze achter het net hebben gevist. De minister van Financiën begrijpt niet goed waarom deze lagere overheden niet samen met het kabinet willen optreden.

Lees ook:
Conflict met Bos:Groningen en Den Haag zijn om (06/11/2008)
Overheden klaar voor gesprek met Bos (03/11/2008)
'Kroonvernietiging mogelijk in kwestie spaartegoeden' (03/11/2008)
De Kroonvernietiging krijgt een nieuwe context (29/09/2006)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie