Advertentie

Tentenverhuurders trokken al eerder aan de bel

Meerdere malen trok de Branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven aan de bel bij de overheid voor duidelijke regels voor het bouwen van feesttenten, maar ze kreeg nul op het rekest.

08 augustus 2012

De Branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven probeert al jarenlang voet aan de grond te krijgen bij de overheid om duidelijke regels te krijgen voor het bouwen van feesttenten.

Liever regels
‘We hebben liever regels dan onduidelijkheid’, aldus secretaris Debbie Reinders. Momenteel zijn er geen landelijke regels voor het bouwen van tenten. ‘Het verschilt per gemeente hoe de vergunning eruitziet. Soms is standhouden tegen windkracht 10 de enige eis. Het gaat dan niet over waar het zeildoek van is gemaakt, de stevigheid daarvan, brandveiligheid, hoeveel mensen per vierkante meter kunnen, hoeveel nooddeuren er zijn. Er is wel een Europese norm, maar dat is een advies. Die geldt niet voor gemeenten. Wij moeten toch weten waar we aan toe zijn.’

Steenwijkerwold
De handhaving die gemeenten nu hanteren vindt de vereniging niet goed. ‘De verschillen tussen kleine en grote gemeenten zijn ook groot. In sommige gemeenten hebben ze geen specialist voor Bouw- en Woningtoezicht. Die moeten ze dan inhuren. In Steenwijkerwold, waar die feesttent afgelopen weekend instortte, werd niet gecontroleerd. Ook voor gemeenten zou het gemakkelijker zijn als er regels zijn.’

Zelf norm gemaakt
Meerdere malen heeft de vereniging ministeries en de VNG benaderd om gezamenlijk tot een norm te komen, maar ze kreeg geen antwoord. ‘Met de NEN wilde we toch een norm maken voor de veiligheid van de tenten. We hebben samen met de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding onze beide wensen in een norm weten te zetten. We wilden alle partijen daarbij betrekken. Met een paar andere organisaties is dat gelukt, maar de VNG wilde zich er niet in mengen. Ze vonden het prima dat we ermee bezig gingen, maar waren alleen correspondentielid.’

Te gek voor woorden
Het geld voor het maken van de NEN-norm (40.000 euro) is ook door de leden zelf opgebracht. ‘Er moest iets gebeuren voor er grote ongelukken gebeuren. Die eenduidige regels moeten er komen.’ Momenteel werkt de hele evenementenwereld met die adviesnorm, aldus Reinders. ‘Dat is toch te gek voor woorden?’

Algemene Maatregel van Bestuur
Vorig voorjaar werd de vereniging benaderd door MKB-Nederland. ‘Zij hebben het initiatief opgepakt om een AMVB op te stellen voor veiligheid op terreinen voor veilige bouwwerken. We vinden het heel jammer dat hier vanuit de overheid niet op geanticipeerd is. Wij gingen naar VROM, Veiligheid en Justitie en zelfs Landbouw. Steeds was het ons initiatief, maar wij vinden dat dit ook vanuit de overheid moet komen. Wij hebben maar dertig leden. Wij willen wel waken voor de veiligheid, maar het is prettig als er een helpende hand is.’

Verbazing
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wilde toch liever zelf regels maken, vertelt ze. ‘Maar dan krijg je regelgeving waar niet mee te werken valt.' Nu zijn in de AMVB hele passages overgenomen uit de norm van de vereniging. 'Dat is heel uitzonderlijk. Het verbaast ons dat wij de enige zijn die ermee bezig zijn geweest. Onze zorg is vooral dat vanuit de overheid geen initiatieven zijn gekomen. We hadden graag meer aandacht van de overheid gekregen.’

