Advertentie

Subsidie voor versterking bestuurskracht

Noord-Hollandse gemeenten kunnen een beroep doen op de provinciale subsidiepot als ze een bestuurskrachtonderzoek willen uitvoeren of externe ondersteuning nodig hebben bij onderzoek naar de gewenste vorm en partners bij gemeentelijke samenwerking of samenvoeging. Dit heeft gedeputeerde Elvira Sweet (bestuur, PvdA) bekend gemaakt.

03 oktober 2013

Geen concrete herindelingsvoorstellen zoals in Groningen en geen provincie-omvattende spiegel zoals Brabantse gemeenten kregen voorgehouden. Noord-Holland gaat het over een andere boeg gooien. ‘Maatwerk’ en ‘van onderop’ zijn de toverwoorden om de bestuurskracht te versterken, maar van vrijblijvendheid kan geen sprake zijn. Er is de komende jaren 7 ton subsidie beschikbaar.

Realiteitszin

Gedeputeerde Elvira Sweet (bestuur, PvdA) zal niet schromen´zachte dwang´uit te oefenen als gemeenten blijven praten zonder knopen door te hakken. Of voor samenwerkingsconstructies kiezen die onvoldoende bestuurskracht opleveren. ´De plannen moeten wel van realiteitszin getuigen.´ Daar wil de ze gemeenten wel mee helpen.

Herindeling

Die overigens al druk bezig zijn, weet Sweet. Het borrelt en bruist in Noord-Holland. Gemeenten in elke van de acht regio’s die de provincie telt, snuffelen aan elkaar, praten met elkaar over terreinen waarop en vormen waarin kan worden samengewerkt. Over ambtelijke en/of bestuurlijke fusies leven ideeën, zijn er concrete plannen en liggen keiharde besluiten die op uitvoering wachten. Zoals de gemeentelijke herindeling van Alkmaar, Graft-de Rijp en Schermer per 2015 waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Gemeentelijke initiatieven

Muurbloempjes en witte vlekken zijn er volgens Sweet dan ook niet in de provincie, maar het tempo moet er wel in blijven. ´We respecteren initiatieven van onderop, maar de urgentie om tot voldoende bestuurskracht te komen, moet wel worden gedeeld.´ Vooralsnog wordt ruimte gegeven aan gemeentelijke initiatieven en wensen om de samenwerking op te zoeken, maar de provincie houdt wel de vinger aan de pols. Zo mag Weesp aan de slag met Wijdemeren en Stichtse Vecht, maar als straks blijkt dat dit onvoldoende bestuurskracht oplevert, zal de gedeputeerde aan de bel trekken. Dat geldt ook voor andere initiatieven en plannen van onder meer Naarden, Muiden en Bussum en de zogeheten BEL-gemeenten (Blaricum, Eemnes en Laren).

Urgentie

´De toekomst wordt bepaald door de regio. Gemeenten staat een forse verzwaring van taken te wachten. Die moeten ze in regionaal verband oppakken. De urgentie voor versterking van lokale en regionale bestuurskracht wordt daarmee steeds dringender, stelt Sweet.


Subsidiepot

En dus reikt de provincie de helpende hand. Met onder meer een subsidiepot. Dit jaar is een ton beschikbaar, voor de jaren 2014 en 2015 jaarlijks drie ton. ‘Gemeenten kunnen daar een beroep op doen als ze een bestuurskrachtonderzoek willen uitvoeren. Of voor externe ondersteuning bij onderzoek naar de gewenste vorm en partners bij gemeentelijke samenwerking of samenvoeging’, aldus Sweet. Ook voor ondersteuning bij het opstellen van een regionale samenwerkingsagenda of een regionale visie op de toekomstige bestuurlijke organisatie kunnen gemeenten subsidie aanvragen.

Provinciale sturing

Naast geld, worden alle initiatieven door de provincie gemonitord. De plannen ‘van onderop’ moeten andere regio’s namelijk niet in de weg zitten. ‘Zachte provinciale sturing’ zal dan in de strijd worden gegooid. Gemeenten kunnen in hun zoektocht naar versterking van hun bestuurskracht ook een beroep doen op de expertise van de provincie. Doordat de provincie kennis heeft van samenwerkingsvormen binnen en buiten de provincie kan zij gemeenten informeren over de ‘best practices’ en welke factoren niet of juist goed werken.

Instemmen

Provinciale Staten moeten overigens nog wel instemmen met het ‘beleidskader bestuurskrachtige regio’s’ en de subsidieregeling.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lars Voskuil / Fractievoorzitter PvdA Naarden
Klinkt allemaal best aardig, maar feitelijk liggen er alweer voorstellen, bijvoorbeeld in de Gooi&Vechtstreek, die al tot in de Tweede Kamer zijn weggestemd als veel te licht en geen oplossing voor het gebrek aan bestuurskracht. Naarden, Bussum en Muiden worden door de gedeputeerde weer bij elkaar gezet ondanks dat al vaak geconcludeerd is dat die drie samen niet voldoende is. Het initiatief van Hilversum om van begin af aan hierbij aan te haken en echt een sterke gemeente te maken wordt nauwelijks betrokken. Het komt komt noch in dit artikel, noch in het provinciale advies aan de minister voor. En dat terwijl op korte termijn samengaan van deze vier gemeenten nou eens echt een versterking van de regionale bestuurskracht zou betekenen, die perspectief voor de toekomst biedt.



Als bestuurskracht leidend is, zoals het zou moeten zijn, dan zou dit initiatief van Hilversum door de gedeputeerde stevig omarmd moeten worden in plaats van terzijde geschoven ten faveure van een alternatief dat wellicht politiek veiliger ligt, maar qua bestuurskracht veel te weinig toevoegt. En zo modderen we door zonder echt vooruit te komen, alle mooie woorden ten spijt.



Zachte provinciale sturing? Wat mij betreft is het na tien jaar herindelingsdiscussie al lang tijd om de fluwelen handschoentjes eens uit te trekken en echt aan de slag te gaan! Maak een einde aan de afhankelijkheid van talloze samenwerkingsverbanden die noodzakelijk maar niet democratisch gelegitimeerd noch gecontroleerd zijn. Houd op met de emotiemakelaardij over lokale identiteit en geografische samenhang en maak een gemeente die kan doen waar de gemeente echt voor is: Het beste bestuur voor haar inwoners neerzetten, onder stevige democratisch gelegitimeerde controle van de gemeenteraad.



Zachte sturing? Klap erop en aan de slag!
Advertentie