Advertentie

Strenge maatregelen tijdens nucleaire top

Nederland treft voorbereidingen voor de Nucleaire Wereldtop in maart 2014, de Nuclear Security Summit.

27 januari 2014

Nederland verwelkomt op 24 en 25 maart 58 wereldleiders, 5000 delegatieleden en 3000 journalisten tijdens de Nuclear Security Summit. Het is de grootste top die ooit in Nederland is georganiseerd.

Maatregelen
Met het oog op de veiligheid worden een reeks aan – voor Nederland ongebruikelijk strenge – maatregelen genomen. Die behelzen onder meer:
 

  • de snelweg van Schiphol naar Den Haag gaat rond de top geheel of gedeeltelijk dicht. De A5 wordt helemaal afgesloten. Op de A4 zijn een paar rijstroken dicht tussen de knooppunten Badhoevedorp en Burgerveen. Van Burgerveen tot Den Haag (A44 en N44) is de weg in één richting afgesloten. De N14 en de N440 bij Den Haag gaan helemaal dicht. De beperkingen gelden van 23 maart 16.00 uur tot 24 maart 15.00 uur en van 25 maart 13.00 uur tot 26 maart 05.00 uur.
     
  • De afsluitingen gelden alleen in de richting van Schiphol naar Den Haag. De hoge gasten komen via die route aan. Na de top vertrekken ze over hetzelfde wegdeel, in feite tegen de rijrichting in over een lege weg.
     
  • De weg van Leiden naar Noordwijk (N206) is helemaal dicht tot Katwijk en daarna gedeeltelijk dicht, voor wereldleiders die aan de kust willen overnachten.
     
  • Verkeer tussen Amsterdam en Den Haag kan omgeleid worden via Utrecht. Om opstoppingen daar te voorkomen, moet het verkeer tussen het noordoosten en de Randstad misschien om de Domstad heen. Ze worden dan omgeleid via Apeldoorn en Arnhem.
     
  • ,,Kom liever niet naar de Randstad. Als je toch moet, ga dan buiten de spits. Als je toch in de spits moet, reis dan met de trein. En als je toch met de auto gaat, houd dan rekening met ernstige hinder.'' Dat is het advies van Rijkswaterstaat.
     
  • De Polderbaan van Schiphol gaat vanaf 10 maart tot na de top dicht. De vliegtuigen van de wereldleiders worden daar geparkeerd. Omdat er minder start- en landingsbanen zijn, kunnen gewone passagiers daar last van hebben. Vluchten kunnen vertraging oplopen of helemaal uitvallen.
     
  • De NS zet meer en langere treinen in tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. ProRail heeft locomotieven paraat om gestrande treinen weg te slepen.
     
  • De omgeving van het World Forum wordt vrijwel hermetisch afgesloten. Wie er wil zijn, moet zich vooraf aanmelden en moet een paspoort meenemen.
     
  • De politie zet elke dag 13.000 agenten in, niet alleen in de Randstad maar ook in de rest van het land. Dat is vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. Ook worden er 4000 marechaussees en 3000 militairen ingezet.


Grens dicht
Als het nodig is, kan Nederland de grens met buurlanden sluiten tijdens de nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden. De overheid kan die maatregel nemen als er bijvoorbeeld aanwijzingen zijn dat er ,,potentieel gewelddadige groepen'' naar ons land komen die de veiligheid van de top kunnen bedreigen. Dat zei Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, maandag tijdens een persconferentie over de top. Aan de grens met Duitsland en België zal scherper worden opgelet. De grenscontrole op luchthaven Schiphol is al intensief en wordt nog intensiever. Dit geldt ook voor de andere lucht- en zeehavens en voor internationale treinen.


Incidentele controles
,,Het is niet de bedoeling om demonstranten tegen te houden'', zegt een woordvoerder van de marechaussee. ,,Het is wel de bedoeling om kwaadwillenden te herkennen en te onderscheppen. Ook zullen we de informatie over demonstranten die doorgelaten worden doorgeven aan de politie, zodat ze weten wie er aan komt.'' Er worden ook incidenteel controles gedaan onder reizigers uit Europa. Dat gebeurt op basis van specifieke informatie of als iemand zich verdacht gedraagt.

Dreigingsniveau gelijk
Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag wordt vooralsnog niet aangepast in de aanloop naar de nucleaire wereldtop. De dreiging blijft substantieel.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

NSA luistert mee / scepticus generaal
Ongelooflijk. Alleen al de loonsom van de inzet van politie, marechaussee en militairen moet al richting €50 miljoen gaan.

Economische schade als gevolg van het afsluiten van Den Haag, en de drukste autosnelwegen in het land, een baan van Schiphol inzetten als parkeerterrein voor regeringsvliegtuigen, vele duizenden uren verloren in files, vertraagde treinen: reken maar dat deze top dik 200 miljoen kost.

Best veel voor een beetje PR voor Jozias...
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het is voor mij een raadsel waarom geen gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld de faciliteiten van het Europees parlement en van de VN.

Blijkbaar wil deze regering met Rutte voorop zichzelf wereldwijd profileren op kosten van de belastingbetaler. Er liggen mooie goedbetaalde internationale functies in het vooruitzicht.
Rex Rotary / Coördinator
Dat wordt een paar dagen thuis werken. Het is nu 's morgens al een gigantische puinhoop in het verkeer rond de Randstad. Ik vrees een echt verkeersinfarct, of iedereen moet thuis werken, maar ja, dan rijden er ook geen treinen.
Patrick / Testanalist
Dit Nederland spoort werkelijk voor geen nanometer meer. WEER een actie van Rutte waarbij degenen die de belastingcenten binnen brengen moeten boeten. Buiten de spits reizen? Werkgevers werken daar niet aan mee. Met de trein reizen? We kennen allemaal de reputatie van de NS. Thuis werken? Ook geen optie wegens informatiebeveiliging. Niet werken? Ook geen optie, vakantiedagen worden afgenomen, werkgevers hebben steeds meer haast en kunnen dus ook geen dagje wachten. Belachelijke situatie, maar dat past in mijn optiek totaal bij deze (non)regering.
Advertentie