Advertentie

Taalunie onderzoekt ambtenarentaal

Is ambtelijk taalgebruik terecht berucht of is dat een achterhaald en versleten cliché? Ambtenaren die ‘communiceren met burgers’ mogen het zelf zeggen in een enquête van de Nederlandse Taalunie, te vinden op de website van de Taalunie.

12 augustus 2008

De enquête is een van de activiteiten van de Taalunie in het kader van haar thema voor dit jaar: burger-taal-overheid. Eerder dit jaar heeft de Taalunie een vragenlijst voorgelegd aan een steekproef van de bevolking in Nederland, Vlaanderen en Suriname. Ook toen werd gevraagd naar het taalgebruik van de overheidsdienaren en over de rol van de overheid als het om het taalgebruik van de burger gaat.

 

De resultaten van de onderzoeken worden gepubliceerd in de jaarlijkse krant van de Taalunie, in november. Daar is ook plaats voor anekdotes over goede of juist slechte overheidscommunicatie. Ambtenaren kunnen ook de anekdotes opsturen naar de website.

 

E. Fernhout stuurde de volgende ‘anekdote’ in: ‘Eind jaren 70 werkte ik op het Ministerie van CRM in Den Haag. Daar tierde het jargon welig. Op een gegeven moment was in onze directie het woord 'camel nose' in zwang. Dat betekende dat achter dat kleine probleempje dat nu waarneembaar was, een gigantisch probleem dreigde. ‘Het is een camel nose’, wou zeggen: aanpakken, anders loopt het uit de hand. Op een middag moesten we onze beleidsvoorstellen presenteren aan Minister Gardeniers. De directeur was flink verkouden, maar hij verdedigde met zijn verstopte neus heldhaftig al onze voorstellen. Hij was al een heel eind op weg, toen mevrouw Gardeniers een beetje schuchter zei: ‘Het is misschien heel dom van me, maar ik kan het niet helemaal volgen, wat is dat eigenlijk: een cabel dose?’

 

Zie ook:
Simpele taal kan niet altijd (07/01/2008)
http://taalunieversum.org

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie