Advertentie

Streepjescodes voor Utrechtse monumenten

De monumentale panden van het Utrechts Monumenten Fonds (UMF) zijn binnenkort allemaal te scannen met een mobiele telefoon. Een speciale barcode geeft informatie weer over de historie en restauratie van de in totaal 120 panden.

11 februari 2009

Downloaden
Het kantoor van het UMF zelf is vorige week als eerste monument ter wereld uitgerust met de zogeheten QR code, aldus de directeur van communicatiebureau One Shoe, Michel van Velde. De code is bevestigd aan de deurpost, zo legt hij uit. 'Mensen kunnen de camera op hun mobiel als een scanner gebruiken. Dat vertaalt zich vervolgens naar een internetpagina, waarop alle informatie en foto's van het monument te zien zijn. Een gids is verder overbodig.' Alleen telefoons van het merk Nokia kunnen dit automatisch; voor andere merken is het nodig een barcodelezer te downloaden.

 

Restauratie
Het UMF is bezig met de grootscheepse restauratie van veel historische panden in de Utrechtse binnenstad. Ook tijdens dit proces worden foto's gemaakt die toegevoegd worden aan de scaninformatie. 'De meeste monumenten zijn woonhuizen, dus daar kunnen geïnteresseerden niet in. We maken nu zichtbaar wat je normaal niet kunt zien', vertelt Thea de Wit, directeur van het UMF.

 

Interactieve wandeling
De komende maanden worden alle monumenten voorzien van de QR code. De bedoeling is dat daarna interactieve wandelingen worden georganiseerd door de stad. One Shoe is in gesprek met monumentenorganisaties in andere steden om de techniek ook daar toe te passen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie