Advertentie

Strenge drugseisen in dancevergunning

In de vergunningen die de gemeente Amsterdam afgeeft aan dancefeesten op bijvoorbeeld het Amsterdam Dance Event, is een pakket aan maatregelen opgenomen die met drugsgebruik van bezoekers te maken heeft. Afgelopen weekend vielen er drie doden.

22 oktober 2014

De gemeente Amsterdam stelt in de vergunning voor een dancefeest veel voorwaarden als het gaat om drugsgebruik. Het heeft niet kunnen voorkomen dat er afgelopen weekend drie doden vielen, hoogst waarschijnlijk ten gevolge van slechte of onbedoeld te grote dosering van drugs

Maatregelen
Op het stadhuis willen ze het onderzoek van de politie en het OM afwachten, het staat nog niet 100 procent vast dat het overlijden van de bezoekers aan elkaar gerelateerd is en door drugs komt. Toch vertelt een woordvoerder dat er in de vergunning stevig rekening gehouden wordt met drugsgebruik onder de feestgangers. ‘Er is een pakket aan voorwaarden waar zo’n feest aan moet voldoen. Dat varieert van de verplichte aanwezigheid van portiers die de bezoekers fouilleren, tot en met de aanwezigheid van een zogenoemde chillout-room. Ook moet er een minimum aantal EHBO’ers aanwezig zijn en verschillende tappunten voor gratis drinkwater.’

Toezicht 

Volgens de gemeente blijft het niet bij de voorschriften op papier, er wordt vervolgens wel degelijk gecontroleerd. ‘Bij alle locaties van het Amsterdam Dance Festival is er minimaal een keer gemeentelijke controle geweest. Dat dit uiteindelijk is gebeurd is heel triest. We zijn geschokt, en vinden dit verschrikkelijk.’ De politie en de gemeente Amsterdam roepen mensen die pillen in hun bezit hebben met klem op om deze te laten testen of weg te doen, omdat ze mogelijk vervuild zijn.


Drugstest
In de politiek gaan er ondertussen stemmen op om de mogelijkheid van het testen van drugs weer in te voeren. Testplekken op feestlocaties werden in 2002 door het toenmalige kabinet-Balkenende afgeschaft, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden, aldus Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). Op sommige plekken is het nog wel mogelijk xtc te laten testen, maar dat is volgens Bergkamp altijd lang van tevoren en duurt bovendien enige tijd. Als het aan D66 ligt, komen er op festivals en feesten weer mogelijkheden om de controles uit te voeren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Vincent de Ruijter
Legaliseren wordt helaas vaak als wondermiddel gepresenteerd. Als iemand zich vol wil gooien met drugs, dan doet hij dat hoe dan ook, legaal of illegaal. Het argument dat bij legaliseren de kwaliteit geborgd zou worden vind ik een zwakke. Ten eerste omdat dit geen garantie biedt. Ook in de huidige situatie hebben "criminelen" baat bij kwalitatief goede drugs vanwege de marktwerking. Ten tweede is het nonsens om te denken dat de criminele markt zal verdwijnen zodra drugs gelegaliseerd wordt. Bij overheidswege geproduceerde drugs zal niet kunnen concurreren met de, naar verwachting, altijd nog goedkopere, kwalitatief gezien even goede en misschien wel sterkere (hogere % werkende stoffen) drugs. De gemiddelde consument staat echt niet te wachten om zijn goed bij de overheid goedgekeurde locaties te kopen tegen hogere prijzen. Kortom, iets wat verboden is dient gehandhaafd en gestraft te worden. Straffen alleen is natuurlijk ook geen oplossing voor dit maatschappelijke vraagstuk maar met tolerantiegrenzen, een zgn. zero-tolerancebeleid en politiesepots bij evenementen schrik je mensen echt niet af...
Janneke
Het gekke is dat in de vergunningsvoorwaarden ook stond dat gratis water beschikbaar moet zijn (x-aantal waterpunten voor x-aantal bezoekers). Dat was er vaak niet of onvoldoende.

Waarom wordt daarop niet gehandhaafd?
Vincent de Ruijter
Het opnemen van watertappunten als vergunningvoorwaarde bij dergelijke evenementen in deze periode van het jaar geeft impiciet aan dat er geaccepteerd wordt dat er drugs wordt gebruikt. Stel je deze voorwaarde in de zomer, dan kun je dat nog gooien op dehydratatie door zon en alcohol. Het is van de zotte dat bij andere evenementen bezoekers moeten betalen voor drinkwater terwijl een kudde drugsgebruikers worden gefaciliteerd door organisatoren omdat dit hen overheidswege wordt opgelegd. Snapt iemand dit nog? Waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van die "users"?
Eric Immink
De afgelopen jaren is er door strenger beleid geen vermindering gezien in het drugsgebruik. Strengere vergunningen hebben geen vermindering in het drugsgebruik tot gevolg.



Ps gaat de gemeente ook strenger worden tegen horeca uitbaters, supermarkten en slijterijen? Het aantal alcohol doden is nog steeds een veelvoud van het aantal drugs doden.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Geef die rommel toch vrij. Dan kun je kwaliteitseisen stellen m.b.t. de volksgezondheid, laat je het regulier verkopen (net als de drug alcohol) en neem je criminelen hun handel af. Iedere volwassene die zich suf wil blowen, slikken of spuiten zoekt dat maar lekker zelf uit.
Advertentie