Concept
Het concept van de norm is bijna klaar. De vereniging verwacht dat deze in het najaar van kracht wordt. De AMVB is naar verwachting klaar in het voorjaar van 2013. De werktitel daarvan is “Brandveilig gebruik overige plaatsen”.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Bruynesteyn / sr adviseur
Ik heb toch een beetje het idee dat een tentenverhuurbedrijf en een tentenhuurder een eigen verantwoordelijkheid hebben. Waarom naar de overheid kijken voor regeltjes? Zit daar meer kennis over tenten? Als we elke keer dit soort valse zekerheid zoeken moeten we vervolgens niet gaan klagen over de vele regeltjes in Nederland. We weigeren blijkbaar om zelf na te denken...
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Volgens mij moet de branchevereniging de leden aanspreken.Zij heeft de overheid niet nodig om met de leden te regelen dat de normen uniform door alle leden worden gehanteerd.Zij zijn de experts.Waarom nu roepen dat er een amvb moet komen?Volgens Reinders werkt de hele evenementenwereld al met de adviesnorm.Wat is dan de meerwaarde van een amvb?
Ton den Braven / juridisch medewerker/handhaver
met voorgaande reacties eens. De tentenbouwers en verhuurders moeten zelf hun verantwoordelijkheid kennen en nemen en die niet afschuiven op de gemeenten etc. Er is trouwens ook bij de grote gemeenten geen enkele "tenten specialist". Ik ben hem tenminste nooit tegen gekomen.
Rob Ossel / FPU
Regels voor kunnen nooit afdoende zijn om instorten bij deze zgn. valwinden te voorkomen. Dat leidt alleen maar tot zware staalconstructies , die op zich weer een gevaar vormen bij instorten. Mensen komen nooit om door tentdoek , wel door rook, vuur of zware constructiedelen.Het moet wel een TENT blijven , dus voorschriften of normen moeten uitsluiten gaan over veiligheid tijdens mogelijk instorten , ontruiming en brandveiligheid.
Janssen / Boekhouder
Ik ben het eens met de onderstaande reacties. Dan wil ik het volgende nog toevoegen.

- er werd niet gehandhaafd. Zelfs al werd er gehandhaafd de eigenaar blijft verantwoordelijk voor de tent. Maar, waarschiijnlijk wordt er eigenlijk bedoeld, bij handhaving ben ik de tent eigenaar niet verantwoordelijk, want de gemeente had moet weten dat er een onveilige situatie was.

- afschermen van de markt: met regelgeving kun je nieuwe concurrenten het moeilijk maken om deze markt te betreden. Diploma's, hoge initiële investeringen etc. Deze praktijk is in Brussel bekend en berucht. De bestaande tenteigenaren kunnen dan makkelijker de prijzen verhogen onder de noemer, tja komt door de regelgeving of bij gebrek aan concurrentie.

- collectieve verantwoordelijkheid: bij een samenwerking tussen overheid, tentbouwers en de verhuurders zal er een vorm van collectieve verantwoordelijkheid ontstaan. BIj een ongeval, zal waarschijnlijk de huurder en de bezoekers geen of bijna geen rechten hebben. Het grote vingerwijzen gaat beginnen. Ook een bekend zeer in dit land.

- gaat regelgeving, handhaving etc in de toekomst, ongelukken voorkomen, is het antwoord NEE. Want de tentverhuurder zal zeggen, de gemeente heeft niet gehandhaafd dus ik ben niet schuldig.

- deze sprong naar voren door deze jongens, vertrouw ik niet helemaal. Bedrijven die om regels vragen, vooral in deze tak van sport, dit zijn allemaal vrije jongens!!

Dit is niet nieuw, dit gedrag wordt al sinds 40 jaar gekweekt in dit land.
Gerrit Spelt / Bestuurder en evenement organisator
Dat de branche om regels verzoekt is volledig in eigen belang. Stel dat er een regel komt dat iets 10 moet zijn dan kan er daarna getoetst worden of iets inderdaad 10 is. Toetsende instantie zal dan wel weer gemeente worden. Er is vervolgens geen enkele garantie dat er daarna niets meer misgaat. Maar gaat het mis dan kan tentenbouwer zeggen, mij treft geen blaam, iets is 10 en de gemeente heeft het gecheckt.

Belangrijkste is dat we durven accepteren dat er rampen plaatsvinden. Iedereen van bezoekers, organisatie, leveranciers en overheid hebben een eigen verantwoording om de riciso's zo klein mogelijk te houden. Maar onze maatschappij is inmiddels zo ingericht dat voor alles een schuldige gevonden moet worden, zelfs voor een natuurramp. De woorden ongeval en noodlot hebben we uit onze woordenboeken geschrapt, daarvoor in de plaats zijn gekomen schuld en schadeclaim. Jammer!
Vincent de Ruijter
De vergunninghouder blijft eindverantwoordelijke, of er door de overheid gehandhaafd wordt of niet is totaal irrelevant in deze. De vergunninghouder die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen (uit adviezen van de hulpdiensten en andere professionals) dient een contract af te sluiten op basis van de vergunningvoorwaarden met de tentenleverancier en de tentenbouwer. Blijkt achteraf dat er aan een voorwaarde niet is voldaan, dan kan de organisator van het evenement (de vergunninghouder) altijd terugvallen op het contract. De branchevereniging is m.i. het spoor bijster door actie te verwachten van de overheid.
Advertentie