of 59232 LinkedIn

'Te weinig wijkagenten'

De PvdA maakt zich zorgen over de verdeling van wijkagenten in Nederland. Er zijn te veel wijkagenten in de grote steden, terwijl er in delen van Nederland, zoals in het oosten, te weinig zijn.
3 reacties

De PvdA is niet gerust op de aanstelling van voldoende wijkagenten in het land. Bij de instelling van de Nationale Politie in 2013 is afgesproken dat vanaf januari 2015 per 5000 inwoners één wijkagent zou zijn. Maar PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch slaat zaterdag aan op krantenberichten dat er in het grootste deel van het land nog een nijpend tekort is aan wijkagenten.

Te veel in stad

Hij heeft daarover vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Vooral in het oosten van Nederland is de nieuwe norm nog lang niet in beeld. In grote steden zijn juist te veel wijkagenten. Marcouch wil weten of dit klopt en of de minister wel de hoogste prioriteit geeft aan de aanstelling van de wijkagenten. Deze agenten zijn volgens de PvdA'er van groot belang voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel in een wijk.


Reorganisatie nog gaande

Een woordvoerster van de politie zei zaterdag in een reactie dat de reorganisatie nog volop gaande is. ,,Het totale aantal wijkagenten is er wel maar de verhouding is nog niet op orde. Het gaat erom de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.'' Het is volgens haar niet zo dat agenten zomaar naar een ander deel van het land worden overgeplaatst. Ze zegt er vanuit te gaan dat januari gehaald wordt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hagenees op
Ik woon in een grote stad. De enige keer dat ik onze wijkagent heb gezien in de afgelopen 20 jaar was tijdens een bijeenkomst over een methadonbus, die gepland was in onze wijk. De agent was er om de aanwezige hoogwaardigheidsbekleders te beschermen tegen eventuele agressieve bewoners.
Door Wouter Bos (kritisch op politici) op
Dit lijkt me een typisch geval van politiek denken. Eerst normen afspreken en daarna gaan tornen. Hoe simpel is het? 1 op 5.000 inwoners is 1 op 5.000 inwoners. Natuurlijk is zo iemand 100% beschikbaar, anders is het geen 1 op 5.000, maar een half op 5.000.
Door Frans van Gelder (raadslid West Maas en Waal) op
De nieuwe wijkagenten komen uit de bestaande " blauwe " formatie. Er komt dus geen man/vrouw bij. Dit betekent ook dat de nieuwe wijkagent een deel van zijn oude werk meeneemt en dus nooit 100 procent beschikbaar is als wijkagent voor zijn wijk. 1 wijkagent op de 5000 inwoners is dan ook niet haalbaar. Je kunt beter 1 wijkagent hebben voor 10.000 inwoners die 100 % beschikbaar is dan een wijkagent die de helft van zijn tijd niet in de wijk kan zijn. Bovendien zijn er wijken die met minder inwoners een wijkagent nodig hebben en er zijn dorpen waar 1 wijkagent wel 20.000 inwoners kan bedienen. Het is niet zo simpel als het lijkt om hiervoor een norm vast te stellen. Beter is om per gebied cq wijk te bekijken wat er echt nodig is aan wijkagentencapaciteit en welke kwaliteiten de wijkagent nodig heeft voor zijn wijk. Een plattelandsgebied vraagt andere kwaliteiten dan een probleemwijk in de stedelijke gebieden.